Ülkemizde Sağlık Bakanlığı, Kızılay, SSK, Üniversite hastanelerine bağlı bir çok kan merkezi ve kan istasyonu bulunmakta. Her yıl binlerce insan, bir kaza ya da hastalık sonucunda kan bulamadığı için hayatını kaybediyor.
 
Kan bağışının  önemini herkes bildiği gibi Çanakkale vatandaşı da  sosyal sorumluluklarını biliyor ve tüm  vatandaşların  da kan bağışı yapması için teşvik ediyor.
 
Çanakkale halkı  kan bağışına tam destek veriyor. Çanakkale’deki vatandaşlarımıza kan bağışı hakkında düşüncelerini sorduk  cevapları şu şekilde oldu ;
 
Merve Ateş, “Kan  verme duygusu gerçekten tarifsiz  ilk kan vermeyi düşündüğümde   tereddüt içindeydim ama bir kaç gün sonra  bağışladığım kanın ihtiyaç sahibine ulaştığını ileten  telefonuma  mesaj gelince bir tuhaf oldum. Düşününce aslında ne kadar güzel bir şey yaptığımı anladım ve şimdi her fırsatta kan vermeye devam ediyorum. hem kendim sağlık kazanıyorum hem de  bir başkasına sağlık kazandırıyorum. daha güzeli ne olabilir ki” şeklinde düşüncesini söyledi.
 
Erol Serbest,“Düzenli bir şekilde kan bağışında bulunuyorum. Altı veya yedi ayda bir kan veriyorum. Bu benim altıncı kan verişim. Ben herkesin kan vermesini istiyorum çünkü bir gün bizim de ihtiyacımız olabilir. Kan verdiğimde telefon numaramı yazdığım için bana ihtiyaç sahibine ulaştığında mesaj geliyor. Ben her mesaj geldiğinde çok mutlu oluyorum. Bu mutluluğu herkesin tatması gerek ” şeklinde konuştu.
 
Zeynep Berna Eken, “Kan bağışı yaptıktan sonra daha sağlıklı hissediyorum. Manevi yönden daha huzurluyum. Tabi ki kan vermek insan sağlığı açısından önemini doktorumdan öğrenmiştim. Özellikle hastanelerdeki hastalar, sürekli kan bekleyen hastalar var. Diyaliz hastaları , lösemili hastaları, kanserli hastalar var. Ve kan bağışı onlar için hayat demek iyileşme ümide demek.” dedi.
 
Eren Ozan, “Bir çok insanın hayatta kalmasını sağladığı, bir anlamda kendisi kan verirken sağlık bulduğu ama verdiği kanla da birçok kişinin hayata tutunmasına da yardımcı olduğu çok önemli hayati bir konu kan bağışı her birey için üstlenmesi gerektiği bir sosyal sorumluluk ve  okullarda da çocuklarımıza  kan bağışının önemi hakkında bilgilendirilmesi ve teşvik edilmesi gerektiğini düşünüyorum” şeklinde   ifade etti.
 
 DUYGU DOĞAN


Kaynak: Haber Merkezi