İşbaşı eğitim programıyla iş sahibi yapılacak 500 bin gence bin 502 TL maaş verileceğini söyleyen Bakan Müezzinoğlu, gençlerin istihdamına yönelik yapılan uygulamalarla ilgili olarak açıklamada bulundu.
 
 "500 bin gence işyerine adapte olma eğitimi vereceğiz. İşbaşı eğitim programında bin 502 TL'lik ücreti biz üstleniyoruz." İşsizlikle mücadele kapsamında başlatılan istihdam seferberliğine değinen Müezzinoğlu, "İŞKUR'un uyguladığı 'İşbaşı Eğitim Programı' geliştirilerek işverenlerin istihdam seferberliğine daha fazla katılmasına olanak sağlandı. Programın süresi 3 ay olacak. Bu sürede İŞKUR eğitim alan kişiye net asgari ücret düzeyinde ödeme yapacak. İş kazası ve meslek hastalığı ile genel sağlık sigortası primlerini karşılayacak."
İşverenin yükü alınıyor
Yılsonuna kadar 500 bin kişinin bu programdan faydalanması hedefleniyor. Programı başarıyla bitirenlerin işverenler tarafından istihdam edilmesi durumunda da 2017'nin sonuna kadar işverenlerin istihdam üzerindeki sigorta ve vergi yükleri (aylık 773 TL) İşsizlik Sigortası Fonu ve Maliye Bakanlığı tarafından üstlenilecek.
Ocak'ta işsizlik azalacak
Müezzinoğlu, işsizlikle ilgili "Aralıkta işsizlik rakamları hafif yükselişle yüzde 12.2-12.3 olabilir. Ocak 2017'den itibaren işsizlik oranları, önce bir duracak. Sonra da başlattığımız istihdam seferberliği kapsamında yapılan yaygın çalışmayla gerileyecek" dedi.
 
Eğitimle ilgili olan ve git gide üniversite kenti olma yolunda hızla ilerleyen Çanakkale’de  mezun olan öğrenciler ve vatandaşlarımıza  iş  sorunlarını sorduk
 
 Cevapları Şu Şekilde oldu;
 
Zeynep Çatak, “Ülkemizin genel sorunlarından birisi işsizlik,  işsizlere ve genç nüfusa müjde Çalışma ve sosyal güvenlik bakanımızdan geldi.  İşsizlik oranı iş başı eğitim programıyla mezun olup maddi olarak destek ve işsizlere müjdeli bir haber geldi” dedi.
 
Halkla ilişkiler ve tanıtım bölümünden yeni mezun olan Batuhan Hut, “geçen sene mezun oldum.Her yeni mezunun  muzdarip olduğu konu işsizlik, mezun olmadan önce her öğrenci belli hayallerle mezun oluyor.Fakat mezun olduktan sonra hayal ettiği gibi olmuyor.
Tüm öğrencilere müjdeli  haber ,Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımız Mehmet Müezzinoğlun’dan geldi. Yeni mezun öğrencilere ve işsizlere  Verilecek olan bu para desteği biraz olsun moral olacak. Ve mezunların iş bulma olanağı artacak” şeklinde  konuştu.
 
Merve Demir, “daha üniversite okumaktayım fakat mezun olduktan sonra herkesin de bildiği gibi hemen iş imkanımız olmuyor ve mezun olduktan sonra belli bir dönemimiz iş başvuruları  ve bekleyişle geçiyor. Ve maddi durumda etken oluyor. İşsizlik oranı ülkemizde günden güne artmaya başladı. İş başı eğitim programıyla birlikte işsizlik oranının azalacağı düşüncesindeyim. Bu tüm üniversite öğrencileri yeni  mezunlar  ve işsizler için büyük bir müjde ” şeklinde ifade etti.
 
Çevre Mühendisliği bölümü mezunu olan, Beyza Elönü “ mezun olalı  2 sene oldu.Mezun olduğum bölüm son zamanlarda biraz daha bilinen bir bölüm olmaya başladı.fakat mezun olduktan sonra hemen iş bulamadım  hem maddi hem manevi olarak bir düşüş yaşadığım dönem olmuştu.Şuan çalışıyorum, mezunlara  ve iş sıkıntısı çeken bir çok vatandaşa bu uygulama destek  olacak  iş bulma konusunda da faydalı olacağını düşünüyorum” dedi.
 
 
 
  DUYGU DOĞAN
 


Kaynak: Haber Merkezi