Çanakkaleli, Çanakkale’den ev alamaz hale geldi. Hem vatandaş, hem emlakçılar, hem de mülk sahiplerini vuran ‘1915 Çanakkale’ emlak piyasasında dengeleri altüst etti.
Emlak ve arsa fiyatlarında ani artışı Çanakkalelilere sorduk.
‘Çanakkale’de konut satışlarının düşmesi nasıl değerlendiriyorsunuz?”

Çanakkale'de gayrimenkul sektörü son yıllarda hareketli bir dönemden geçiyor. 1915 Çanakkale Köprüsü projesi konut fiyatlarının artış sebeplerinden biri oldu. Yanı sıra yapılaşma ve kentleşmenin hareketlenmesi, Köyden kente göçün devam ederek konut ihtiyacını arttırması öğrenci sayısında yaşanan artış gibi etkenler Çanakkale'deki konut fiyatlarının hızla yükselmesine sebep olmuştu. Fakat şubat ayı itibariyle Konut satışları durgun, Türkiye genelinde konut
satışları 2017 Şubat ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 0,2 oranında azalarak 101 bin 468 oldu.

Abdullah Özmen (60) Firma Sahibi :
“konut fiyatlarının artışı ev sahiplerini sevdiren bir durum oldu fiyatların artması bizi memnun eden bir durum değil satışlarda artış oldu evet ama fiyatlar arttıkça bu satış işleri git gide zorlaşmaya başladı. En ücra köşelerde bile kira fiyatları 800-900 TL arası değişiyor kentimiz de üniversite var ve öğrencilerimiz kira fiyatlarından dolayı zorluk çekiyor Çanakkale’ye bakacak olursak emekli şehri Çanakkale emekliler içinde geçim sıkıntısı olmaya başladı.Ev fiyatlarının artması 1915 Çanakkale köprüsüne bağlıyoruz. Fakat hareketli dönemimiz yok şubat ayından beri konut satışları durma noktasına kadar geldi” şeklinde ifade etti.

Vedat Tutan (65) Firma Sahibi:
“Çanakkale’nin konut fiyatlarının artış nedenlerinden biri Çanakkale’ye dışarıdan göç alıyor olması tabi ki buna paralel olarak nüfusun artması öğrenci sayısının her sene artış göstermesi konut fiyat artışının sebeplerinden bazıları konutların fiyat artışından memnun olan iş kolu emlakçılardan ziyade müteahhitler oldu zaman zaman müteahhitlerle de görüştüğümüzde bu durum onları memnun ettiği kadar bir o kadar da etmediğini duyuyoruz konut fiyatlarının artışı maliyeti de yükseltiyor. Gayrimenkul sektörü artıştan dolayı bir yavaşlama söz konusu şubat ayından beri satışlarımızda durdu” dedi.

Canan Selcin (35) Gayrimenkul Danışmanı:
“Konut fiyatlarının artışı herkesi etkilediği gibi gayrimenkul sektörünü yavaşlatma durumuna getirdi bunun yanı sıra doların yükselmesi bunu etkiliyor. Satılacak ve kiralık evler çok ama fiyatlar yükseldiğinden dolayı müşterilerimiz bu durumdan mustarip bir çok yatırımcımız konut artışını fırsat bilerek evlerini satılığa çıkardı 1915 köprüsü projesinden önce sattığımız daireler şuan fiyatları iki katına çıkmış durumdaydı. Bu durum satışları etkiledi Son iki aydır satışlarımız yok mülk sahipleri de bu durumdan şikayetçi ” şeklinde konuştu.

Aytekin Uysal (40) Gayrimenkul Danışmanı :
“ Çanakkale’de konut fiyatının artması finansal açıdan, hem de tüketicinin neyi aldığını görmesi açısından etkili oldu. Bu durum bizim sektörümüzü durma noktasına getirdi. İstekler çok fakat bu istekleri karşılamak zor bir hale geldi fiyatların artışı tüketicileri de düşündürüyor bunun en büyük nedeni geçim herkesin düşündüğü az ödeyerek kar elde etmek yatırımcıların mallarının değerini arttırmaları müttehitlerin maliyetleri fazla olan malzemeler kullanmaları bunun getirisi olarak da fiyat artışının yanında getiriyor” dedi.
Duygu Doğan