Medyası kuvvetli olan her parti, bağıra çağıra seçim propagandasına başlayalı çok oldu. Medyası olmayan partilerin sesleri ise ne yazık ki hiç duyulmuyor. Adeta yok gibiler.

Medyasız partilerin başında da İYİ Parti gelmektedir.İyi Part,i Türkiye genelinde belediye başkanlarını bölük pörçük açıklaya açıklaya yol alırken, sanki aday bulamamış da kerhen birilerini aday gösteriyormuş gibi bir havanın yayılmasına da neden oluyor.

Görünen o ki; İYİ Parti oldukça başarısız bir yerel seçim çalışması sürdürüyor.

Seçimlerin yapılmasına şunun şurasında seksen gün kalmış ama İYİ Partili adaylarının bir rüzgâr estirdiğine de şahit olmuyoruz.

İYİ Parti sanki yerel seçimler için çoktan havlu atmışa benziyor.

Olasılıkla elde edilecek birkaç lokal başarı, İYİ Parti’nin kurumsal bir başarısı da olmayacaktır.

Eğer bir başarı olacaksa bu başarı yerel seçimlerde aday gösterilen şahsiyetlerin kişisel başarısıdır diye algılanması gerekmektedir.

İYİ Parti, bırakın partiye yeni isim kazandırmayı, eldeki insanlarını bile partide tutamayacak kadar garip işlere imza atmaktadır.

İşte Çanakkale özelinde bunun en güzel örneği Saim Zileli’dir.

İYİ Partiden küsüp ayrılan Eceabat Belediye Başkanı Saim Zileli, CHP tarafından Eceabat adayı olarak ilan edildi.

Saim Zileli’nin CHP’den aday gösterilmesi kimin başarısı? Kimin başarısızlığıdır? Diye İYİ Partililerin düşünmesi gerekmez mi?

Çanakkale’de İYİ Parti’nin kaç ilçe ve belde de belediye başkan adayı var bilen var mı?

Çanakkale İYİ Parti’nin il, ilçe ve belde belediye başkan adaylarını açıklayacak bir babayiğit var mı?

Diyeceğim o dur ki; İYİ Parti’nin Türkiye genelinde yaşadığı sendromun trajik olarak sergilendiği yerlerden biri de Çanakkale’dir.

İYİ Parti Genel Başkanı Sayın Meral Akşener’in Çanakkale’de yaptığı büyük mitingde seslendirdiği “bir oy Kemal’e bir oy Meral’e” çıkışıyla elde ettiği oyla bir milletvekili çıkarabildiği asla unutulmamalıdır.

İYİ Parti’nin genel seçimlerde Çanakkale Merkez’den aldığı oy oranını yakalaya bileceğini açıkçası pek düşünmüyorum.

Şahsen başarılı olmasını da istediğim Burak Kunt gibi pozitif enerjili bir gencin aday olmasının bile İYİ Parti’ye fazlaca fayda sağlamayacağını değerlendiriyorum.

CHP için aynı şeyi söylemeyeceğim. C

HP içinde de bazı kırılmaların olduğunu duysak da Muharrem Erkek’in seçimleri kazanma ihtimalinin yüksek olması nedeniyle Çanakkale CHP içerinde ortaya çıkacak olumsuzluklar kolayca absorbe olabilmektedir.

Daha önce de ifade ettim.

İYİ Parti’nin yerel seçimlerdeki hedefi, 2023 genel seçimlerde elde ettiği %9,69 oy oranını daha aşağıya düşürmemek veya en azında seçim barajı olan % 7’lik seçmen sayısını elde tutabilmektir.

İYİ Parti eğer %7’den fazla %9,69’dan az bir oy alırsa Meral Akşener partisini tekrar olağan üstü kongreye götürerek güven tazelemeye çalışacaktır.

Ama alınan oy %7’nin altına düşerse Meral Akşener’in parti liderliği sorgulanacak ve olasılıkla da Meral Akşener yerel seçimlerde %7 altında bir oy alırsa parti liderliğinden istifa etmek zorunda kalabilecektir.

Yukarıdaki siyasal analiz müneccimce yapılan bir analiz değildir. Siyasal etik değerleri açısından olması gereken bir durumun tespitidir.

Ama Meral Akşener “bu partiyi ben kurdum sonuna kadar da bu partinin lideriyim” derse de kimse karşına çıkıp da “hayır bu partinin lideri sen değilsin” diyecek hali de yoktur. Böylesine kötü bir olasılıkta da kimse de Meral Akşener’e kazan kaldırıp, bayrak açmaz, açamaz.

Ama şunu da kimse unutmasın ki;

Ağır bir yenilgi ile yerel seçimlerden çıkacak bir İYİ Parti’nin, gelecekte Türk Milleti için umut olma özelliğini de taşımayacağı da acı bir gerçek olarak ortaya çıkacaktır.

İYİ Parti bu hali ile kendini kurtarabilir mi?

Gördüğüm kadarı ile hayır.

Kurumsal olma özelliğinden bi haber olarak siyaset yapmanın, kurumsal bir başarı getirmeyeceğini anlamak için alim olmaya gerek yoktur.

“Küçük olsun benim olsun” politik anlayışı dış macun tüpündeki son sıkımlık macun gibidir. Son macun son seçimde çıktıktan sonra tüpü istediğiniz kadar sıkıştırın içinden bir şey çıkmaz.

Çanakkale’de il, ilçe ve beldelerde CHP adayları belli olmasına rağmen Kepez Belde Belediye Başkan adayı neden belli olmadı? 

Daha önce duyduğum bir şeyden bahsetmiştim.

Şimdiki belediye başkanı şayet CHP’ tarafından yeniden aday gösterilmezse İYİ Parti’nin adayı olarak seçimlere katılacağını duyduğumu ifade etmiştim.

CHP Genel Merkezi böyle bir durum için mi Kepez Belde Başkan aday ilan edemedi açıkçası merak ettim?