1963 senesinde...

1963 senesinde Belçika’da turizm bakanlığı adına Turizm stajı yaparken Rahmetli Sadi Fenerciğil kuşadası kaymakamı (daha sonra Muğla Valisi Merhum Özet Türk de dahil) Haçlı seferlerinin ik çıkış yeri olan Belçika’nın Boulon şehrine götürdüler. Şehrin içersinde bir kale ve kalede bir müze vardı. Burada gördüklerim aklımda kaldığı kadarıyla Bursa’dan alınmış havlu at nalı çivisi ve başka şeyler. Bütün bunları özenle vitrinlemişler ve saklıyorlar.
 
Sene 1965 senesi idi ve  bakanlığın iskele civarındaki Turizm Danışma Bürosunda çalışırken saat 17.00’den sonra tek başıma oturuyordum bir kişi geldi sohbet ediyoruz. Şu ana kadar da o kişinin hayali gözümün önünden gitmiyor ve öldüğü kesindir kendisine Allahtan rahmet diliyorum.
 
Maliye Bakanlığının Çanakkale Boğazında bulunan ve 18 Mart Çanakkale Savaşlarının önemli savunma hattını teşkil eden boğazdaki 15 adet tabyadaki topları maliye ihale ile hurdacılara satmış bu kişide ihaleyi alan şahıs.
 
O tarihlerde bende babam nakliyeci olduğu için Malkara’da kamyonlarımız devrildiği zaman vinç yoktu yalnız askeri birliklerden alırdık bu kişide topların yüklenmesinde zorluk çektiklerinden namlulara dinamit koyarak patlatıp parçalara ayırarak kamyonulara yükleyip İstanbul’a nakletmekte olduklarını bana anlatıyordu ben sorumlu turizm müdürü olarak Belçikada gördüklerimden esinlenerek bu kadar kıymetli ve tarihi özelliği olan topların hurdaya satışını engellemek için ilimiz  basın mensupları olan köylü gazetesi sahibi Ali Dalyancı, Turan Narler, Hüseyin Oktay(bu kişilere Allahtan Rahmet diliyorum. )Ahmet Özkan mersinde idi şu anda hiç haberim yok. Büyük Truva otelinde bir basın toplantısı yaptık ertesi günü hürriyet gazetesinde BaŞ manşet “ Çanakkale’nin tarihi topları hurdaya satılıyor” bu haber satışların durdurulmasına ve iptaline sebep oldu.
Şu anda bataryalarda kalan ve bugün Cumhuriyet meydanında bulunan toplar işte bu olaydan sonra bakiye kalan kısmıdır. Bugün Çimenlik Kale girişinde bulunan namlusu yıldız şeklinde açılmış olan top kesinlikle o tarihlerde dinamitle patlatılmış olanlardandır.