Çanakkale’de GESTAŞ var. Firmanın internet sayfasına girdiğinizde şu bilgilere ulaşıyorsunuz.

“Gestaş Deniz Ulaşım, 2006 yılı Ağustos ayında Çanakkale bölgesindeki iskeleler ve deniz ulaşımının özelleştirme kararıyla Türkiye Denizcilik İşletmeleri’nden (TDİ) Çanakkale İl Özel İdaresi’ne devriyle faaliyetlerine başlamıştır.Şirketimiz, %99.87 hissesine sahip Çanakkale İl Özel İdaresi şirketidir. 7 hatta, 16 iskelede, 16 sayıda gemiyle, Çanakkale Boğazı, Gökçeada, Bozcaada ve Güney Marmara hattında, kaliteli hizmet anlayışı ve müşteri memnuniyeti odaklı yaklaşımımızla araç ve yolcu taşımacılığını yürütmekteyiz”
GESTAŞ açılım olarak da “Geleneksel El Sanatları Ticaret Anonim Şirketi'' adlarının baş harflerinin sıralı toplamlarıdır.
Tanım ve tariflerden de anlaşılacağı üzere GESTAŞ kamuya ait, kamu yararını gözeten bir firma olarak algılanması gereken bir kamu şirketidir. Ne yazık ki bunun böyle olmadığına dair bir çok şikayetler kulağımıza gelmektedir. Özellikle deniz geçişlerinde, adeta Çanakkale 1915 Boğaz Köprüsü geçişlerini teşvik eder mahiyetteki yüksek geçiş ücretleri uygulamaktadır.
GESTAŞ’ın uyguladığı boğaz geçiş ücretlerinin hiç de adil olmadığı İstanbul boğazında çalışan feribot fiyatları ile mukayese edildiği zaman ortaya çıkmaktadır.
Mesela İstanbul’da Sirkeci-Harem arabalı vapurlarında otomobillerin tek yönlü geçiş ücreti, 2023 yılı 35 lirayken Gestaş’ın Kilitbahir –Çanakkale arasında tek yönlü geç ücreti 125 liradır. Sizce adil bir fiyat mıdır? Halka reva mıdır?Hemen hemen aynı mesafeye denk gelen iki boğaz arasındaki geçiş ücretlerinin bu kadar farklı olması anlaşılır bir durum değildir.Aklına gelen ilk şey, GESTAŞ, Çanakkale’den geçecek transit araçları zoraki Çanakkale boğaz köprüsüne yönlendirmeye çalıştığıdır.Bu durum hiç de adil değildir. Çünkü, olan Çanakkale halkına olmaktadır. Kendi şehrinin iki yakasında ulaşıma bu kadar yüksek ücret ödemeye mahkûm olmaktadır.GESTAŞ fiyatlar dışında başka uygulamalara da enteresan imzalar atmaktadır.
Mesela mazisi çok eskilere dayanan Çanakkale’nin yerlisi ALINTERİ firmasının boğazdan yolcu ve araç taşımacılığının önüne set çekmektedir. ALINTERİ firması, ne yazık ki 1 OCAK 2023 tarihinden itibaren  Kilitbahir-Çanakkale arasında yolcu ve araç  taşması GESTAŞ tarafından engellenmiştir. Çanakkale boğaz taşımacılığının tek hakimi olan GESTAŞ ,tek taraflı olarak ALINTERİ firması anlaşma yoluna gitmeyerek ALINTERİ firmasının 2023 yılı ve sonrası için çalışmasına engel olmuştur.ALINTERİ Firması GESTAŞ tarafından açıkça iflasa sürüklenmektedir.Onlarca çalışanı da mağdur edilen ALINTERİ firmasının önünde fazlaca bir seçenek yoktur.Şayet GESTAŞ,  ALINTERİ  firmasının çalışmasına müsaade etmezse, ALINTERİ firmasının fazlaca seçeneği de kalmamıştır.ALINTERİ ya iflas edecek ve gemilerini hurdaya çıkarıp satacak
Veya hurdaya çıkarmak yerine gemilerini yok pahasına şayet satın almaya razı gelirse GESTAŞ’a devredecektir.GESTAŞ, uyguladığı fiyat politikaları ve yerel firmalara karşı takındığı tutumla kesinlikle Çanakkalelilerin yararına iş görmemektedir.Çanakkale’nin milletvekilleri, özellikle AKP milletvekilleri neden bu konuya duyarsız kalmaktadır?Eminim ki Ankara’dan gelecek bir telefon her sorunu kökünden halledecektir.
Tabi ki GESTAŞ’ın böyle davranmasını Ankara istemiyorsa…
Kısa ve öz olarak sonuçta GESTAŞ Alınteri’ni silmiştir.