Yazımın başlığı Ernest Hemingway’ın ünlü romanının adıdır.

Ama bugün size, bu romandan bahsetmeyeceğim.
Bugün size, günden güne yaşanmaz hale gelen ülkemizden ve geçim derdinden bahsedeceğim. Bugün size, Türkiye’de çanların kimin için çaldığından bahsedeceğim.
Evvelsi gün Çanakkale’nin birçok ilçesinden yola çıkan yüzlerce insan, akşam saat sekiz gibi Çan ilçesine geldiler. Hava hâlâ sokakta gezinecek kadar güzeldi. Her yaştan kadınlar ve erkekler, yüzlerindeki kararlı azmin  huzur ve mutluluğu içerinde Çan’ın sokaklarında ilerlerken, sokakta yürüyen kalabalığı gören Çanlılar, bu kalabalık gurubun nereden ve neden geldiğini anlamaya çalışıyordu.
Aralık ayının gecesinde yüzlerce insanın Çan’a gelmesinin elbette ki bir nedeni vardı.
İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, partisinin 2023 seçimlerine daha güçlü girebilmesi için erken kongre kararı almıştı. Çanakkale’nin İyi Partili üye ve delegeleri halen görevde olan ilçe başkanlarının göreve devam etmesine karar vermiş ve sıra il başkanının seçilmesine gelmişti.
İşte bu kalabalık, 8 Ocakta 2023 tarihinde yapılacak il başkanı seçimine hazırlık mahiyetinde ÇAN ilçe örgütünü ziyaret eden İYİ Parti il başkanı Selahattin Yıldızlar’a eşlik eden insanlardı.
İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Rıdvan Uz, İlçe Başkanları Emine Şükrüye Özkan, Ziya Erol, Mahmut Aydemir, Cevdet Çebi, Cengiz Aylıkçı, Zühtü Şansal Erdil, Hakan Alış, Yakup Uzun, Raşit Aksu,  Belde Başkanları  Ramazan Duman, Yalçın Aşıcı,  Ramazan Erol, Çanakkale Belediye Meclis üyeleri Ahmet Uslu,  Burak Kunt, Ceyhun Sefa İnan, Ruhi Akkoyun, Halil Uyanık,  Kurucu İlçe Başkanları  Zeki Yılmaz, Osman Nuri Duran, Merkez İlçe Eski Başkanı  Nuray Alkılıç, Kadın Politikaları Başkanı Mutlu Dibekoğlu, Gençlik kolları başkanı Taner Mutlu ile birlikte İl, İlçe yönetici ve  üyelerin katıldığı bu ziyarete ev sahipliğini, sempatik ve sevecek kişi sergileyen Çan İlçe Başkanı Mustafa Kılıç ve yöneticileri yapmıştı.
Heyecanlı ve kararlı ziyaretçilerin buluşma yeri S.S. Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve kefalet Kooperatifinin salonuydu. Salon hınca hınç dolmuştu ve oturacak yer bulamayan insanlar ayakta programı izlemek zorunda kalmıştı. 
Toplantının en enteresan anı, il başkanlığına aday olan Ahmet Uslu’nun Selahattin Yıldızlar lehine adaylıktan çekilmesiydi. Bu centilmence hareket, katılımcılardan da karşılık gördü ve Ahmet Uslu katılımcılar tarafından uzun süre alkışlandı.
Görünen o ki;  Çanakkale’nin Çan ilçesinde, çanlar iktidar için çalmaya başlamıştır.
2023 seçimleri ile AKP’nin iktidardan düşüreceği açık açık görünmektedir.
Hatta İyi Parti 2023 seçimlerinde Çanakkale’de birinci partisi olarak ipi göğüsleyebilir.
Türkiye’de çanlar sadece AKP iktidarı için değil, aynı zamanda AKP’nin yönettiği halk içinde çalmaktadır.
Hayat pahalılığı öylesine artmış, öylesine zıvanadan çıkmıştır ki, bir evin sıradan günlük ihtiyacı bile 300-400 liradan aşağı değildir.
Bu masrafa giyim, kuşam, sağlık, eğitim masrafları da dâhil değildir.
Özellikle emeklilerin çoğunun emekli maaşı, açıklanan asgari ücretin altına kalmıştır.
Artık Türkiye’de yoksulluğa mahkûmiyet çanları halk için çalmaktadır.