Toplumumuzda çok fazla benimsenen bir davranış olarak kabul edilmese de sakız çiğnemenin birçok faydası bulunuyor. 

Toplumumuzda çok fazla benimsenen bir davranış olarak kabul edilmese de sakız çiğnemenin birçok faydası bulunuyor. Demans hastalığından korunmak bile sakız çiğnemek ile mümkün oluyor. Sakız çiğnemek, beyinde sağ ve sol lobu birbirine bağlayan hipokampus bölgesini harekete geçiriyor. Bu bölgeye hareketlilik ve dinamizm veren bir diğer işlemde yeni bir dil öğrenmektir. Dil öğrenmek zorunuza gidecek olursa, sakız çiğnemek bu işlemi yeterince kolaylaştıracaktır. Zihinsel aktiviteler de önemli bir görevi olan hipokampus, beyin içinde birçok bağlantıyı da sağlayarak köprü görevini de yerine getirir. Hipokampus bölgesi çene hareketleri ile uyarılır. Aşırıya kaçmadan sakız çiğnemek çene hareketliliğini sağladığı için hipokampusu uyararak zihinsel aktivitelerin artmasını sağlar. En belirgin özelliği zihin açıklığı konsantrasyon artışı olan sakızın başka önemli faydaları da bulunmaktadır.
 
1- Kilo kontrol
Sakız çiğneme ile iştahın azalması kilo kontrolü üzerinde de etki etmektedir. Yapılan araştırmalarda açlığınızı bastırmak için yapılan atıştırma öncesi sakız çiğnemek, hem kalori alımını hem de açlığı azaltmada çok faydalı oluyor. Kilo kontrol programınız varsa bu program içine gün içinde belli süre aralıkları ile sakız çiğnemeyi de eklemeyi unutmayın. Bunu yaparken aşırıya kaçmamak en mantıklısı olacaktır.

Yine kilo kontrol programlarında, zayıflamaya çalışan kişilerde kilo verememe problemlerinin başında besinleri çiğnemeden tüketmek gelmektedir. Ağızda küçük lokmalar halinde, çiğnemeden tükettiğiniz her besin kilo artışına sebep olmaktadır. Sakız çiğneme alışkanlığı özellikle akşam yemekleri öncesi kazanıldığında vücuda daha az kalori girmesine yardımcı olmaktadır. Yapılan araştırmalara göre bu alışkanlık ile yaklaşık 40 kalori daha az alınmaktadır. Düşük kalorili olan sakızlar sizleri yüksek kalorili diğer tükettiğiniz besinlerden de uzak tutacaktır. Ucuz ve maliyeti düşük sakız ile ara öğünlerde kalori ihtiyacınızda ciddi anlamda azalacaktır.
 
2- Psikolojik yaklaşım
Sakız çiğnemenin kişinin psikolojik durumu üzerine de faydalı olduğu, özellikle bellek gelişiminde etkili olduğu uzmanlar tarafından gözlemlenmiştir. Bellek üzerindeki etkisi çene hareketliliğine dayanmaktadır. Bu işlem ile hafızanın da güçlendiği, sakız çiğneyen ve çiğnemeyen kişiler üzerinde yapılan deneyler ile kanıtlanmıştır.
 
3- Beyin üzerine etkiler
Sakız çiğneyerek beyne giden oksijen miktarını da artırmış olursunuz. Sakız çiğneme ile oksijen taşıyamazsınız ama beyne giden kan miktarının artması ile oksijeni de artırmış olursunuz. Normal bir zaman ile sakız çiğneme esnasında beyne giden kan akışının %40 lara kadar arttığı belirtilmektedir.
 
4- Stres ve uyku hali
Gergin ve stresli iken sakız çiğnemek üzerinizde stresi atmanıza yardımcı olacaktır. Uzun yolculuklarda sakız çiğnemek dinç ve uyanık kalmanıza da etki eder.
 
5- Sindirim sistemi üzerine etkileri
Sakız çiğnediğinizde tükürük salgınızda hızla artış meydana gelir. Bunu yutkunma eylemi takip eder. Yutkunma ile midede sindirim asitleri salgılanmasında da artış görülür. Bu şekilde kilo kaybı da gerçekleşecektir.
 
6- Ağız ve diş sağlığı
Tükettiğiniz sakız şekerli olmadığı sürece ağız sağlığı için de faydalı olmaktadır. Ağızda, dişlerde kalıntıların atılmasında, plaklarda ve çürüklere karşı sakız etkili olmaktadır. Ayrıca ağız kokunuz varsa sakız çiğneyerek de bu problemden kurtulabilirsiniz. Şekersiz sakızlar ile ağzınızda hoş bir koku oluşur.
 
7- Kötü alışkanlıklara karşı sakız
Fiziksel ve yoksunluk sendromunun en üst düzeyde olduğu sigara bağımlılığında da sakızın bıraktırma yönünde etkileri olmaktadır. Kesin olarak sakıza bağlı olmasa da kişinin sigara ile olan fiziksel bağının koparılmasında sakız etkili olmaktadır. Kullanıcı yorumlarında sigarayı bırakanların aklına sigara geldiğinde sakız çiğnediği, böylece sigaraya karşı bağlarının azaldığı ve sonrasında bıraktıkları tespit edilmiştir.
 
Uyarı:
Aşırıya gidildiğinde her şeyde olduğu gibi sakız çiğnemenin de bazı kötü etkileri olmaktadır. Dozunda kullanıldığında, çenenizi aşırı yormadan sakız çiğnediğinizde bahsettiğimiz faydalarını muhakkak görürsünüz.