Dün oylanan ve 6 farla kabul gören bir dosya için, sosyal medyadan ses verdi CHP’ li Meclis üyesi  Av. Güneş Pehlivan…

Dün oylanan ve 6 farla kabul gören bir dosya için, sosyal medyadan ses verdi CHP’ li Meclis üyesi  Av. Güneş Pehlivan…
Açık açık sözleri, çarpıcı tespitleri ve dahası.. Dilerseniz, kaleme aldıkları diyeyim ve aktarmaya çalışayım Av. Pehlivan’ ın ifadelerini.
Dün gerçekleşen toplantıdan bahsederek saatler önce; “11 Mayıs Pazartesi Günü (Yarın) saat 11:00 itibariyle İl Genel Meclisinin olağanüstü toplantısında Saros Res projesinin imar planı oylanacak. Bu süreçte mevcut projenin teknik özellikleri, fiili durumu, Çanakkale üzerindeki etkileri dışında her şey tartışıldı.
Yenilenebilir enerji (GES, RES, JES) diğer enerji üretim modellerine tercih edilmesi gereken, şirketlerin ve komisyoncularının cebi dolsun mantığıyla değil, enerji ihtiyacına yönelik, insanı ve çevreyi odağına alan bir anlayışla yapılması koşuluyla hepimizin desteklediği bir model. Bu tartışmasızdır.” dedi.
Dahası da vardı vurgularının. Altını çizerek bahsettiklerinin. Misal şu ifadeleri;
“Bu da herhangi bir projeye yapılan, teknik ve bilimsel dayanağı olan itirazlarda ‘Siz Res'e karşısınız!’, ‘Bunlar yenilenebilir enerjiye karşı, biz değiliz!’ provokasyonuna kolayca maruz kalabiliyor.
Bu provokasyonun sebebi yanlış veya eksik bilgilendirme olabileceği gibi, şahsi menfaatlerin getirdiği yaratıcılık(!) da olabiliyor. Türkiye'de herkesin birbirine karşı temelli, temelsiz sarf etmeyi sevdiği bir kavram olan ‘algı yaratma’ gerçek karşılığını burada buluyor.”
CHP’ li İl Gene Meclis üyesi Pehlivan’ ı, daha bebekliğinden bilirim. Az gezmedi o dönem Partilerinin seçim otobüsünde, rahmetli Prof. Dr. Erdal İnönü ile.. 91 seçimleriydi, önce genel sonra yerel. Hep ailesi ile seçim çalışmaları nedeniyle sahada idi minik Güneş
Hamur işidir ya siyaset. Sağlam yoğrulmuş isimlerdendir bence bahsettiğim isim, CHP’ li Güneş Pehlivan.
Bu noktada gelen sözleri, ne yalan söyleyeyim ayrı bir okşadı yüreğimi. Sonuçta, daha minicikken den tanıktır CHP’ li Güneş, Gazeteciliğin zor yönüne.
Belki de bundan geldi şu tespiti; “Özellikle basın mensuplarının çok güç şartlarda var olma mücadelesini biliyor, anlıyor ve işini yapmakta özgür olamamanın üzüntüsünü tüm basın mensuplarımızla paylaşıyorum. Niyetim kimseyi incitmek değil. Bu dosya özelinde yapılmış bazı yanlış, eksik veya hatalı haberleri de anlayışla karşılıyorum. Yapacağım şey bir eleştiri değil, bir düzeltme.” İfadesiyle.
Sonra da hayli net bir söz ediyor; ; "Bazı kişilerin yayınlanmasını istemediği şeyler vardır, bu şeylerin yayınlanmasına HABER diyoruz." diyordu CHP’ li Av. Pehlivan
 Net bir ifade ile kurduğu uzunca bir cümle daha geliyordu; “Dilerdim ki ‘Res'lere karşı değiliz’, ‘Res dosyasını CHP sürüncemede bırakıyor’ şeklinde haber yapan bazı yayın organları; söz konusu dosyanın İl Genel Meclisi tarafından dairesine iade kararının mecliste bulunan tüm siyasi partilerin OYBİRLİĞİ ile geçtiğini de yazabilselerdi.
Dilerdim ki, daireye iade edildikten sonra yeniden sunulan dosyanın, tek bir nokta ve virgülün bile değişmeden yeniden sunulduğunu yazabilselerdi.
Dilerdim ki, söz konusu projede inşaat faaliyetinin halihazırda başlamış olduğununu, türbin temellerinin atılıp demirlerinin bağlandığını, betonun döküldüğünü, orman içinde türbinler arası (kimi yerde habitat bölünmesine yol açacak şekillerde) yolların açıldığını, kaçak faaliyet nedeniyle inşaat alanlarının mühürlendiğini anlatabilselerdi.
Sıradan bir vatandaşın tek bir ağaç kesmesi, küçük bir konteyner koyması halinde çok ciddi idari ve cezai yaptırıma uğrayacağı bir sahada ruhsatsız faaliyet gösteren şirketlere neden müdahale edilmediği, engel olunmadığı, bu faaliyetin kime, neye dayanarak devam ettiğini sorabilselerdi.” şeklinde.
Bu kadar değildi elbet yazıya döktüğü sözleri. Dahası da vardı, tam da şöyle;” Hafta sonu piknik yapmaya gitmenin dahi yasaklandığı bir bulaş hastalık tedbirleri sürecinde, Alamos Gold'un ruhsatsız olarak faaliyetini sürdürdüğü Balaban'da şirkete karşı nöbet tutanlara 57 bin TL para cezası verilirken, karşıdaki tepede orman sahasında inşaat faaliyeti sürdürenlerin neden yaptırıma tabii tutulmadığı sorulabilseydi.
Bununla birlikte; Bir proje hakkında olumlu veya olumsuz görüş bildirebilmek, yargı dağıtabilmek için çed dosyası, imar plan teklifi, yörenin özellikleri, İl Çevre Durum Raporları gibi uç uca eklediğimizde 4-5 bin sayfayı geçen kaynaklar üzerinde ciddi çalışma yapmak, proje sahasını yerinde incelemek, açıklanan görüşü DÖKÜMANTASYONA dayandırmak gerektiği kanaatindeyim. Sahayı temsili olarak bir kere görmek de yeterli değil, etrafa dağıtılan yargının tam sorumluluğunu alabilmek için, faaliyetin tüm aşamalarında takip etmek gerekir. “ vurgusu eşliğinde.
CHP’ li İl Genel Meclis üyesi Av. Güneş Pehlivan, dün oylanıp kabul gören projeye ilişkin;
“Söz konusu proje için görüş/yargı açıklayanlara, bu kararın hangi dökümantasyona ve mahallinde yapılan hangi çalışmaya dayandığını sormak gerekir.” Diyordu öce, sonra da daha da vurgulu ifade ile geliyordu.
Res çekercesine bir vurguyu en son sözünde ederek, Diyordu ki; “Eşdeğer projelerle karşılaştırmasının yapılması, enerji politikalarına ilişkin genel bir çalışmanın içinde tüm üretim modelleri, finansmanı ve münferit projelerin ayrıca değerlendirilmesi gerekir. Aksi halde izaf edilen görüşün sorumluluğunu alabilmek mümkün değildir. Bu proje için orman arazisinin imara açılması yönünde destek sunulurken verilen cevapların ne yazık ki sorulması gereken sorularla hiçbir alakası yoktur.
Geçmişte yayınlanan bir realite şovunda sunucu ve katılımcı arasında şu diyalog yaşandı:
‘Doğum tarihiniz?’,  ‘Muş.’
‘Doğum yerini sormuyorum evladım, doğum tarihini soruyorum.’,  ‘Muş.’
Kamusal, siyasi, vicdani sorumluluklarımızın ağırlığını taşırken bir realite şovu düzeyinde mi argüman üreteceğiz?
1957 yılında Çanakkale İlinin %60'ı ormandı. 2015'te bu oran %52,9; 2018'te %49'a düştü. 58 yılda %7 orman kaybı yaşamış ilimiz, 3 yılda %4 orman kaybı yaşadı. Bu rakamlar her yıl devlet tarafından yayınlanan Çanakkale İl Çevre Durum Raporundan alınmıştır. 2019 Raporu henüz yayınlanmamıştır.
‘RES'e karşı değiliz’ söylemi, mevcut durumda, ormanların imara açılmasını haklı göstermeyi karşılıyor mu?
RES' lere hiçbirimiz karşı değiliz. ‘Ben külliyen Res'lere karşıyım.’ savunmasında bulunan tek bir kişi, grup, dernek, siyasi parti tanımadım. Duyan, bilen varsa açıklasın.
Karşı olmamak bir yana, destekliyoruz. Enerji kooperatifleri kurulmasını hedefliyoruz. Şirketlere sağlanan kolaylıkların ve ekonomik desteğin onda birinin yerel yönetimlere sağlanmasını bekliyoruz. Böylece kamu kurumlarının da rüzgar türbinleri olmasını hedefliyoruz.
Turizme de karşı değiliz, o halde aynı orman arazisini otel için imara açalım mı?
Vatandaşın başını sokacak bir evi olmasına da karşı değiliz, o halde aynı orman arazisini konut için imara açalım mı? Ne dersiniz? Bu kampanya tutmaz.”
Meseleyi pek güzel örneklerle açıp, net ifade ile aktarıp, yorumu da kamuoyuna bırakıyordu Çanakkaleli genç siyasetçi Pehlivan.
Ben denizde, elden geldiğince aktarmaya çalıştım. Haydin,  kalın sağlıcakla.. Ha birde, elbette ki; Hoşça kalın..