Hadi gel de gülme..? Kahkahayı patlatma..? Doğru ise şayet, ‘Yok artık..!” deme..?

Hadi gel de gülme..? Kahkahayı patlatma..? Doğru ise şayet, ‘Yok artık..!” deme..?
Komedi gibi öyle değil mi..? Bahsettiğim konu için yaptığım yorum ve sorularım için, herkesten özür dilerim. Mutlaka, gülme krizine soktuğum için sizleri bu özürüm..
Sosyal medyadan bir Çanakkaleli paylaşıyordu;
“Bayramiç-Kurşunlu feldspoat madeni ÇED dosyasından; ‘Fok balığına’ rastlanmamıştır” vurgusu yaparak..
ÇED raporunda geçtiği ileri sürülen bir cümle içindi bu yorum.. Kahkahayı patlattım an itibariyle. Eminim ki, sizin de tepkiniz bu olacak.. Güleceksiniz.. ‘Ha ha ha ha ha ha ‘ diye..
Bir dönem, Marmara denizine kıyısı bulunan bir noktada, ‘Fok’ yaşamına rastlanmıştı, hatırlayanınız var mı..?
Bir yatırımın ÇED’ i hazırlanır iken, ansızın Fok balıkları yaşamaya başlamıştı o kıyılarda. Sonra nereye gitti o balıklar, haberi olan var mı..? Yoksa o balıkların, Kazdağlarına kaçtığı mı düşünüldü, arandı ve bulunamadı..
Sanki, o bir dönemin ÇED’ inde geçen bir cümle, şimdilerde kopyala yapıştır olmuş. Böyle bir düşünce yaratan bahsettiğim bu paylaşım, ne de dikkat çekiciydi bence.. Sizce de öyle değil mi..?
Soruları kendi kendime soruyor, yanıtını da merak ediyorum bu aralar. Kafayı mı yedim ne..?
Kazdağlarında yaşayan tür, hepimizin bildiği Kara Ayı’ lar.. San ki, ayı akla gelmiş de, ayı balığı olarak da anılan Fok’lar kafayı karıştırmış.
Düzenlendiği ileri sürülen ÇED’ de geçen o cümle, belli ki Ayı ismi yerine akla gelen Fok balığı, yani Ayı balığı için zikredilmiş. O halde, büyütmemek gerek mevzuu yu..
 Şaka  bir yana, Kazdağlarında Fok’u ara ki bulasın.. Yılan balığı olsa neyse.. Ya da Sincaplar.. Olmadı, Sürek avına bayıldığım Kara dana, meşe tosunu diye de adlandırdığımız Domuzlar..  Bunlardan bolca varlar da, ‘Fok’ ne alaka..?
ÇED’e yanlışlıkla “Fok balığına rastlanmıştır” yazılsa, bu kadar gülmezdim. Yanlışlık olmuş derdim.. Fakat rastlanmaması ne de harika.. Fok’ lar biliyor nerede yaşayacağını. Denizler durur iken ne işleri var onların dağlarda..
Bu gün Pazar, birazcık gülelim istedim. Yeterince güldük ise, haydin hoşça kalın.. İyi pazarlar..