.


“Ey AB, şunu bilin…!”
Avrupa Birliğineydi sözler, diyordu ki Reis; “Türkiye sizin bugüne kadar tanıdığınız ülkelerden bir ülke değil..”
ABD Başkanı Trump’ ın daveti üzerine Washington’a giden Cumhurbaşkanı Erdoğan, kritik ziyaret öncesi Ankara Esenboğa Havalimanı’nda bulunduğu açıklamalarıyla, bence Avrupa başta dünya gündemine oturdu. Net ve hayli açıktı sözleri.
Cumhurbaşkanı;“Müzakere masasında olmak bizi bağlamaz” ifadesini kullandı.
Tabii ki anlayana bu sözler. Dünya da biliyor ki, birileri ve bazıları, işine geleni anlar, gelmeyeni anlamaz. Kimler gibi, tıpkı bahsedilen AB’dekiler gibi.
Baştan bahsedecek olur isek Reis’in net çıkışına, tam olarak şöyle ili ifadesi;
“Ey AB, şunu bilin, Türkiye sizin bugüne kadar tanıdığınız ülkelerden bir ülke değil. Şu anda sizinle müzakere masasında olan bir ülke, bu müzakere masasında olmak bizi bağlamaz. Bu müzakereler bir anda bitebilir”
Dahası derdikleri vardı birde. Esenboğa’ dan hayli yüksek oktandan dedikleri.  “4 milyon mülteciyi ülkesinde ağırlayan bir Türkiye’ye takındığınız tavrı iyi bilin.
Bu kadar DEAŞ’lıyı şu anda cezaevlerinde bulunduran ve aynı şekilde Suriye tarafından bulunanları kontrol altında tutan Türkiye’ye karşı takındığınız tavrı gözden geçirin.
Bu kapılar açılır, bu DEAŞ’lılar da size gönderilmeye başlandı, gönderilir”
Kısacası, sayın Cumhurbaşkanı’nın verdiği rakam da net, başlanılan da.
Ha bu arada, bahsedilen bir başka konu daha vardı ki, günlerdir merak ile izlene bölgeden bahisle geliyordu sözler.  Diyordu ki Reis; “Şu an itibariyle terör örgütlerinin bölgeden çekildiğini söylemek mümkün değil.
Hala terör örgütleri burada. Ne Rusya, ne Amerika bu terör örgütlerini verdikleri saatlerde ve günlerde temizleyebilmiş değil”
Barış Pınarı Harekatı’ ndaki Mehmetçikle dualarımız. Hem de günlerdir.  Mehmetçik ısrarcı. Mehmetçik kararlı. Bir gece ansızın geliverdi çünkü.. Örneği çok bir durum ve kazanılacak olan yine bir Zafer.  Evelallah..
ABD yolculuğu öncesinde edilen sözlerdi bu bahsettiklerim. Başkent gündemine göz atıyordum ki, abonesi olduğumuz İHA’ nın bülteninde rastladım bu önemli çıkışı anlatır habere.
Haliyle, pür dikkat kesildim kaleme alınan sözlere.  Sayın Cumhurbaşkanı’nın; “3-4 Aralık tarihlerinde İngiltere’deki liderler zirvesinde bunları tepeden tırnağa dile getireceğiz.
NATO ne iş yapıyor, 5. madde ne işe yarar, bunların hepsini orada gündeme getireceğiz” şeklindeki ifadesi de yer buluyordu, bahsedeceğim haberde.
Başkentli meslektaşlarım, Derya Yetim - İlker Turak - Ömer Çetin imzası taşıyan bu haberde,  dünyanın da kulak verdiği sözlerden bahsediliyordu özetle.
Başkent  Ankara’ dan,  Esenboğa Havalimanı’ndan sesini yükseltiyordu Reis.  
Mehmetçiğin, Barış Pınarı Harekatı’ na ilişkin detaylıca sözler ederken, “Terör örgütlerinin bölgeden çekildiğini söylemek mümkün değil” ayrıntılı bilgisini de açıklıyordu sayın Cumhurbaşkanı..
Rusya ile yapılan dördüncü devriye sonrasında, sahadaki son durumun sorulması üzerine paylaşıyordu bilgileri Reis. Ve diyordu ki;
“Şu an itibariyle terör örgütlerinin bölgeden çekildiğini söylemek mümkün değil. Hala terör örgütleri burada.
En son Kamışlı’da sivillere yönelik cereyan eden terör eylemleri ortada.
Mümbiç’ten çekildiğini söylememiz mümkün değil, terör örgütleri Mümbiç’te de var.
Kısmen Telabyat’ta da bunlara rastlıyoruz, Tel Rıfat’da da var.
Ne Rusya, ne Amerika bu terör örgütleri verdikleri saatlerde ve günlerde temizleyebilmiş değil.
Bunları Sayın Trump ile konuşacağız, döndükten sonra Sayın Putin ile bir telefon görüşmesi ile bu gelişmeleri değerlendirme imkanı bulacağız.
İdlib’de de aynı şekilde benzer sıkıntılar yaşanmaya devam ediyor”
Bu bilgiler üzerine içimden geçen lafı tekrar edeyim istedim. Şöyle dedim kendi kendime; “Muhtemeldir ki, Mehmetçik son pislik temizlenene dek bölgede. Kısacası, bizim de dualarımız yine Mehmetçik ile..”
 Sayın Cumhurbaşkanı’ nın açtığı bir başlık daha vardı, Esenboğa’dan..“Kıbrıs’taki gelişmelerle ilgili gözdağı vermeye kalkmayın, biz bunları takmayız”  ifadesinde geçen.
Mesele Kıbrıs olduğunda, içim ayrı bir ürperir. Henüz küçüktük, lakin olan biten hayal mayel hatırımda.  Karatmalar mesela, akşamları.
Buarada, küçük amcamın oğlu rahmetlik Ahmet Cahit Sürek de bir Kıbrıs gazisi. Üstelik, o tarihte köyümden dahaları da vardı Kıbrıs barış harekatında görev alan. Misal, namı değer Çakır ağabey. Nejat Örge. Bir de Zafer ağabey.. Efe Kazım’ ın rahmetli biraderi..
Hem amca oğlum, hem Zafer ağabey hem de bizim namı değer Çakır.. Anlatırlardı Kıbrıs’ı.. yaşanılanları. Bazen gözleri dolarlardı, biz de burulurduk.
 İşte, baştaki en büyük nedenim, Kıbrıs denince içimin ürpermesine. Şimdi gelelim reis’ in dedilerine.
Yine net,  yine açık açık sözlerle. Diyordu ki Reis,
AB Dış İlişkiler Konseyi’nin Türkiye’nin sondaj faaliyetlerine yönelik aldığı kararın sorulması üzerine;  “Dışişleri Bakanlığı gayet güzel açıklamalarını yaptı. Bir şeyi AB unutuyor. Avrupa Birliği’nde görev yapanların birçoğu siyasette hala çok yeni.
Bunların birçoğu da maalesef bu yeniliğin verdiği bir cehaletle bunlara yaklaşıyor. Her şeyden önce biz Kıbrıs’ta bir garantör ülkeyiz.
Yunanistan ve İngiltere de garantör ülke. Bizim garantör ülke olarak burada haklarımız var. Bütün bu sularda, münhasır ekonomik bölge denilen yerlerde de bizim bazı haklarımız var.
Bunlar uluslararası hukuktan kaynaklanan haklar. Fakat uluslararası hukukun herhangi bir hak vermediği ülkeler buralarda gelip kendilerine göre çalışmalar yapma hakkını elde ediyorlar ki, bunların bir kısmı AB üyesi ülkeler ama Türkiye’ye gelince ‘Türkiye buralara giremez, yaptırım uygulayacağız’ diyorlar.
Zaten siz bize 1959’dan beri yaptırım uyguluyorsunuz, ‘aldık alacağız’ diye sürekli Türkiye’yi oyaladınız. Hangi ülkeler geldi geçti, onları AB üyesi yaptınız ama Türkiye’ye karşı hiçbir zaman verdiğiniz sözleri tutmadınız.”
Böyle idi, Esenboğa’da edilen hayli net sözler. Başta da dedim ya. Tabii ki anlayana. İşine gelince duyanlar, gelmeyince duymazlıktan gelenler, bence şunu bir kez daha düşünmeli;
 “Yine bir gece ansızın, geliveririz…! Merak buyurmayınız..!”
San ki, Reis böyle düşündüğümüz biliyor olmalı ki, yine yekten edivermiş son sözünü. Demiş ki ;
“Ey AB, şunu bilin, Türkiye sizin bugüne kadar tanıdığınız ülkelerden bir ülke değil.”
Hey ağzına sağlık Reis.. Yine Cuk oturtmuşsun lafını…