Az su tüketimi, açlık, yetersiz uyku, regl gibi sebepler geçici ve telafi edilebilir olurken bazı hastalıklarla ilgili olan ciddi baş ağrıları için özel tedavi uygulamaları gerekebilir. Baş ağrıları iki türe ayrılır. Birincil baş ağrılarında kök nedende bir hastalık yoktur. Gerilim tipi baş ağrısı, migren ve küme tipi baş ağrıları bu grupta yer alır.
İkincil gruptaki baş ağrılarının sebebinde ise bazı hastalıklar vardır. Sinüzit, diş sorunları, kulak enfeksiyonları, soğuk algınlığı, glokom, beyin sorunları, tümörler, hipertansiyon, kafa çarpması gibi nedenlerle baş ağrısı yaşanabilir. 

Temporal Tipi Baş Ağrısı Nasıl Geçer?

 

Baş ağrısı bölgeleri neresi sorusuna hasta özellikle şakakları gösteriyorsa temporal tipi baş ağrısından şüphelenilir. Şakak bölgesinden iltihaplanmayla ortaya çıkan ağrı daha çok yaşlılarda görülür. Net tanı için biyopsiye başvurulabilir. Tedavi uzman kontrolünde uygun ilaçlarla yapılır.  

Sinüs Tipi Baş Ağrısı Nasıl Geçer?

Baş ağrısı bölgeleri ve sebepleri araştırmaları göstermektedir ki baş ağrısı bazen baş dışındaki vücut bölümlerini de içerebilir. Sinüs tipi baş ağrısında nefes kanallarında sıkışıklık hissedilir. Alerji ve sinüzit problemi olanlarda sinüs tipi baş ağrısı görülür. Sıcak su torbası veya sıcak duş rahatlatıcı etki yaratabilir. 

Küme Tipi Baş Ağrısı Nasıl Geçer?

 

Küme tipi baş ağrısında ağrı genelde tek taraflı olur ve ağrılar ilkbahar ve sonbahar döneminde ortaya çıkar. Göz yaşarması ve sabah uyandıran ağrı varsa küme tipi baş ağrısı olma olasılığı yüksektir. İlaç tedavisi, ağrıyı tetikleyen stres gibi sebeplerin minimuma inmesi için egersizler, oksijen uygulaması kullanılan tedavi yöntemleri arasındadır. 

Gerilim Tipi Baş Ağrısı Nasıl Geçer?

En sık görülen baş ağrısı çeşitleri arasında gerilim tipinde baş ağrısı vardır. Gerilim tipinde baş ağrısı tüm başı kapsamakla birlikte özellikle baş çevresinde bir çember sıkılıyor hissi oluşabilir. Başta ağırlık hissi, boyun ve omuz ağrısı, ışık ve sese karşı hassasiyet diğer belirtiler arasındadır. Ağrı kesiciler ve kas gevşeticiler rahatlama sağlayabilir. Kök sebebi bulmak için psikoterapiye başvurulur.  

Boyun Tipi Baş Ağrısı Nasıl Geçer?

Baş ağrılarının bölgeleri bazen vücutta farklı bölümleri de etkisi altına alabilir. Boyun ağrısıyla birlikte seyreden boyun tipi baş ağrısı ilaç tedavisi, fizyoterapi ve radyofrekans termokoagülasyon gibi yöntemlerle tedavi edilir. Boyun tipi baş ağrısı bazen boyundan başa bazen de tersi istikamette ilerler. 

Migren Tipi Baş Ağrısı Nasıl Geçer?

 

Migren, baş ağrısı bölgeleri konusunda yapılan incelemelerde en yoğun ağrılar arasında gösterilir. Migren tipi baş ağrısı, zorlayıcı baş ağrısı çeşitleri arasındadır. Derin ve yoğun bir ağrı türüdür. Bazen günlerce bile sürebilir. Sese ve ışığa karşı ciddi bir duyarlılık oluşur. Mide bulantısı ve kusma yaşayan hastalar vardır. 

Uyku problemleri, stres, az su içme, düzensiz beslenme, hormonel sorunlar migren tipi baş ağrısı tektikleri arasındadır. Fiziksel sebeplere bağlı olmayan veya dönemsel olarak geçmeyen migrenlerde psikolojik kök neden araştırılmalıdır. 

Hipertansiyon Baş Ağrısı Nasıl Geçer?

Yüksek tansiyon, baş ağrısına neden olabilir. Tansiyon çok yükseldiğinde ortaya çıkan ağrı başın her iki tarafında da olur ve genelde harekete etmek ağrıyı çoğaltır. Ağrının geçmesi tansiyonun normale dönmesiyle paralel olur. Bu tip vakalarda tansiyon düzenleyici bir tedavi programı için uzmana başvurmak gerekir. 

Trigeminal Nevralji Baş Ağrısı Nasıl Geçer?

Trigeminal nevralji 1-2 saniyeliğine elektrik çarpma hissi gibi olan baş ağrısı türüdür. Başta yüzün hemen arka bölümünde göz çevresinde, dudak ve çenede ani hisler oluşabilir. Trigeminal nevralji farklı hastalıkların habercisi olabileceği için dikkatle incelenir. Genellikle ilaç tedavisi uygulanır. 

Çocuklarda Baş Ağrısı Nasıl Geçer?

Çocukluk döneminde baş ağrısının sebebini bulmak genelde zor olur. Gerilim tipi baş ağrısı ve migren çocuklarda en çok görülen baş ağrısı tipleridir. Gerilim tipinde baş ağrısı başın ön kısmında ağırlıkla yaşanırken migren başın tümünü etkileyebilir. Özellikle baş arkasındaki ağrılar daha ciddi olabilir. Çocuklarda yoğun süren ağrılarda hekime başvurmak gerekir. 

Baş Ağrılarının Bölgeleri Tedavi Yöntemlerinde Belirleyici mi?

Baş ağrısı ciddi boyut lara ulaştığında uzmanlar tarafından farklı tedaviler uygulanabilir. Grip, nezle gibi sebeplerde oluşan ve başın tümünde ağırlık yaratan baş ağrılarında önce hastalığın tedavisi yapılır.

Hastalık iyileşince baş ağrısı semptomu da ortadan kalkar. Migren gibi sebebi karmaşık olan durumlarda ise nörolojik inceleme yapılarak tedavi yöntemine karar verilir. 

Baş ağrısı tedavisinde ağrının yol açtığı fiziksel rahatsızlığı hafifletmek ya da ağrıya neden olan kök nedeni çözebilmek için ilaç desteği de gerekebilir. 

Günümüzde baş ağrıları için akupunktur, biofeedback, aromaterapi, kuru iğne tedavisi, tetik nokta enjeksiyonları, transkutanöz elektriksel sinir stimülasyonu, nefes çalışmaları gibi alternatif yöntemler de kullanılmaktadır. 

Basit ve geçici baş ağrıları için ise hafif ağrı kesiciler ve masaj, sıcak duş gibi yöntemler rahatlatıcı olur. 
Yaşam şeklinde bazı düzenlemeler baş ağrısı için önlem niteliğindedir:

  • Düzenli uyku, sağlıklı beslenme
  • Spor, rahatlama egzersizleri, postur düzenlenmesi
  • Baş ağrısı tetikleyicilerini ortadan kaldırmak 
  • Alkol tüketimini sınırlamak
  • Nitrat içeren çikolata ve işlenmiş et gibi gıdalardan uzak durmak
  • Televizyon, bilgisayar, telefon ekranına bakma süresini kısaltmak
  • Stresle başa çıkma yöntemlerini uygulamak Haber Merkezi