Açıklamalarında vatandaşlara da sık sık ricada bulunan Kavcar, çöplerin ayrıştırmalarında vatandaşların dikkatinin önemli olduğunun da altını çizdi.
Çanakkale Belediyesi Youtube üzerinden yaptığı ‘Kente Dair’ programının bu haftaki konuğu Çanakkale Belediyesi Temizlik İşleri Müdürü Aysun Kavcar oldu. Kavcar Atık toplama ve bertaraf ile ilgili önemli bilgiler aktardı. Özellikle atıkların ayrıştırmasında vatandaşlara büyük görevler düştüğünü  belirten Kavcar, Belediyenin katı atık toplama çalışmaları ile ilgili bilgiler vererek “Katı atık aslında çok uzun süreli bir yolculuk.  Herkes kendi atığını kendisi oluşturuyor. Yani kimsenin evindeki atığını başka biri gelip oluşturmuyor.   Bütün evlerin, kamu kurumların orada oluşan atıkları orada yaşayanları oluşturuyor. Dolayısı ile  bizim de işimiz, herkesin ürettiği bu atıkları doğru yönetebilmek, doğru bir şekilde toplayıp bertaraf edebilmek.  Kentimizle ilgili de şunu söyleyebiliriz. Her gün  düzenli olarak 18 tane aracımız  çöpleri toplamak için sahaya çıkarak  çöpleri topluyorlar. 2021 yılında yaklaşık 61  bin ton evsel atık toplamışız.   Bu da 6 bin 100 kamyona tekabül ediyor.    Bu atığı mevzuata göre yönetmek bizim için önemli” dedi.
Ambalaj Atıklar Belli Günlerde Toplanıyor
Katı Atıkların yanı sıra her mahallede belirlenen günlerde Ambalaj atıklarını da topladıklarını belirten Çanakkale Belediyesi Temizlik İşleri Müdürü Aysun Kavcar “Bizim aylık topladığımız, bugün katı atığın dışında çok güncel olduğu  bir mevzuat. Bu sıfır Katı atık mevzuatında  çöplerden ayrı olarak cam, kağıt, metal, plastik gibi  ambalaj olarak tabir ettiğimiz atıkları da topluyoruz. Ki bu 2009 yılından beri ayrı toplanıyordu.  Bununla ilgili yeni düzenlemelerde  son iki yılda özellikle her mahallenin farklı toplama günleri oluşturduk.  Her mahallemizde bu toplama gününe riayet edilerek, bu tip ambalaj atıklarını koyduğumuz konteynerlerde, mobil atık getirme merkezlerinde veya vermiş olduğumuz  günlerde bunları ayrı toplamalarını  talep ediyoruz vatandaşlarımızdan. Mesela 2021 yılında günde  12  tonluk malzeme toplamışız.  4 bin 150 tona yakın bu atıkları toplamışız” dedi.
771 Ton Atık Yağ Toplandı
2007 yılından beri katı atıklardan ayrı toplanan bir başka atık olan Katı Ataık yağlarında 2021 yılının sonuna kadar  771 ton katı atık yağı topladıklarını belirten Kavcar  “Onların dışında bitkisel atık yağlarını da ayrı topluyoruz. Günlük hayatta mutfakta yaptığımız günlük kızartmalık yağlar, lavaboya döküldüğünde gider sistemine büyük zarar veriyor.  Ayrıca tahtalaşmış yağ kalıpları ile de karşılaşabiliyoruz.  Dolayısı ile bunu ayrı toplamamız bizim için çok önemli.  Bu konuda da halkımızdan beklentimiz,  bu kullanmış oldukları yağları ayrı kaplarda soğutup biriktirdikten sonra, Belediyemize, mahalle muhtarlıklarımıza, sosyal yaşam evlerine veya Kent Konseyine götürerek çeşitli hediyeler karşılığında bu yağları geri verebiliyorlar.  2007 yılından beri  yaklaşık 771 ton  bitkisel yağı ayrı toplamışız” dedi.
Elektronik Atıklar Randevu İle Alınabiliyor
Hayatımızda en önemli atıklardan bir tanesi olan Elektronik atıkların da Belediye yönetmeliğine göre ayrı toplandığını belirten Çanakkale Belediyesi Temizlik İşleri Müdürü Aysun Kavcar, ister  bilgisayar isterse buzdolabı olsun, herhangi atıkta randevu ile atıkların alınabileceğini belirterek “Bizim bir diğer ayrı topladığımız malzeme ise atık pil.  Taşınabilir Pil Üreticileri Derneği ile birlikte  topluyoruz. Piller bizim hayatımızda önemli bir yer tespit ediyor.  Hemen hemen bütün aletlerimizde ve çocuklarımızın oyuncaklarının içinde piller yer alıyor.  Bu pillerin ömrü dolduğunda lütfen bu pilleri çöpe atmayalım.  Yine bu pilleri Belediyelerimize, Muhtarlıklarımıza, sosyal yaşam evlerine veya kent konseyine teslim edebilirler. Atık pillerimizi 2007’den beri yaklaşık 14 yıldır 29 ton atık pili ayrı  toplamışız ve çöpe karıştırmamışız.  Çoğu zaman okullarımızla projeler yapıyoruz ve bu konuda ödüllendirmeler yapıyoruz dünya çevre gününde.  Bir başka atık ise Elektrik ve elektronik aletler. Bu da hayatımızda çok yer alan aygıtlardan.  Ömrünü tamamlayan her hangi bir ürünü topluyoruz.  Bu alanda da 5 yıldır  20 tona yakın elektronik atığı ayrı toplamışız.  Bunlarla ilgili de vatandaşlarımızdan beklentimiz şu, her hafta Perşembe günü bir toplama periyodumuz var. Vatandaşlar bizi arayarak bir randevu talep ediyorlar. Kayıt altına alınan bu randevuda Perşembe günü çıkıp atıklar alınıyor” dedi.
Çöp Kutularının Yanına Bırakmayın, Arayın Biz Alalım
Evsel ve Ambalaj atıklarının yanı sıra özellikle bahar temizliği ile beraber oluşan  gelişi güzel atıklar ile ilgili de bilgiler veren Çanakkale Belediyesi Temizlik İşleri Müdürü Aysun Kavcar “Bizim için önemli olan bir diğer önemli atık ise gelişi güzel atık.  Bunu özellikle vurgulamak istiyorum.  Çöplerimizi oluşturup çöp konteynerlerine atıyoruz. Ama aslında çöp olmayan, çöp arabalarının almadığı  bazı atıklarımız var. Örneğin yeşil atık. Her hangi bir bahçede, daha çok ikinci konutların bulunduğu Güzelyalı-Dardanos Bölgesinde  bahar aylarında bir temizlik faaliyeti ile birlikte  vatandaşlar bahçelerindeki ağaçları buduyorlar  bir de inşaat ve tadilatlardan atılan molozlar oluyor. Bir de kullanılmış ev eşyaları oluşturuyor.  Vatandaşlarımızdan ricamız bu, bu tür atıkları çöplerin yanına ya da boş arsalara, sokaklara atmasın.  Çünkü bunlarla ilgili özel bir çalışma yaptık.  Bir kepçemiz, bir traktörümüz ve beş kamyonumuz  bu atıkları toplamak için her gün çalışma yapıyor.  Her mahalleye belli günler belirledik.  İki gün içinde bu çöpleri topluyoruz.  Vatandaşlarımız bu tür atıkları olduğunda önceden bizi arasınlar. Eğer benim bu tip atığım çok acildir bekleyemem diyorsa  biz de atık merkezi kurduk  bu atıklarını buraya getirebilirler.  Kül dahil bütün atıkları bu merkeze getirebilirler” dedi.  
Bu Yıl İki Yeni Proje Başlatacağız
Bu yıl içinde başlatacakları projelere de değinen Çanakkale Belediyesi Temizlik İşleri Müdürü Aysun Kavcar “Bu yıl iki farklı proje başlatacağız. Bunlardan bir tanesi tekstil atıklar. Yani hepizmizin kullanmış olduğu ama eskiyen  kit Türk Toplumunda bunun bir alışkanlığı da vardır bunları ihtiyaç sahiplerine veririz. Ama çoğu zaman biz çöpte de bunları görürüz.  Bu atıkları da toplamak için ayrı bir proje yapacağız.  Bunların ayrı toplanması için kumbaraları kent  merkezine yerleştireceğiz.  Diğer bir proje ise çok gündemde olan ilaç atıkları.  Aslında hepimizin kullandığı ama tarihi geçmiş ilaçları çöpe atıyoruz.  Bu tarz atıkların da farklı eritilmesi gerekiyor.  Yeniden revize edilen mevzuatla  bu ilaç atıklarını da ayrı toplamamız gerekiyor. Bununla ilgili Eczacı Odası ile görüşmelerimiz sürüyor.  Eczacı Odalarımız ile yapacağımız çalışmalar sonrasın her eczaneye geri dönüşüm kumbarası yerleştireceğiz.  Vatandaşlarımız da tarihi geçmiş ilaçlarını  götürüp oraya bırakacaklar biz de Belediye olarak onların bertaraf kısmını yöneteceğiz” dedi.
 
Cuma Deren