Yaz sıcaklarının kentte başlaması ile parklarda ve yeşil alanlarda görülen kene böcek ve pire gibi haşerelere karşı kepez belediyesine bağlı temizlik işleri müdürlüğüne bağlı ekipler, pazar günü sokağa çıkma yasağını da fırsat bilerek ilaçlama işlemini tamamladılar. Özellikle yaz aylarında oluşan keneler bazı durumlarda çok tehlikeli olabiliyor.

Kepez Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü’ne bağlı ilaçlama ekipleri hafta sonu parklarda kene ve pireye karşı ilaçlama yaptı.
 
Kene Nedir?
Keneler zorunlu kan emici ektoparazitlerdir. Bacakların uçlarında çengeller ve vantuzlar vardır. Deriye rahatça yapışarak hortumlarıyla kan emerler. İyice şiştikten sonra kendilerini yere atarak konaklarından uzaklaşır, ot veya ağaçlara tırmanırlar. Ön ayaklarının uçları dokunma ve koku alma için özelleşmiştir. Ormanlarda bulunduğu ağacın altından bir hayvan geçtiği takdirde üzerine düşüp derisine yapışır ve etine hortumunu sokarak kanını emer. Kenelerin tükürük salgısı dokuları sindiren ve likefiye eden proteolitik enzimler içerir. İnsan ve hayvan hastalıklarının taşınmasında rol oynayan en önemli vektörlerdendir. Birçok bakteri, riketsiya, spiroket, virüs, parazit, mantar, protozoa ve solucan kökenli hastalığa sebep olabilirler. Ek olarak toksikozlar, felçler ve alerjik reaksiyonlara da yol açabilirler. Dünya’nın her bölgesinde bulunurlar.

Cuma DEREN