Çanakkale Belediyesi tarafından 2017 yılında hayata geçirilen ve muhafaza edilen Atalık tohumlar üretilerek fide haline getiriliyor. Çanakkale Belediyesi ekipleri tarafından üretilen atalık tohumlardan domates fideleri vatandaşalar dağıtımı yapıldı.

Kaz Dağlarındaki endemik bitki, toprak örtüsü ve temiz havası ile tarih boyunca tarımda söz sahibi olan Çanakkale’de üretilen bir çok tohum zamanla unutuldu.  Yöresel tohumların her geçen yıl daha da kayıp olmasını önlemek amacı ile Çanakkale Belediyesi 2017 yılında Tohum sandığını kurdu. Bu proje sayesinde unutulmaya yüz tutan Çanakkale’ye has tohumlar toplanmaya başlandı. Toplanılan tohumlar, düzenlenen tohum takas şenlikleri ile vatandaşlara dağıtılırken son yıllarda Belediyeye ait arazilerde yapılan üretimlerle oluşturulan fideler de vatandaşlara dağıtılmaya başlandı.  Bu kapsamda geçtiğimiz yıl Tohum Sandığı’nda üretilen  domates, birber, patlıcan, mısır, bamya, taze kabak, kavun,  karpuz, fasulye barbunya, börülce ve fıstık bir çok farklı tür ve çeşitlerden oluşan “İyi Tarım Uygulaması” sertifikalı atalık tohumlar vatandaşlara dağıtıldı.
Tohumların yanın sıra fideleri de ekmeye başlayan Çanakkale Belediyesi dün vatandaşlara fide dağıtımı da gerçekleştirdi.   Stoklarla sınırlı olan Atalık tohumu domates fidesi dağıtımları 10.00-12.00 saatleri arasında Tohum Sandığı, Gelincik Hobi Bahçesi, Barbaros Parkı ve Halk Bahçesinde gerçekleştirildi. Atalık Tohum olan domates fidesine vatandaşlar dayoğun ilgi gösterdi.
 
Cuma Deren