Nisan Ayı Olağan Meclis Toplantısında Çanakkale Belediyesi tarafından gerçekleştirilen yatırımlar ve çalışmaların yer aldığı Faaliyet Raporu sunuldu. Belediye Başkanı Ülgür Gökhan tarafından gerçekleştirilen sunumla yatırımlar ve Çanakkale Belediyesi tarafından İmar, sosyal ve Kültürel alanlarda yapılan tüm çalışmalar değerlendirildi. Belediye’nin bütçesinin de görüşüldüğü Olağanüstü Mecliste Belediye Başkanı Ülgür Gökhan , Bütçenin 13 Milyon açık verdiğini açıkladı. Başkan Gökhan “Geçtiğimiz yıl Pandemiden dolayı yatırım yapamadığımız için, giderimiz az olduğu için gelirin karşılama oranı yüksek görünüyor. Gelirimizi dikkatli harcamak zorundaydık. 52 milyon bütçe açığı veririz diye tahmin etmişiz ama geçen yıl 13 milyon lira bütçe açığı ile kapatmışız'’ dedi.

Olağan olarak her ay başında gerçekleşen belediye meclisinin Nisan ayı toplantısının ilk 2. birleşimi Parion otel’de gerçekleştirildi. Mecliste üyelerden bir kişinin koronavirüs pozitif çıkmasıyla meclise katılan meclis üyeleri, belediye personelleri ve gazeteciler 10 günlük karantinaya alındı. Meclis ise ileri bir tarihe aktarıldı. Koronavirüs nedeniyle ileri tarihe ertelenen belediye meclisi yeni bir koronavirüs vakası yaşanmaması adına açık alanda yapılması planlandı. Tedbirler kapsamında Çanakkale Belediye Meclisi Nisan Ayı Olağanüstü Bileşimi dün Seramik Müzesi bahçesinde gerçekleştirildi.

Çanakkale Belediye Meclisi Nisan Ayı Olağanüstü Bileşiminde meclis yoklamasının alınmasının ardından Belediye başkanı Ülgür Gökhan faaliyet raporunu sunmak için kürsüye çıktı. Sunum yapmadan önce İslam aleminin Ramazan ayını kutlayan Gökhan, ‘’ İnşallah 1 ay boyunca sağlıklı bir şekilde bayrama ulaşırız. Covidsiz hastalıksız hep beraber ailelerimizle beraber bir bayram geçirme şansımız olur’’ diyerek sözlerine başladı. Başkan temennisinden sonra 2020 yılına ait faaliyet raporunu sunumuna başladı. Koronavirüs ile birlikte zorlu bir yılın geride bırakıldığını ifade eden Gökhan, ‘’Oransal olarak sınırlarımızı aşmamışız ancak tabi limitlerde’’ dedi.
 
Taşınmaz ve Hibe  Verilerini Açıkladı

Belediye Başkanı Ülgür Gökhan Taşınmaz ve diğer yatırımlarla ilgili yaptığı değerlendirmede  “Taşınmaz mal varlıklarımıza geldiğimizde arazilerimizde değişme yok. arsalarımızda 3 artış olmuş. 427 binamız 414’e düşmüş.  Şimid hem bina satmıyorsun hem nasıl bina azaldı diye düşünülebilir. Bu 21 tane sözleşme gereği devrini yaptığımız gayrimenkuller. Biz arsaları vermiyoruz binalar bitiyor. Müteahhittin payını bittikten sonra veriyoruz. Bakarsanız artış da olmuş. 5 tane iş yeri hibe almışız.  Araç ve iş makinesi olarak 273 tane aracımız var. Kepçeler binek araçları silindirler hepsi dahil 273 tane aracımız var. Bunlardan 13 tane çöp kamyonu ÇAKAP’tan hibe alındı. Hatta belki kullanmak için isteyen olursa meclis kararıyla uygun görülürse başka ihtiyacı olan belediyelere hibe olarak verebiliriz’’ dedi.
 
101 Kişi Koronavirüs nedeni İle Öldü
Başkan Gökhan, Cenaze işleri tarafından yapılan çalışmalara da değinerek artan ölümlerin sebebini de belirterek  ‘’Cenaze hizmetlerinde tabi  2019’a göre bir artış var 3 Nisan 2020 ile 31 aralık 2020 arasında tarafımıza  covid olarak bildirilen cenaze sayısı 74. Bu arada 1 ocak 2021- 12 Nisan’a  kadar 27 tane covid vakası bildirimi olmuş.  Yani 608’in içinde 74 tanesi geçen yıl covid’den dolayı ölüm gerçekleşmiş umarım bunlar son olur’’ dedi.
 
Bütçe Açığı 13 Milyon
Mali yapı hakkında konuşan Gökhan, ‘’2020 yılında 297 milyon 162 bin lira gider tahmin etmişiz. Bu 246 milyon 123 bin lira gerçekleşmiş. Gelir 244 bin 443 bin tahmin etmişiz. 232 bin 667 olarak gerçekleşmiş. Gelir gideri karşılama oranı yüzde 95 oldu. Ama bu bizi yanıltmamalı. Burada gider hanesinde yatırım eksiliğinden dolayı bu oran bu kadar oldu. Geçtiğimiz yıl Pandemiden dolayı yatırım yapamadığımız için, giderimiz az olduğu için gelirin karşılama oranı yüksek görünüyor. Gelirimizi dikkatli harcamak zorundaydık. 52 milyon bütçe açığı veririz diye tahmin etmişiz ama geçen yıl 13 milyon lira bütçe açığı ile kapatmışız.’’ Dedi.

Pandemide Yapılan Destekler
11 martta salgının başladığını hatırlatan Başka Gökhan, salgınla mücadele kapsamında eğitimler, dezenfektan ve maske teminleri yapıldığını ifade etti. Billboard ve trafik ışıklarında bile bilgilendirme yapıldığını söyleyen Gökhan mali  tablo açısından değerlendirerek, pandemi dmöneminde esnafa kolaylıklar sağlandığını belirtti. ‘’Faaliyette bulunamayan, ve ya faaliyetlerinde azalma olan iş yerleri ile ilgili kira düzenlemeleri  yaptık. İlgili dönemlere ilişkin kira bedellerini tahsis etmedik.  Faaliyetine devam edebilen iş yerlerinin kira bedelleri 3 ay ertelendi, taksit imkanı sağlandı,  gecikme zammı durduruldu. İşgaliye harcı alınmadı. Kapalı yerin işgaliye harcı mı olur! Dedik.  tona kadar yedek depomuz vardı. 10- 30 taon arasında avans verdk. Hala da devam ediyor.  Toplu taşımada gelir desteği yaptık. 17 nisan 17 temmuz aralığında 3 ay boyunca Km başına 1 lira olmak üzere 371 bin lira  katkı sağladık. Bunlar çok fazla bir şey değil ama nefeslendirme oldu. Gaçen Meclis denetim komisyonu raporu okununca orada Özlem hanım bir dezenfektan konusunu gündeme getirmişti. Onu da inceledik. Hatta Sahte dezenfektanlar çıkmıştı. Dezenfektan yok. Karaborsaya yakın nerdeyse… Aldık bizim nazımızın geçtiği bir arkadaştan, Ali uyanık arkadaşımızdan eczacı. Bunu konu ettiler işte partiliden dezenfektan almışsın diye. Evet  38 bin liralık dezenfektan almışız. Kullanmışız. Olabilir. O dönemde 2 tane maske dağıtmayı beceremeyen insanlar bunu nasıl eleştiriyor anlam veremiyorum. Bakın atölye kurduk, maske ürettik. Sağolsun Ali Uyanık arkadaşımız bunu bize temin etti kimse edemezken. Yok çünkü ortalıkta. Ve biz ham maddesini aldık ve kendimiz ürettik.  Yarın yine lazım olsun yarın yine alırım niye?  Daha ucuza veriyor. Hidrojen peroksit 2 katına çıkmış fiyatı’’ diyerek sitem etti.

Halk Bakkal’ın İkincisi Esenlere Açılması Planlanıyor
2020 yılında yapılanlardan bahseden Gökhan, yerel kalkınma ve tarıma ayrıca önem verildiğini belirterek, ‘’ 2 tane kooperatif kuruldu. Yerel kalkınma birimini oluşturduk belediyede. Ayrıca halk bahçesinin içinde halk bakkal var.  Şimdi ikincisini Esenlerde Endüstri Meslek lisesi Mezunlarının bir tesisi var, onun yanındaki arsaya yapıyoruz.  Yapıyoruz derken bir hayırsever yapıyor.  Oraya da ikincisini açacağız. Orada bütün kooperatifler ürünlerini halka ulaştırmaya devam edecek. atadan toprağa topraktan sofraya’’ sloganıyla atalık tohumlara da ayrıca önem verildiğini sözlerine ekleyen Gökhan,  Farm 17 gibi diğer girişimlerden de bahsetti. 

4. Köprüyü İle İlgili Gelişmeler
Bülent Turan’ın Basına yansıyan müjdesi ile ilgili de açıklama yapan Belediye Başşkanı Ülgür Gökhan Önce AK Parti Grup Başkan Vekili ve Çanakkale Milletvekili Bülent Turan’ın sözlerini hatırlatarak “Bülent Bey ‘Sarıçay Üzerinde 4. Araç Köprüsü için  gerekli izinler alınmıştır’ demiş. Haber bu.   Yani demek istiyor ki biz bugüne kadar Sarıçay üzerine bir köprü yapmak için izin alamıyorduk,  alınmış.  Köprü ile ilgili neredeyse ihaleye gidiyorduk. Sonra DSİ ‘biz yapalım’ dedi.  Sonra ekonomik kriz geldi ve öteledik.  4. Araç Köprü için bizim bir izne ihtiyacımız yok.  Olmadı bugüne kadar da  çünkü projesi dahil her şeyi tamam.  Peki bu nedir? Sayın Milletvekiline yanlış bilgi verilmiş.  Bilmeden bilgi sunuyorlar” dedi.

4. Köprü Neden Gecikti?
Köprünün gündeme geldiği günden bu yana akıbeti hakkında da bilgiler veren Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, 4. Köprünün yapılması ile ilgili özellikle yol genişletilmesinde Bakanlıklar arasında yaşanan iletişim sorunu nedeni ile gecişktiğini belirterek, 2015 yılında başlayan 4. Köprü yapım sürecini şöyle anlattı “Köprünün akıbeti şöyle başlıyor.  4 Haziran 2015 tarihli Belediye Meclis kararı ile Sarıçay’da 4. Köprüye  geçiş ve düzenleme kararı alınmış. Yol genişletme çalışması gerekiyordu.  Gençlik ve Spor İl Müdürlüğünün spor tesisinin duvarında bir kırmızı çizgi var.  O çizgiden yol tarafı tecavüz.  Tesisi yaparlarken yola tecavüz etmişler. Biz de ‘bunu kaldırın’ dedik.  Ancak kaldırılmayınca biz de ‘Devletin yatırımıdır dokunmayalım’ dedik.  Köprü bağlantılı o yolun nerden geçeceği nasıl yapılacağı ile ilgili oradaki Sivil Havacılık Komutanlığı ile toplantı yapılmış.  Ve Burası ile ilgili taslak protokol hazırlamışlar.  Bu protokolü hazırlayan biz değiliz, hazırlayıp bize getirmişler.  Taslak raporunun altına imzalar şu olacak denmiş, Milli Savunma Bakanlığı, DHMİ ve Çanakkale Belediyesi.  2019 Nisan Meclisinde  bana bu protokolü imzalamak için yetki verdiniz biz de onu göndermişiz.  Milli Emlak Müdürlüğü ile Milli Savunma Bakanlığı Lojistik Genel Müdürlüğü arasında taslak onay yazısı inceleniyor diye bize yazı olarak gönderilmiş.  Bu noktada 7 Ekim 2019 tarihinde Milli Savunma Bakanlığı Çevre ve Şehircilik Bakanlığına soruyor ‘Hazırlanan taslak ve protokol gönderilmiş olup, taslak protokol hakkındaki  uygunluk onayının  en kısa sürede bildirmenizi rica ederiz’ denmiş.  Sonuç olarak bir sessizlik evresine girildi. Arkadaşlarımız da Bakanlıktan yazı bekliyor. En sonunda 31 Mart 2021 tarihinde yani araya sayın vekil girince her halde  Çevre ve Şehircilik Emlak Genel Müdürlüğü Milli Savunma Bakanlığına ‘Hazırlanan protokolün uygulanmasına  her maliyetin protokol tarafına ait olmak üzere Bakanlığımızca herhangi bir sakınca bulunmamaktadır’  7 Ekim 2019 tarihli yazının cevabı  31 Mart 2021 tarihinde geliyor.  Yine de bitmedi, Milli Savunma Bakanlığına tamam denildi ama  bunu ‘hadi gidin imzalayın’ diyecek adam daha tayin edilmedi.  İnşallah Cuma Gününe bu iş biter” dedi.

4. Köprüyü Biz Yapacağız
Protokol ile ilgili bilgiler verdikten sonra AK Parti Belediye Meclisi Grup Başkanına dönen Belediye Başkanı Ülgür Gökhan “Esra hanım bu iş ellerinizden öper.  Basında bangır bangır ‘biz yaptık, biz ettik, Belediye beceremiyor biz becerdik’ diyorsunuz ya  bakın 2015-2021 bir duvarın içeriye alınmasının yazışması.  Sadece bu değil diğer konularda da öyle, Sarıçayda da öyle.  Çanakkale Halkının hakkını zamanında yerine getirmeyenlerin şikayetini yaparım.  Bizim de bir eksiğimiz varsa çıkın deyin ki bunu yapmamışsınız.  4. Köprüyü yapacağız” dedi.

2020 Faaliyet Raporu Hiç de Faal Değil
Sunumun tamamlanmasının ardından söz alarak yapılan Faaliyet raporunu değerlendiren AK Parti Belediye Meclisi Grup Başkan Vekili Esra Yüksel ,  çok da faaal olmayan bir faaliyet raporu olduğunu belirterek “2020 Faaliyet raporu bu sefer elimize erken geçti.  Karantinadayken uzun uzun inceledik.  Baktığımızda genel olarak çok da faal olmayan bir raporla karşı karşıyayız. Ama burada bir emek harcanmış ve bu raporda yeterli ya da yetersiz desteği bulunan herkese teşekkür ediyorum. Yapılan çalışmalarda ya proje aşamasında ya da çalışma oranları %5-%10 civarlarında.  Bunların yapılamamasının bir sebebe Kovid olabilir. Çünkü Dünya genelinde etkili oldu.  Ama bazıları da seçimden gelen konular olduğu halde  yapılmaması öncelememekle ilgili olduğunu diye düşünüyorum.  Biz Muhalefetiz ve muhalefetin ne yaptığını anlatmamıza gerek yok.  Sizler de 20 yıldır bu ülkede muhalefettesiniz.  Çanakkale’de bizim alışık olmadığımız bir durum var. Yirmi yılın muhalefeti Çanakkale’de iktidarda  İktidar mensupları olarak biz ler de Muhalefetteyiz. Dolayısı ile  siz muhalefeti bilirsiniz biz de icraatı, iktidarı iyi biliriz.  Burada ayrıldığımız bir nokta var muhalefet yapılış şeklimiz taban tabana zıt.  Biz iki senedir AK Parti Muhalefeti olarak  tespit edilmiş kimsenin rastlamadığı sorunları gündeme getirmek.   Eğer bir yola girilmişse ve bizim de desteğimiz isteniyorsa  vatandaşların taleplerinin hızla karşılanması felsefesi ile  destekte bulunmak. Şimdiye kadar  böyle yaptık. Bundan sonra da planımız budur.  Bunları yaparken yapılanları yok saymamaktır zaten  CHP Muhalefeti ile ayrıştığımız nokta da budur” dedi.

Nisan Ayı Olağanüstü belediye meclisi  raporun  Başkan Ülgür Gökhan tarafından sunulmasının ardından Faaliyet raporu CHP, İYİ Parti ve MHP Oylarının kabul , AK Partinin ise çekimser oyları ile kabul edildi.    
 
Cuma Deren – Şerife Erdem