Gelibolu ilçesinin düşman işgalinden kurtuluşunun 98'inci yıl dönümü dolayısı ile bir program gerçekleştirildi. Koronavirüs (Covid-19) salgını nedeniyle alınan tedbirler kapsamında düzenlenen törenle çelenk koyma Programı ile Gelibolu’nun Düşman İşgalinden kurtuluşu kutlandı.

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk Önderliğinde başlatılan Kurtuluş savaşının kazanılması ile her yurdun her tarafından işgalciler kovuluyordu. Kurtuluş savaşında büyük bir gayret gösteren Türk Ordusu, 9 Eylül  1920’de İzmir’e girerek Yunan Ordusunu denize dökmüştü. Sonrasında tek tek kurtarılan il ve ilçeler arasında Gelibolu da vardı. Birinci dünya savaşında düşmana ‘dur’ denilen Gelibolu, 26 Kasım 1920’de   yeniden düşmandan temizlendi. Gelibolu’nun düşmandan temizlendiği bu tarih, Gelibolu’nun düşman işgalinden kurtuluş yıl dönümü olarak  her yıl çeşitli etkinliklerle kutlanıyor.  Ancak bu yıl Koronavirüs pandemisi dolayısı ile bir çok etkinlik iptal edilirken, alınan tedbirler çerçevesinde, Gelibolu'nun kurtuluş yıldönümü Çelenk Sunma Programı gerçekleştirildi.
 
 Gelibolu’nun düşman işgalinden kurtuluş yıl dönümü törenleri 2'nci Kolordu binasının önündeki Atatürk Anıtı'na, çelenk sunumuyla başladı. Törene, Gelibolu Kaymakamlığına vekalet eden Eceabat Kaymakamı Hasan Ongun, 2'nci Kolordu Komutanı Tümgeneral Mustafa Oğuz, Belediye Başkanı Mustafa Özacar, siyasi parti temsilcileri ve daire müdürleri katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından bir konuşma yapan Gelibolu Belediye Başkanı Mustafa Özacar, "Mustafa Kemal Atatürk’ün Kurduğu Türkiye Cumhuriyetinde Bugün güzel ilçemiz Gelibolu’nun düşman işgalinden kurtuluşunun 98'inci yıl dönümünü kutlamanın gururunu yaşıyoruz.  Özgürlük ve Bağımsızlık uğruna ebedi önderimiz ve Başkomutanımız Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde birleşen askerlerimiz, Kurtuluş Savaşından zaferle çıkarak vatan topraklarımız düşman işgalinden kurtarmış  ve 9 Eylül 1920 tarihinde  Türk Ordusunun İzmir’e girişi ile başlayan  kurtuluş günleri, 26 Kasım 1920’de  Gelibolu’nun düşman işgalinden kurtuluş günü olarak kaydedilmiştir.  Biz Gelibolulular üzerinde yaşadığımız bu toprakların sadece bir kara parçasından ibaret olmadığını çok iyi biliyoruz.  Ulusumuza Özgürlük yolunu açan, kurtuluşumuzun tohumları atılmış, Cumhuriyetin Önsözü burada yazılmıştır.  Mustafa Kemal Atatürk ‘Kurtuluş Savaşına Şahsi hırs değil, milli ideal, milli onur sebep olmuştur’ sözüyle  tarihe çok anlamlı bir ifade bırakmıştır.  Bu anlamlı sözden yola çıkarak, kurtuluş günlerin, milli değerlerin daha iti anlaşıldığı tarih bilincinin milli birlik ve dayanışma ruhunun  duruğa çıktığı özel günlerdir.  Tüm bu savaşlar sonucunda bizi mutlu kılan, daha onurlu bir yaşam için  Ulu Önderimizin bize bıraktığı aydınlanma devrimleri ve Türkiye Cumhuriyetidir.  Cumhuriyetin İlanı en büyük devrimimizdir. Bu tarih bilincine sahip olan bizler,  Bağımsızlık ruhu ile ikinci yüzyılını kutlamaya hazırlandığımız , Cumhuriyeti yaşatmaya, Atatürk’ün çizdiği çağdaş çizgide yürümeye aynı azim ve kararlılıkla devam edeceğiz” dedi.

Şerife Erdem