Eceabat Belediyesi, Üretici ve tüketiciyi bir araya getirmek, tüketiciyi zeytinin hasatı, işlenişi ve ürün çeşitliliği konusunda bilgilendirmek  amacı ile Zeytin Hasatı Etkinliği programı gerçekleştirildi.  Gerçekleştirilen Program ile Üreticiler ve tüketiciler bir araya getirilerek zeytin hasadı hakkında bilgiler verildi.
 
Çanakkale’nin rekoltesi en yüksek ürünlerden bir olan Zeytin için farkındalığı arttırmak, üreticileri ticaret yapan iş adamları ile bir araya getirmek amacı ile Eceabat Belediyesi tarafından gerçekleştirilen hasat programı gerçekleştirildi. Belediye Başkanı Saim Zileli, ÇTSO Başkanı Selçuk Semizoğlu, İş adamları, üreticiler ve vatandaşlar katıldı.   Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından başlayan programın açılış konuşması gerçekleştiren Eceabat Belediye Başkanı Saim Zileli  “Belediye Meclis üyemiz Timur Bey’in önerisiyle böyle bir işe kalkıştık. Nasıl ki anne baba ilk çocuğunu büyütürken, belli bir acemilik çeker, ikinci çocukta daha tecrübeli anne-baba olursa biz de belki de ikinci hasadımızda daha profesyonelce, daha eksikliklerimizi tamamlayarak, daha iyi bir etkinlik yapabiliriz. Şimdiden eksikliklerimiz olursa sizlerden özür dilerim. Burada ticaretle uğraşanlar, yatırımcılar yıllardır hep kendi halimizde samimi ortamlarda konuştuğumuz bir olay var. Deniyor ki, yarımadada her şey mevcut, her şeyimiz bol ama bir türlü bunun kıymetini, takdirini göremiyoruz. Profesyonel olarak yapanlar, ödül alanları biz bu araştırmaya girdikten sonra öğrendik. Bizim bölgemizde de bunlar varmış. Bu bizim de eksikliğimiz. Biz bunu profesyonelce yaptığımız zaman, ilerideki katma değeri hem üreticimize hem pazarlamasını yapan arkadaşlarımıza, hepimize faydası olacaktır. Tabi burada kimlerden destek bulmamız gerekir; sağ olsun Ticaret Odası Başkanımız Selçuk Bey bununla ilgili her türlü girişimde bulunacağını tahmin ediyorum” dedi.
 
Memnuniyetle Destek Oluruz
Programda bir konuşma yapan Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Selçuk Semizoğlu ise “İnanarak başlamak, zaferin yarısından çoğudur bence. İnanılmaz iyi şeylere vesile olacağına inanıyorum. Ödül olan değerli üyelerimizi kutlamak istiyorum. Ticaret Sanayi Odası olarak, zeytinyağı için neler yapıyoruz, neler yapabiliriz uzak olduğumuz bir konu değil. Geçen hafta ikincisini yaptık, bir zeytinyağı komitesi kurduk. Geçen hafta Geyikli Kooperatif Başkanı aradı ve ‘Ön onayı aldık,  destekleriniz için çok teşekkür ederiz’ dediler. Ziraat Odası Başkanımız, coğrafi işaretlerde zeytinyağının olması için destek istedi ve onlara da destek sözü verdik. Eceabat isterse de memnuniyetle destek oluruz markalaşma ve coğrafi işaret konusunda. Birçok konuda olduğu gibi yöresel ürünleri satma konusunda da kendi ayağımıza sıkıyoruz. Tarım il ve ilçe müdürlükleri ile çok rahat yürütülebilir, burada ne satılıyor, bizim bir markamız olması lazım, bunun denetlenmesi lazım. Doğru ambalajla doğru ürünün Eceabat zeytinyağı şeklinde satılması lazım çünkü markalaşma böyle olur. Markalaşma ve tağşişle mücadeleyi hepimizin alışkanlık haline getirmesi lazım. Sadece zeytinyağı değil, her konuda bunu yapmamız lazım.  2018 Ağustos’ta bir dalgalanma başladı, daha sonra korona oldu. Ticaret olmadan, aş olmadan, karnımız doymadan hiç birimiz rahat edemiyoruz. Bunun için üretmemiz lazım. Üretip, markalaşıp katma değerini tamamen alıp satmamız lazım. Zeytinyağını üretmişiz, toptancıya satmışız. Bunun hiçbir esprisi yok bana göre” dedi.
 
Yapılan konuşmaların ardından, Uluslararası Zeytinyağı Tadım Uzmanı   ve Uluslararası Zeytinyağı Kalite Yarışmaları Jüri Üyesi Birsen Can Pehlivan ve  üreticiler Saniye Cenboz Ve Şafak Güler de birer konuşma yapmalarının ardından  zeytin hasadına geçildi. Eceabat Belediyesi girişimleri ile gerçekleştirilen hasat programı kapsamında katılımcılar zeytin topladı.
 
İsmail Şen