İlk vakanın ülkemizde görülmesinin ardından, Koronavirüsünü ilçeye sokmamakta kararlı olan Lapseki Belediye Başkanı Eyüp Yılmaz, tüm imkanları seferber ederek, önlem çalışmalarına başladı. Zaman zaman Kaymakamlıkla da iş birliği içerisine giren Lapseki Belediyesi, İlçeyi dezenfekte etmek başta olmak üzere, Hıfzıssıhha Kurulu tarafından alınan kararları da bir bir yerine getirerek İlçeyi adeta koronavirüsüne kapattı. Yapılan çalışmalar hakkında bilgi veren Lapseki Belediye Başkanı Eyüp Yılmaz, ilçede henüz Koronavirüs vakasına rastlanmadığını söyledi. Başkan Yılmaz, yapılan çalışmalarla Salgına karşı yoğun bir mücadele vererek koronavirüsünü ilçeye sokmadıklarını söyledi.

Sürecin en başında harekete geçen ve İlçenin salgından korunması için ilaçlama ve Dezenfekte çalışmalarına başladıklarını belirten Başkan Eyüp Yılmaz  “Koronavirüs vakalarının Türkiye’ de  görülmeye başladığı 12 Mart İtibariyle Lapseki’ de Tüm Kamu Kurum ve Kuruluşlar, Okullarımız, Camilerimiz, Tüm Özel İş yerleri, Kamu Araçları, Toplu Taşımalar, Taksiler, Duraklar, Özellikle Çocuk Parkları ve Umumi Tuvaletler Dezenfekte İlaçlama Çalışmalarına başlanıldı. Ayrıca Lapseki ve köylerinde çiftçilik yapan vatandaşlarında katılımı ile 13 Mart ve 30 Mart tarihlerinde, İlçemizdeki çiftçilerimiz ile tüm Lapseki cadde ve sokakları ilaçlama motorları ile dezenfekte ilaçlama çalışmaları yapıldı. Bu çalışmada 35 Ton Sulandırılmış Şekilde Dezenfektan maddesi kullanıldı. yapılan dezenfekte çalışmaları belirli aralıklar ile sürekli olarak devam ediyor. “ dedi.
 
1672 Vatandaşımızın İhtiyaçlarını Tek Tek Karşıladık

Başkan Eyüp Yılmaz 65 Yaş üstü vatandaşlar için sokağa çıkma yasağının ilan edilmesinin ardından çalışmalara başladıklarını ve yapılan çalışmalarla Belediye olarak tespit ettikleri 1672 vatandaşa tek tek ulaşarak ihtiyaçları karşıladıklarını söyledi. Başkan Yılmaz “Salgının ülkemizde görülmeye başlaması ve özellikle 65 yaş üstü vatandaşlarda çok daha fazla ölümün görülmesinin ardından  bu kesim için sokağa çıkma yasağı ilan edildi.  Bu nedenle de evde kanla ve mağdur olan yaşlılarımız için harekete geçtik.   23 Mart İtibariyle, Lapseki Belediyesi olarak, ilçemizde yaşayan 65 yaş ve üstü vatandaşlarımızın hizmetlerinin karşılanması için tespit ettiğimiz 65 yaş üstü vatandaşlarımızı evlerinde ziyaret ederek, vatandaşlarımızı bilgi verecek ekipler kuruldu. Kapı kapı, hane hane dolaşılarak, Toplamda 1672,  65 yaş ve üstü Vatandaşımıza ulaşıldı. Sağlıkları için ‘Evde Kalmalarını’ rica ettik. Taleplerinin karşılanması konusunda gerekli bilgiler verildi. Bizlere ulaşabileceği numaralarımızı ilettik. Telefon kullanmayı bilmeyenler not alındı. Günlük ziyaret edilecek listelerimize eklendi” dedi.

7 Gün 24 Saat Hizmetindeyiz
İç İşleri Bakanlığı Genelgesi ile 65 yaş üstü ve kronik hastası vatandaşların ihtiyaçlarının karşılanması için Lapseki Kaymakamlığı koordinasyonunda kurulan Vefa Sosyal Destek Grubuna Belediye olarak verilen destekleri de değerlendiren Başkan Eyüp Yılmaz “Lapseki Vefa Sosyal Destek Koordinasyon Grubu çalışmaları kapsamında, Belediyemiz ekiplerince üzerimize düşen görevleri yerine getiriyoruz. 65 yaş ve üzeri, kronik rahatsızlığı bulunan vatandaşlarımızın 7 gün 24 saat hizmetindeyiz. Şuana kadar  olarak 65 yaş ve üstü vatandaşlarımızdan 280 adet talep geldi ve Talepleri gün içerisinde karşılandı. Talepler içinde, Market Alışverişi,  Pazar Alışverişi, İlaç Yazdırma ve Bankadan Para çekme talepleri de bulunuyor. Lapseki Vefa Sosyal Destek Koordinasyon Grubu çalışmaları kapsamında , Vatandaşlara hizmet veren personel için koruyucu izole elbiseler aldık ve Belediye Hizmet Binamızın girişinde, dışarıdan gelen vatandaşların ateşlerinin ölçüldüğünü ve belediye binası girişine  el dezenfektanları koyarak vatandaşların da dezenfekte olmalarını sağladık” dedi.

Halk Pazarında Önlemleri Üst Seviyeye Çıkardık
Başkan Eyüp Yılmaz, vatandaşların en çok kullandığı ve temasın üst düzeyde olduğu yerlerden, Cumartesi ve Salı pazarları başta olmak üzere önlemlerin üst seviyeye çıkarıldığını belirterek “İlçemizde kurulmakta olan Salı Pazarı ve Cumartesi pazarlarımıza 28 Mart itibariyle, Aldığımız tedbirler kapsamında İlçe dışından esnaf almadık. Pazarlarımıza el dezenfektanları konuldu.  Pazar esnafımıza maske ve eldiven takmaları konusunda uyararak, maske ve eldiven dağıtımı yaptık. Tezgahlar arasında gerekli mesafe tedbirleri alındı. Vatandaşlarımızın, ürünlere el değmeden satın alması için,  gerekli tedbirler sağlandı.  4 Nisan Cumartesi günü Pazar girişimize Dezenfektan tüneli kuruldu ve vatandaşımıza maske dağıtımı yapıldı. Şuana kadar vatandaşımıza 10.000 adet maske dağıtımı gerçekleştirdik.” dedi.

Kuru Gıda ve Erzak Yardımlarımız Devam Ediyor
Koronavirüs nedeni ile kapanan iş yerleri, işten çıkarılan vatandaşlar, ve gündelik işlerde çalışan ancak şu günlerde iş bulamadığı için yardıma ihtiyacı olan vatandaşlara olan kuru gıda ve erzak yardımları gerçekleştirdiklerini de belirten Başkan Eyüp Yılmaz “Koronavirüs salgını neni ile işyerleri kapandığı için çalışamayan yada temel gıda açısından yardıma ihtiyacı olan ailelere hemen yardıma başladık  ve bu yardımları arttırarak devam ettirdik.  Bugün itibari ile de ihtiyaç sahiplerine kişi başı olmak kaydı ile günde iki kere ekmek dağıtımı yapılacak. İhtiyaç sahibi 395 vatandaşımıza kuru gıda erzak yardımı yapıldı. Ve yardımlarımız devam etmektedir. Aşevimizden günlük 120 vatandaşımıza sıcak yemek dağıtımı yapılmaktadır. Bugünden  itibaren de (10 Nisan Cuma), ilçemizdeki ihtiyaç sahibi olan 520 aileye kişi başı 1 tane olmak üzere Ekmek dağıtımına başlayacağız. Belediyemize ait iş yeri ve dükkanlarda kiracı bulunan esnafımızdan ve vatandaşımızdan kira bedelleri ödemesi ileri bir tarihe erteledik. 30  Mart tarihinde İlçe Sağlık Müdürlüğünde çalışmak üzere 1 adet şoför görevlendirilmesi yapıldı. İlçeler arası taşımacılık yapan minibüs seferlerinin kaldırılmasından dolayı 2 Nisan Perşembe gününden itibaren sağlık çalışanlarımız için Çanakkale – Lapseki arasına ücretsiz servis aracı tahsis ettik” dedi.

Salgın Tedbirlerini Eksiksiz Yerine Getiriyoruz
İlçe Hıfzıssıhha kararlarını da ilk günden buyana harfi harfine uyguladıkları bilgisini de veren Yılmaz “İçişleri Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, İl ve İlçe hıfzıssıhha kurulunda ki alınan kararlar gereğince İlçemizde ki denetimler sıklıkla yapılmaktadır. Alınan kararlar İlçemizde ki esnafımıza ve halkımıza tebliğ edilmektedir. Şuana Kadar 19 adet hıfzıssıhha kararı alınmış olup, vatandaşlarımızın ilçemizde daha sağlıklı bir şekilde yaşamaları için alınan kararlar uygulanmıştır. Ve Günlük Denetimlerimiz devam etmektedir. Günlük olarak Emniyet personeli ile birlikte İlçemize, dışarıdan gelen vatandaşların tespit çalışmaları yapılmaktadır. Tespit edilen kişilere 14 gün evde karantina uygulaması uygulanmaktadır.” dedi.

1915 Çanakkale Boğaz Köprüsü İnşaat Şantiyesine Giriş Ve Çıkışlara Kapatıldı
Lapseki’nin hemen girişinde başlayan ve Çanakkale’nin şuana kadarki en büyük yatırımı olan ve tamamlandığında Avrupa ve Asya’yı 4. Kez başlayacak olan 1915 Çanakkale Boğaz köprüsü inşaat şantiyesinin giriş ve çıkışlara kapatıldığını belirten Yılmaz “ köprü inşaatında çalışanlar bizim için çok önemliydi, çünkü köprü inşaatına dışarıdan çok gelen giden oluyordu. Köprü inşaatını yapan firma ile konutluk 23 Mart günü itibariyle, Personelini izole etmesi konusunda gerekli tedbirlerin alınmasını sağlandık. Şu an köprü şantiyesine giriş çıkış olmuyor. Şantiye içinde kanla işçiler işlerini yapmaya devam ediyorlar. Köprü şantiyesinde izolasyonu sağlamamız çok iyi oldu. Şu an köprü inşaatında personel ihtiyacı var. Köprü inşaatını yapan firma personel ihtiyaçları ile ilgili alım yapıyorlar, kişi ile görüşülüyor işe başlaması konusunda firma Lapseki’ de bir otel tuttu yeni işe başlayacak bayan ve erkek personelleri için nu otelde 14 günlük karantina bittikten ve sağlık kontrolünden geçtikten sonra   herhangi bir Koronavirüs bulgusuna rastlanmaz ise şantiye alanında çalışmaya başlıyorlar. Firmada Koronavirüs salgını nedeni ile böyle koruyucu bir önlem aldı” dedi.

İlçede Koronavirüs Vaka Yok
Lapseki’ de şuana kadar herhangi bir Koronavirüs vaksına rastlanmadığının altını çizen Yılmaz “ Şuana kadar Lapseki’ de bir virüs vakasına rastlanmadı. Biz Lapseki olarak virüsün Türkiye’de görülmesinden itibaren aldığımız ve uyguladığımız sıkı tedbirlerin çok önemli olduğunu düşünüyoruz. Biz vatandaşların Lapseki’ de en fazla toplu olarak bulundukları yerin Pazarlar olduğunu bildiğimiz için hemen Lapseki pazarlarına dışarıdan gelen esnafları kabul etmedik ve pazarlarımızda sadece Lapsekili pazarcılar, esnaf ve çiftçilerin olmasını sağladık. Böylece dışarıdan bu yol ile gelebilecek bir virüs yayılımını da önlemiş olduk. Yapılan dezenfektasyon çalışmalarında etkili olduğuna inanıyorum. Şu an Lapseki’ de bir Koronavirüs vakası ile karşılaşmadık, ancak bu karşılaşmayacağız anlamına gelmiyor. Koronavirüs tedbirleri arttırarak ve tam olarak uygulamaya devam edeceğiz” dedi.
 
Cuma Deren