Yapmayın, etmeyin , getireceksiniz der iken, getirdik gitti.

Yapmayın, etmeyin , getireceksiniz der iken, getirdik gitti. Haydin hayırlı uğurlu olsun.. Sanrım, yasaklı günler hoşuna gitti milletin. Onca uyarıya kulak asmayıp, hoşa giden o günleri geri getirmek için verilen topluca mücadele  sonucunda, ve karşınızda o yaasaaak..!!!
Biga’da Artan Vakaları Önlemek İçin Yeni Yasaklar Getirildi! şeklinde atılan baylıklardan biriydi, gazetemizin de attığı başlık..
Sanırım şimdi rahatlamışızdır.. Yasağı getirdik ya.!!!
Dünya kenti diye andığımız, anar iken de ayrı bir gurur duyduğumuz Çanakkale’nin en kalabalık ilçelerden biri olan Biga’ yı, dünya kentiyiz ya, dünya benzettik kısacası.
Avrupa kırılıyor.. Vakalar nedeniyle.. Ölenleri nerede ise morglar almıyor.
Sanki, dünyaya benzemek için bir büyük mücadele içindeyiz, ne uyarıları takan var, ne de maskesini..
Çene altı, bilek ve dirsekte maske taşımak olsaydı mesele, sanırım biz bu işi çoktan çözmüştük. Sıfır vakalarla anılan tek ülke olurduk.
Biga için söylenilen, daha doğrusu beklenilen oldu. Her nekadar istemesek te böylesi yasakları, remen çağıran olduk.
İlçede son günlerde Koronavirüs vakaları artmaya başlamış, uzmanlar da an itiari ile uyarılarını tekrar etmişti. Kimsenin umurunda olmayınca, toplu toplu buluşmalar, yok efendim nişan, nikahlar, düğünler.. Yetmedi, park  ve bahçelerde mesafe kuralsız buluşmalar.. sayayım mı daha.!!!
Artan vakaların önüne geçmek ve salgını önlemek amacı ile toplanan Umumi Hıfzıssıhha Kurulu yeni kararlar aldı Biga’ da.
Resmi Bayramlar hariç tüm törenlerin yasaklandığı ilçede, salgının önlenmesi için belirlenen kurallara uymayan vatandaşlara ise İdari para cezası kesileceği belirtildi. Bnece sorun şu: Kesilecekti o cezalar ta başından.. Ödeyecekti vatandaş cezasını, bak o vakit tekrarı olacak mıydı, maskesiz, mesafesiz dolaşmanın.
“Biga’da toplanan İlçe Umumi Hıfzıssıhha Kurulu bazı yasaklama kararları getirdi.” Şeklindeki balı, diğer ilçe belde, köy ve merkezde hayata geçirmemek için yapacağımız tek şey, istenen kurallara uymak..
Bu kurallar, herkesin sağlığı için.. Çocuklarımız başta, yaşları kemale varmış büyüklerimiz için en başta.. Yahu, hiç mi düşünmüyoruz biz aile büyüklerimizi?
Biga İlçe Umumi Hıfzıssıhha Kurulu, ilçe Kaymakamı Mustafa Can başkanlığında toplandı ve ‘Hoş geldin’ dedirten yasağı getiriverdi.
İlçe genelinde son günlerde artan Koronavirüs (Covid-19) salgını nedeni ile alınacak önlem ve tedbirlerin görüşerek yeni kararların alındığı bu toplantının sonucu çok açık.. Dile gelen ifadeler, hayli net. Buna karşın da, vakalar devam eder ise, vay o vakit halimize.
Kararı anlatır duyuruda; “Bilindiği üzere Koronavirüs salgınının toplum sağlığı ve kamu düzeni açısından oluşturduğu riski yönetme, sosyal izolasyonu temin, fiziki mesafeyi koruma ve hastalığın yayılım hızını kontrol altında tutma vatandaşlarımızı korumak ve salgının toplu eylem/etkinlikler nedeniyle yayılması riskinin önlenmesi amacıyla, gereken tedbirler salgın sürecinde alınmıştır ve alınmaya devam edilmektedir.” diye başlıyordu cümle..
 Sonrası, yarın bir gün bizleri de böyle gider isek kapsayacak olası yasaklarda da yer bulacak anlatımla geliyordu özetle.
Deniliyordu ki; “ Gelinen noktada başta fiziki mesafe kuralı olmak üzere, alınan tedbirlere yeterince riayet edilmemesi, hastalığın yayılım hızını artırması ve toplum sağlığının riske atılması, İlçemiz genelinde son günlerde artan Koronavirüs (Covid-19) salgını nedeni ile vakaların yayılmasını engellemek ve toplum sağlığını korumak için gerekli kararların alınması ihtiyacı doğmuştur”

YASAKLARA ALERJİMİZ…
Milletçe, yasaklara karşı alerjimizle övünenleriz biz.. Bu halimiz ile de, bence Dünya genelinde tekiz..
Yasak duyduk mu, delmek için dillere destan planlar uygulayıp, başarırız da ayrıca..
Yasak delmekte üstadız biz.. Yalan mı!!!
Hele bir yasak lafı duymayalım; “Ne yasağı kardeşim..!!!” der yürür geçeriz biz..
Hatta,”Sen benim kim olduğumu biliyor musun!” sorusu eşliğinde o kabarmalarımız..
Biga’ da olan şu; Kamu Kurumlarının Resmi Törenler Hariç Tüm Törenleri de Yasaklandı..

Vurdum duymaz halimiz sayesinde, tarihe geçen karamanlıklarımızı anma törenlerini yapamayıp, tarihine sahip çıkamayanlar olarak tarihe de geçeceğiz bu gidişle. Yalan mı..!!!
Koronavirüs vakalarının artmasından dolayı, Kamu Kurumlarının Resmi Bayram törenleri haricinde diğer tüm törenleri, yürüyüşler ve oturma eylemleri başta olmak üzere yasaklandı.
Oturma eyle mi??? Eyvah eyvah, birilerine kızıp kızıp bir kenara oturduğum anlarda, benim tek kişilik tepki eylemim de mi şimdi yasak.. Vallahı yandım ben..
Neyse ki bu yasak Biga’da, beni bağlamaz. Bana ne yasağı..!!!
Zırt pırt araya girip, alınan kararı aktarır iken kelime ve sözlerin bütünlüğünü bozmada üzerime yok bu aralar. Minik bir özür diyerek, devam edeyim kararın sonrası anlatımıyla.
Uzatmayayım. Özetle şu. Biga İlçe Umumi Hıfzıssıhha Kurulu’nun o kararı;“İlçe genelinde gerçekleştirilebilecek, kamu kurum ve kuruluşlarının program ve etkinlikleri, resmi bayram, resmi anma günleri, resmi tören ve kutlamalar, spor faaliyetleri ile bilimsel, ticari ekonomik amaçlarla yapılan programlar kapsamında gerçekleştirilebilecek etkinlikler hariç, tüm toplantı ve gösteri yürüyüşü, basın açıklaması, açık yer toplantısı ile protesto eylemi, miting, çadır kurma, oturma eylemi, el ilanı ve bildiri dağıtma, konferans, panel, kermes, yardım toplama faaliyetleri vb. her türlü eylem/etkinliklerin yasaklanmasına…!*”
Uymayanlara ise, ceza kapıda.. Yasaklar bir yanda, bir yanda da yasak cezaları.. 

Bu noktada, net bilgiler paylaşmayacağım. Yesinler cezayı, yasağa uymayanlar, bana ne ki..!!!
Sonuçta, yasağı getirenler düşünsün, uygulanacak cezayı..
Ben den şimdilik bu kadar. Hoşça kalın, sağlıklı kalmak elinizde. Maske, Mesafe ve Hijyen…