Bayramiç Ziraat Odası Başkanı İsmail Pehlivan, gerçekleştirdiği bir açıklama ile çiftçilerin kredi borçlarında ağırlaşan şartlardan dolayı geri ödemekte zorlandığını, önümüzdeki sezonda yeniden üretim yapabilmeleri için Çiftçilerin borçlarının yeniden faizsiz olarak yapılandırmasını talep etti.

Kurak geçen bir sezon, gübre, ilaçlara yapılan zamlar, yükselen dolar kurunun altında borçlarını ödemekte güçlük çeken çiftçiler, kredi borçları altında eziliyor. Bir çok etkenin yaşandığı tarım sektöründe çiftçiler Bankalar ve tarım kredi kooperatiflerinden aldıkları kredileri geri ödemekte zorlandığı bu günlerde bir yapılandırma bekliyor. Çiftçilerin kredi ödemelerinde yaşadıkları sıkıntıları dile getiren bir  açıklama yapan Bayramiç Ziraat Odası Başkanı İsmail Pehlivan  “Üreticilerimizin sıkıntılarını hafifletmek, üretimin devamı ve ülke ekonomisi için, çiftçimizin tüm banka ve Tarım Kredi Kooperatiflerine olan kredi borçlarının faizsiz olarak ertelenerek ödenebilmesini sağlayacak yeni bir düzenlemeye acil ihtiyaç var. Tabii afetlerin verdiği zararların yanı sıra, girdi fiyatları da geliri engelliyor. Ürün fiyatlarındaki artışın, yaşanan ekonomik gelişmelerden dolayı aşırı artış gösteren gübre, motorin ve enerji gibi önemli girdi fiyatlarındaki artışın altında kalmasının, dolar kurunun hızla artışı ile üretim maliyetlerinin artması üreticilerin kredi borçlarını ödemesini neredeyse imkansız hale getirdi” dedi.

Üreticilerimiz Yorgun ve Üretme Şevkini Kaybetmektedir
Pehlivan, yaptığı açıklamada çiftçilerin kurak bir yaz geçirdiklerini suyu verilmeyen çiftçilerin ürününde istenilen verimi almadıklarını belirterek, üreticinin bitkin ve yorgun olduğunu, bütün bunlar yaşanırken borçların da üreticilerin sırtına bindiğini söyleyerek “Ayrıca kuraklıktan dolayı su sıkıntısından sulama beyanı alınıp ta su verilemeyen ürün kaybı değer kaybı yaşayan çiftçilerimizin de elinden tutulması gerekmektedir. Çünkü çiftçimiz üzgün kırgın yorgun ve bitkindir. Üretme şevkini kaybetmek üzeridir. Çiftçilerimizin önümüzdeki üretim sezonunda tarımsal üretime devam edebilmeleri, biriken kredi borçlarının bir çözüme ulaşması için Tarım ve Orman Bakanlığımız yaşanan bu gelişmeleri dikkate alarak Çiftçilerimizin Tarım kredi ve Ziraat Bankasına olan borçlarını. Uzun vadeli ve faizsiz borç yapılandırması, üreticilerimize nefes aldıracağı gibi, tüketicilerimiz açısından da bol ve ucuz gıdaya ulaşma noktasında fevkalade önemli bir adım oluşturacaktır” dedi.
 
Cuma Deren