Yaraların hızla sarıldığı yangın bölgesinde bu kez de  Çanakkale Valiliği önderliğinde İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından çiftçilere tohum dağıtıldı. 

Bu yıl felaketlerden kurtulmayan Çanakkale yazın yangınlarla kışın ise sel felaketleri ile  boğuşmaya devam ediyor. Zarar gören çiftçilere yönelik destekleme çalışmaları devam ederken, yaz aylarında yaşanan iki büyük yangında zarar gören  üreticilere  tohum desteği verildi. Çanakkale Valiliği önderliğinde, Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından hazırlanan ve yürütülen, Çanakkale İl Özel İdaresi tarafından desteklenerek finanse edilen, 2023 Yılında Çanakkale Merkez İlçede meydana gelen iki büyük orman yangınından zarar gören üreticilere % 75 devlet, % 25 üretici katkılı sertifikalı Buğday ve Arpa tohumluğu dağıtımı yapıldı

Çiftçilerimiz Elimizden Ne Geliyorsa Yapacağız

Tohumluk dağıtım törenine,  Vali İlhami Aktaş, İl Genel Meclis Başkanı Nejat Önder, İl Tarım ve Orman Müdürü Nazan Türkarslan, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Celil Sezgin, İl Müdür Yardımcısı Latif Candan, Şube Müdürleri, Merkez Tarım Kredi Kooperatifi Müdürü Cevat Ekici, Kemalköy Köyü Muhtarı Recep Akın, Kayadere Köyü Muhtarı Mustafa Erol, Teknik Personel, Tarımsal Kalkınma Kooperatif Başkanları ve üreticiler katıldı. Tohum dağıtım programında üreticiler ile bir araya gelen Vali İlhami Aktaş  “Bu zorlu süreçte tüm kamu, kurum ve kuruluşlarımızla birlikte bu afeti atlatmaya çalıştık. Yine hep beraber tarımsal üretimin sürdürülebilirliğini sağlamak için zarar gören tarlaların yeşermesi canlanabilmesi için elimizden ne geliyorsa yapacağız. Dağıtılan tohumların üreticilerimize hayırlı olması temenni ediyorum. Devletimiz her daim üreticilerimizin yanındadır” dedi. 

TARSİM Sigortası Yapmayı Unutmayın

Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürü Nazan Türkarslan, dağıtılan yemlerle ilgili  bilgiler veren ve üreticilere TARSİM sigortası yaptırma tavsiyesinde bulunarak  “2023 yılında ilimiz merkez ilçede meydana gelen iki büyük orman yangını sonucunda 16 köyümüzde 350 üreticimize ait 3.400 dekar ekili/dikili alan, 49 bin adet Balya, 26 Büyükbaş, 118 küçükbaş hayvan, hayvan barınakları ve 579 arılı kovanda zarar meydana gelmiştir. Çanakkale İl Özel İdaresi tarafından bu amaç için tahsis edilen 640 bin  TL ödenek, Çanakkale İl Özel İdaresinden 2023 yılı için İl Tarım ve Orman Müdürlüğüne olası Doğal Afetler için tahsis edilen 114 bin TL  ödenek ve üretici katkı payı olarak 257 bin 100 TL ile toplam 1 milyon 11  TL ile zarar gören, tohum talebinde bulunan 10 köydeki, 94 üreticimize sertifikalı 15 ton Lord, 23 ton Sladoran Arpa, 23 ton Tigre Buğday tohum temin edilmiş ve üreticilerimize bugün tohumlarının teslimini gerçekleştiriyoruz. Toplam 61 ton olan sertifikalı buğday ve arpa tohumluğu dağıtılarak üreticilerimizin 2 bin 550 dekar alanı ekmeleri sağlanacaktır. Bu yıl maalesef doğal afetlerden en fazla etkilenen illerin içinde yer alıyoruz. Üreticilerimizden bizler tek bir şey istiyoruz. Ekili/dikili alanlarınızı TARSİM kapsamında sigorta yaptırın. Projeye katkı veren, destek olan başta sayın valimize, İl Özel İdaremize, İl Genel Meclisi Üyelerimize ve emeği geçen herkese teşekkür ederim. Ürünüz bol kazancınız bereketli olsun” dedi.

 

Cuma Deren