YAKIN VAKİTTE, İLAÇLARIN ETKEN MADDESİ İÇİN DE BİR ACİL GELİŞME YAŞANIR İNŞALLAH…

X-RAY
Yerli ve Millilik konusundaki bu son gelişmeden söz edeyim. Yerli ve Millilik, ilkokul çağlarımdan dolayı benimsediğim ve hayli özlemini çektiğim ne de olsa. O vakitler, Yerli Malı haftaları yapılır, yerli mallarla sınıflarda bir güzel ziyafet çekerdik. Sizler de, hatırladınız mı…?
Bahsedeceğim Yerli ve Millilik, bu anlamda aslında hepimizi yakından ilgilendirmekte. 
Nedeni Sağlık… O yüzden hepimizi ilgilendiriyor diye düşünüyorum. Peki ya, bahsedeceğim ne…?
İşin özeti; “SAĞLIK FEDERASYONU BAŞKANI RAŞİT DİNÇ, TIBBİ CİHAZ VE İLAÇ ÜRETİM UYGULAMALARI EĞİTİMLERİNİN HIZLA DEVAM ETTİĞİNİ BELİRTEREK, ‘BU TOPLANTI DA YERLİ ÜRETİM KAYNAKLARIMIZIN STRATEJİSİNİ İHRACAT PROGRAMLARI DIŞINDA, SOSYAL GÜVENLİK KURUMU GENEL SAĞLIK SİGORTASI GENEL MÜDÜRLÜĞÜNÜN GERİ ÖDEME VE ÖZELLİKLE EŞLEŞTİRME POLİTİKALARI DEĞERLENDİRİLECEKTİR’ " diyordu.
Tıbbi cihaz ve ilaç üretimindeki yerlilik bana göre çok önemli. Nedeni var çünkü. Göz tansiyonrum var. Kullandığım ilaçlar, bir var bir yok. Masal anlatımı gibi.
Misal, Cosopt diye bir damlam var, ara da bul. Bir de kortizon içerikli bir damla var, o da bir var bir yok. Diyorum ya, masal misali.
Piyasaya bir giriyor, bir çıkıyor. Nedenini araştırdığımda, bu ilaçların etken maddelerinin ithalatında yaşanan sorundan kaynaklıymış,  arayıp da bulunamayışın sebebi.
 Başkent gündemine göz atarken rastladığım, bu bahsedeceğim haberi o nedenle çok dikkatle okudum. Sonuçta ben de bir mağdurum kardeşim.
Habere ilişkin kaleme alınan ilk ifade şöyle idi; 
“Tüm tıbbi cihazların ham maddesinin Türkiye'de üretilmesi için harekete geçildi”
Hadi gel de ‘Hey Maşallah deme..?’ 
Abonesi olduğumuz İHA’ nın biz abonelerine servis etitği haberler içinde, hayli dikkatimi çeken gelime için şu satırlar geliyordu sonra.
“- Ankara'da yapılacak "Yerli ve Milli Tıbbi Cihaz Strateji Toplantısı"nda Türkiye'nin sağlıkta öne çıkan konu başlıkları masaya yatırılacak 
- Toplantıda genel sağlık sigortasının geri ödeme ve eşleştirme politikaları da görüşülecek “
Sağlık denilince, bu gün değil ise bile, yarınlarda hepimizi ilgilendiren bir mesele sağlık konusu. Hiç hastalanmayacağız, hiçbir şekilde muhtaç olamayacağız diye bir şey söyleyemeyeceğimize göre, öyle ya da böyle sağlık bizler için önemli mesele.
Bahsedeceğim haber şu sözlerle aktarılıyordu önce; “Tüm tıbbi cihazların ham maddesinin Türkiye'de üretilmesi için harekete geçildi. “
Bu satırı okuduktan sonra, acayip mutlu oldum. Dışa bağımlılık nere ye kadar, öyle değil mi…?
Ankara’da 29 Haziran'da yapılacak "Yerli ve Milli Tıbbi Cihaz Strateji Toplantısı"nda, Türkiye'nin milli tıbbi cihaz üretiminde yaptığı son Ar-Ge çalışmaları başta olmak üzere genel sağlık sigortası, sağlık ürünleri ihracat artışı gibi sağlıkta öne çıkan konu başlıkları geniş bir katılımla ele alınacağından söz ediliyordu, dikkat ve ilgiyle okuduğum haberde.
 Detayları dilerseniz, okuduğum haberden aktarayım sizlere. Satırlar şöyle idi; 
“Ülke çapında tüm yerli ve milli tıbbi cihaz sanayiinin alanında ve konusunda uzmanları ile sağlık sektörünün tıbbi cihaz alanındaki paydaşlarının bir araya geleceği "Yerli ve Milli Tıbbi Cihaz Strateji Toplantısı"nda sektörün stratejisi ve Ar-Ge faaliyetleri değerlendirilecek. RD Global Genel Merkez'de yapılacak toplantıya 81 ilden sağlık profesyonelleri ve uzmanlardan oluşan geniş bir heyet katılacak. Türkiye’de üretilmeye başlanan yeni tıbbi cihazlar, yenilikçi fikirlerin tartışılacağı toplantıda 81 ilden gelen heyet, gelecek dönemlerde üretilebilecek tıbbi cihazların hangi tarzda ve ne şekilde yenilikçi olabileceğini, tamamen yerli ve milli, gelişime açık bir biçimde üretilip ileri teknolojiler ile geliştirilebileceğini de değerlendirecek ve karara bağlayacak.” 
Kısacası, mesele şu,”Tüm tıbbi cihazların ham maddesi Türkiye'de üretilecek”
Böylece, Yerli ve Millilik kavramını, Sağlık araç gereçlerinde hissedeceğiz. Bundan daha güzel bir gelişme olabilir mi kardeşim?
 İlgiyle okumayı sürdürdüğüm yazılanların devamında; 
“Katılımcı heyet ve sektörün diğer profesyonelleri ile birlikte bir çalıştay düzenlenerek, Türkiye’de üretilen ve üretilmesi planlanan tıbbi cihazlar için ihtiyaç duyulan ham madde ve diğer malzeme ve ihtiyaçlarının tedariki, devlet ile üreticiler arasındaki işbirliği ve destek programlarının geliştirilmesi, ürün tedarik zincirinin oluşturulması ve faaliyette olan kamu hastanelerinin ihtiyaçlarının karşılanması ile ilgili izlenecek stratejiler belirlenecek.” deniliyordu.
Yani;  Tıbbi cihaz piyasasının nabzı yoklanacak ve sağlık paydaşları ile birlikte yol haritası belirlenecekmiş. 
Sağlık Federasyonu Başkanı Raşit Dinç’ in de görüşleri yer buluyordu bahsettiğim haberde.
Tıbbi cihaz ve ilaç üretim uygulamaları eğitimlerinin hızla devam ettiğini belirten sayın Diniç;
"Bu toplantıda yerli üretim kaynaklarımızın stratejisini ihracat programları dışında Sosyal Güvenlik Kurumu Genel Sağlık Sigortası Genel Müdürlüğünün geri ödeme ve özellikle eşleştirme politikaları değerlendirilecektir" bilgisini paylaşıyordu. 
Peki bu toplantıda neler olacak? Hiç merak ettiniz mi? Kısaca, araştırdım ve öğrendim. 
Şunlar olacakmış; “ Ürün ağaçlarının ve kodlarının araştırılacağı toplantıda yerli üretim istikrarı ile ilgili konular değerlendirilecekmiş. 
Unutmadan; ülkemizde yeni geliştirilen tıbbi cihazların lansmanları da yapılacakmış bu toplantıda.
Program sonrasında sonuç belgesi raporu oluşturulup, ardından yapılacağı da dile getiren isim, yani sayın Dinç, sözlerine şöyle son vermiş;
"Toplantı boyunca 81 ilden gelen heyete çeşitli tıbbi cihazların üretim sahaları organizasyonlar ile tanıtılacak. 2019-2020 hedefleri dahil olmak üzere Cumhurbaşkanlığımızın himayesinde Sağlık Bakanlığının ve Sosyal Güvenlik Kurumunun takip ettiği 2023 yılı vizyonu doğrultusunda yürütülebilecek uygulamalar ayrıca belirlenip tartışılacak. Türkiye’de tıbbi cihaz alanında faaliyet gösteren tüm uzman ekip bu programda bir araya gelecek." 
 Acaba diyorum, Çanakkale’den üretim için kim kolları sıvadı?
Bu konuda da bir bilgi edinir isem şayet, paylaşırım efendim. Merek etmeyiniz…