.


BİR BAŞLIK OKUDUM, AKLIMA GELEN İLK SÖZ ÜZERİNE DE;
‘ İLAHİ BEN…’ DEDİM. KENDİ KENDİME…
Okuduklarım üzerine, en son aklıma gelen soruları, başta da ederek güne başlayacağım. Önce sorularıma neden okuduklarım ve de sorularım…
OKUDUKLARIM, özetle; Dünya Sağlık Örgütü ile birlikte yürütülen Türkiye Çocukluk Çağı (ilkokul 2. Sınıf öğrencileri) Şişmanlık Araştırması COSI-TUR 2016 sonuçlarına bakıldığında ailelerin ifadelerine göre çocukların %9,5’i hafta içi hiç oyun oynamamakta, %19,9’u günde bir saatten az ve %29,7’si günden bir saat oyun oynamaktadırlar.” denilen bölüm sizce de hayli dikkat çekici değil mi…?_
Çocuklarımız sokakta oyun oynamasını bilmiyorlar ise, suçlusu kim..?. Varsa yok sa, cep telefonları, diz üstü bilgisayarlar ya da tabletler.
Bu meseleyi, ivedi gözden geçirmek gerek anlaşılan. Acaba şöyle mi demeli; “Ey anne babalar. Hat ta, dedeler, nineler. Bırakın çocukları oyuna…”
Şimdi de geldim, ana konuya… Yarın 10 Mayıs. Yarın özel bir gün imiş beyler, bayanlar. Sağlık İçin hareket et günü.
Yani hareketlenmek gerek yarın. Yürümek mesela…
Yürümek derken, oraya, buraya değil. Herhangi bir tepkiyle hiç değil. Maazallah, milleti yürümeye teşvik ettiğim düşünülür de, alırım kendi kendime, en püsküllüsünden başıma belayı.
‘Yürümek’ derken, bu sözüm lütfen, rica ediyorum, yanlış anlaşılmasın.
Diyorum ya; yarın, yani 10 Mayıs özel bir gün. Kişisel e-posta adresime ulaşan e-mail’de de geçtiği gibi, günün özelliği şu ifadeden de anlaşılacağı gibi, net şekilde ortada; ‘10 Mayıs Dünya Sağlık İçin Hareket Et Günü’
‘Hareket Et’  vurgusu yapılırken, ‘neler mesela?’ Sorusuna, yanıt olacak şu sözler geçiyordu e-postama ulaşan, e-mail’de yer tutan.
“Fiziksel aktivite, günlük yaşam içerisinde kas ve eklemlerimizi kullanarak enerji tüketimi ile gerçekleşen herhangi bir bedensel hareket olarak tanımlanmaktadır.” Anlatımı da yapılarak.
Yürümek, bunlardan sadece bir örnek. Yürümek sözünü işittiğimde, ya da bir kağıt üzerinde yazılı şekliyle gördüğümde, ilk aklıma düşen söz, yıllar yıllar önce, dönemin Başbakanı, Merhum Cumhurbaşkanlarımızdan, Isparta’ nın gülü, Politikanın Sümbülü, Süleyman Demirel’ in, yani; namı değer ‘baba’ dediği gelir.
Hatırlatayım mı, muhtemel sizlerinde aklınıza gelecek hemen o efsane söz; “Yürümekle, yollar aşınmaz…”
Yarın, yani 10 Mayıs için geçerli olan özel gün; “ 10 Mayıs Dünya ‘Sağlık İçin Hareket Et Günü’ “ ne ilişkin anlatımlarda geçen, şöyle bir cümle daha vardı.
İl Sağlık Müdürlüğü imzalı, günün özelliğini anlatır bilgi notunda;
“Bireylerin fiziksel ve ruhsal sağlığının geliştirilmesinde katkı oluşturmanın yanı sıra toplum refahını, çevrenin korunmasını teşvik ederek gelecek nesillere yönelik bir yatırım oluşturmaktadır.” İfadeleri geçiyordu. Ayrıca;
“Hareketsiz yaşam, modern toplumlar için en önemli problemlerin başında yer almaktadır.” Vurgusu eşliğinde.
Yürümek, hareket etmek yani, ya da benzeri türden aktivitelerin önemi, kısacası hayli gerekliymiş sağlık için. Ne dersiniz, bu gün den başlayıp, yarın da sürdürsek mi bol aktiviteyi.
Şaka bir yana, sağlık için olması gerekenlerden biri ve de önemlisi, hareket etmek.
e-postama ulaşan, e-mail’ de; “ Kronik hastalıkların ortak risk faktörlerinden birisi olan fiziksel inaktivite (fiziksel hareketsizlik), dünya genelindeki ölüme neden olan risk faktörleri sıralamasında Obezite’ nin de önünde, dördüncü sırada yer almaktadır.” Deniliyordu.
Bu denli önem arz ediyor sağlık için, hareket etmek.
Dahası da vardı, vurguyla denilenlerin. Misal;
“Meme ve kolon kanserlerinin yaklaşık %21-25’inin, diyabetin %27’sinin ve iskemik kalp hastalığının %30’unun ana nedeninin fiziksel hareketsizlik olduğu tahmin edilmektedir.” Şklinde düşülen önemli ayrıntı içerir not.
Ayrıca da, şöyle bir anlatım daha geçiyordu, e-postama düşen, e-mail’de, altı çizilerek geçen;
“Fiziksel hareketsizlik yalnızca yetişkinler için değil, çocuklar ve gençler için de ciddi bir sağlık riski taşımaktadır.”
Çoğu ebeveynler, çocukları çok hareketli diye kızarlar ya; oysa ki kızmamak gerekliymiş, bu bu kadar basit. Bence; “Bırakın çocuklarınızı, kısıtlamayınız bolca hareket etmelerini.”
‘Sağlık İçin Hareket Et’ gününe ilişkin bilgi notunda, şöyle de bir anlatım geçiyordu;
“Bakanlığımızca gerçekleştirilen Türkiye Beslenme ve Sağlık Araştırması 2017 ön sonuçlarına göre; Dünya Sağlık Örgütü’nün sağlık için fiziksel aktivite önerilerini karşılamayanların sıklığı 19 yaş ve üzeri bireylerde %37,6’dır.
Dünya Sağlık Örgütü ile birlikte yürütülen Türkiye Çocukluk Çağı (ilkokul 2. Sınıf öğrencileri) Şişmanlık Araştırması COSI-TUR 2016 sonuçlarına bakıldığında ailelerin ifadelerine göre çocukların %9,5’i hafta içi hiç oyun oynamamakta, %19,9’u günde bir saatten az ve %29,7’si günden bir saat oyun oynamaktadırlar.” denilen bölüme hayli dikkat kesildim.
Neden mi…? Çocuklarımız sokakta oyun oynamasını bilmiyorlar da ondan. Varsa yok sa, cep telefonları, diz üstü bilgisayarlar ya da tabletler.
Bu meseleyi, ivedi gözden geçirmek gerek anlaşılan. Acaba şöyle mi demeli; “Ey anne babalar. Hat ta, dedeler, nineler. Bırakın çocukları oyuna…”
Veriler, yapılan araştırmaların sonucu malum. Araştırma sonuçlarını içerir verilerin geçtiği açıklamanın kalan kısmında;
“Çocukların %42,5’i günde bir saat, %23,5’i 2 saat ve %12,7’si 3 saat ve üzerinde televizyon seyretmekte/bilgisayarda zaman geçirmektedirler.
Günlük yaşamı mümkün olduğunca aktif geçirmek sağlıklı bir yaşamın ilk adımıdır.
Daha fazla yarar elde edebilmek ve sağlığı koruyup geliştirebilmek için düzenli fiziksel aktivite yapılmalı ve yaşamın bir parçası hâline getirilmelidir.
Sağlığın korunması ve geliştirilmesi için haftada 150 dakikalık (haftanın 5 günü 30 dakikalık) orta şiddette bir egzersiz yetişkinler açısından yeterlidir. 1-4 yaş arası çocuklar, gün içinde farklı şiddetlerde toplam 180 dakikalık fiziksel aktivite yapmalıdırlar. 5-18 yaş arasındaki çocuk ve ergenler için ise, günde 60 dakika, orta şiddetliden yüksek şiddetli aktivitelere doğru şiddeti değişen aktiviteler önerilmektedir.” De deniliyordu. Bilmem anlatabildim mi…?
Unutmyın ki, bu günün anne babaları, sizler de bir vakitler çocuktunuz. Sizin çocukluk oyunlarınızı oynayan tek bir çocuk görebiliyor musunuz sokaklarda…?
Biz, geleceğin güvencesi çocuklara, tek bir oyun bırakmadık mı yoksa, gönüllerince oynayacakları…?
Bu arada, İl Sağlık Müdürlüğü’nün açıklamasında geçen şu bölümü de aktarmadan, güne noktayı atmayayım.
Deniliyordu ki açıklamada; “10 Mayıs Dünya Sağlık Örgütü tarafından bulaşıcı olmayan hastalıkların önlenmesinde fiziksel aktivitenin yararları konusunda toplum bilincini oluşturmak, iyi uygulamalara dikkat çekmek ve fiziksel aktivitenin yararlarını savunmak, yaşamın her alanında ve her yerde (okul, ev, işyeri) toplum genelinde fiziksel aktiviteye katılımı arttırmak, sağlıklı davranışları ve yaşam tarzlarını teşvik etmek için “Sağlık için Hareket Et Günü” olarak belirlenmiştir. İlimizde “10 Mayıs Dünya Sağlık İçin Hareket Et Günü” etkinlikleri kapsamında 10 Mayıs 2019 Cuma günü saat:10:00 da Valilik önünden başlatılıp Golf Çay Bahçesinde sonlanacak yürüyüş etkinliği düzenlenecek olup tüm halkımız davetlidir.”
Haydin o vakit, davete icabet etmeye… Ne dersiniz…?