.

2020 geliyor, ehliyet ve kimliklerin yenilenmesine ilişkin son tarih yaklaşıyor. Şahsen, hem ehliyetimi hem de kafa kağıdımı yeniledim. Bende sıkıntı yok. Yenilemeyen tanıdıklar başta, herkesçikler haberdar olsun diye, dün okuduğum haberden bahsedeyim istedim. Öyle ya, insanlık ölmedi…
Biraz da, insanlığa hizmet olsun diye, okuduğum haberin detaylarından, haylice bahsedeceğim bu gün.
Sözün kısası; Yenilenme zamanı geliyor, son güne bırakmamak gerek, hem ehliyet hem de kafa kağıtlarını.
Bu arada, herkes bilir ki, biz Türk’ler, faturayı bile son günde ödeyen Milletizdir. Son gün takıntısı bir hayli fazladır bizde.
Şimdi geldim, okuduğum habere. Başlık şuydu;
“Kimlik, ehliyet, pasaport randevularında yeni dönem…”
Diyecekseniz ki, ‘ne var bunda?’ 61 güne kadar uzayan randevu sürelerine son verildiğinden, hepimiz için önemli olacağını varsaydığım bu önemli gelişmeyi aktarayım isterdim. Herhangi bir şey olduğundan değil. Benim ki tamamen insanlık…
Haberi anlatır detaylardan biri için, spotlardan birinde şöyle bir ifade geçiyordu; “Yeni dönemde kimlik, ehliyet, pasaport almak için başvuranlar, başvurduğu günde randevu alabilecek”
“ Yeni ehliyet ve yeni kimlik çıkardın mı?” diye hangi tanıdığa sorsam, randevu konusundan şikayet ediyorlardı. Bakın gördünüz mü, randevu bahanesi ortadan kalkmış. Yani, değişim için son günü beklememek gerek.
Ayrıca, şu denilenden de söz edeyim; “Acil durumlarda randevusuz kota sayısı 4 katına çıkartılmış.”
 Üstelik,  yenilenme ihtiyacı duyan Vatandaş, randevu tarihini kendileri de belirleyebilecekmiş.
Bu gelişmeden söz etmiş iken, mevcut sistem sürerken, ülke geneli toplamından söz edilmiş sanırım, müracaat sayısı hayli fazlaşmış. Yni; Kimlik, ehliyet, pasaport için günlük ortalama 80 bin başvuru geliyormuş ilgili kurumlara.
Peki ben bu bilgelere nasıl mı ulaştım…? Gazetemizin Abonesi olduğu kurumun haber bülteninden elbet. Başkent’ te görev yapan meslektaşım,  İHA muhabiri İrfan Çalışkan’ ın kaleme alıdğı haberden ulaştım bu denli kapsamlı bilgilere.
Hayli dikkatle okuduğum haberde; ”İçişleri Bakanlığınca geçtiğimiz yıl Nisan ayında başlatılan, “3’ü Bir Yerde” uygulaması kapsamında bugüne kadar 19 milyon 95 bin 662 yeni kimlik, 4 milyon 402 bin 703 sürücü belgesi, 2 milyon 251 bin 214 adet pasaport basıldı.
Nüfus müdürlüklerinde artırılan kapasite ve personel sayısı randevu alma sürelerini kısalttı. Daha önce yoğunluktan dolayı 61 güne kadar uzayan randevu süreleri 1 güne düşürüldü. Yeni dönemde kimlik, ehliyet, pasaport almak için başvuranlar, başvurduğu günde randevu alabilecek. “ şeklinde hayli istatistik bilgelerinde geçtiği içi dolu dolu satırlar bulunuyordu.
Başkentli meslektaşım haberinde ayrıca; “İçişleri Bakanlığı, geçtiğimiz yıl 2 Nisan‘da kimlik, sürücü belgesi, pasaport “3’ü Bir Yerde” uygulamasını hayata geçirmiş, Emniyet Genel Müdürlüğünce yürütülen pasaport ve sürücü belgelerine ilişkin iş ve işlemler Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğüne devredilmişti. “ şeklinde, ayrı bir detay daha geçiyordu ki, bir çok insanımız halen ehliyet değişimi için Emniyet Müdürlüklerine gideceğini düşündüğünden, bu kapsamlı bilgilerin o düşüncedeki insanımıza fayda getireceği için ben de söz edeyim istedim.
Kimlik, sürücü belgesi, pasaport tek bir yerden il, ilçe nüfus müdürlüklerinden verilmeye başladı kısacası.
 2 Nisan’da başlayan “3’ü Bir Yerde” uygulaması kapsamında bugüne kadar toplamda 19 milyon 95 bin 662 yeni kimlik, 4 milyon 402 bin 703 sürücü belgesi, 2 milyon 251 bin 214 pasaport basılmış. Değişime ve yenilenmeye olan ilgi hayli fazla omlaş yani.
2016 yılından bu yana basılan yeni çipli kimlik kartı sayısı ise kaça ulaşmış biliyor musunuz? Tam, 39 milyon 343 bin 355 Yani, bendenizde bu rakamın içinde olanlardanım. Sizleri bilmem.
Gelelim kolaylaşan değişim sürecine ilişkin bilgilere. Okuduğum haberde, bu bölüme ilişkin kaleme alınan cümleler şöyle idi;
“Uygulama ilk başladığı günlerde vatandaşların yoğun talepleri, randevu sürelerinde aksamalara neden oldu.
Yoğun talep yüzünden büyük şehirlerde, 61 güne kadar uzayan sürelere randevular verilebildi. İçişleri Bakanlığı randevu sürelerinin uzaması sonucunda oluşan vatandaş memnuniyetsizliğini ortadan kaldırmak için nüfus müdürlüklerinin kapasitesi ve personel sayısını artırdı. “
Böylelikle ne mi olmuş…? Aktarayım efendim. Okuduğum haberde, bu konu için dile getirilen bilgiler tam da şöyle idi;
“Randevu süresi 1 güne düşürüldü. Nüfus müdürlüklerinin kapasitesinin artırılmasıyla birlikte 61 güne kadar uzayan randevu sürelerine son verildi.
 İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyük şehirler de dahil olmak üzere randevu süresi 1 güne düşürüldü. Böylece yeni dönemde kimlik, ehliyet, pasaport almak için başvuranlar, başvurduğu günde randevu alabilecek.
Kimlik, ehliyet, pasaport almak isteyenler randevu tarihini kendileri belirleyebiliyor
Kimlik, ehliyet ve pasaport almak isteyenler yeni sistemde randevu tarihi ve saatini kendisi belirleyebiliyor. Ayrıca 65 yaş önceliği ile yaşlı vatandaşlar sıra beklemeden işlemlerini yapabiliyor. “
 Acil durumlar sebebiyle randevu almak isteyenlere gelince. Nüfus müdürlüklerinde verilen randevusuz kota sayısı  o talepler için 4 kat artırılmış. Yani; Telefon ya da internetten randevu alınabilecek. Nasıl mı…?
 Vatandaş memnuniyetini artırmak için ALO 199 Mobil uygulama, https://randevu.nvi.gov.tr adresi ve ALO 199 iletişim hattından Türkiye'nin her yerindeki il veya ilçe nüfus müdürlüklerinden randevu alınabilecekmiş.
Peki ya, başvuru tamam, kimlik ve ehliyet ne zaman gelecek…? Bunun yanıtı şu; 2-3, bilemediniz 4  gün içinde, sunacağınız adrese yeni kimlik ve ehliyetiniz ulaşacak.
Bekleme süresi, sadece bu kadar yani… Hadi hayırlı olsun…