Yargı kararından çıkan bir özet.. Bu kez, sosyal medyada paylaşılan buydu, ben de merak içinde okudum.. Dikkatimi çekti.. Bence hayli önemli bir konu..

 

Gençlik yılları gibi, ilkokullu günlerini de hatırladığım, Kaan kardeşim paylaşmış.. Kendisi bir Avukat..

Belki de, bu paylaşım, bir Avukattan geldiği için an itibari ile önemsedim, sıkılmadan okudüm kaleme alınanları.

Şu ilk satırlar, sıkıcı gelmesin size.. Bence okuyun..

Daha ilk cümlede yarım bırakmayın..

"Ses kayıt özelliği bulunan güvenlik kamerası kullanılması” ile ilgili Kişisel Verileri Koruma Kurulunun 12/03/2020 tarihli ve 2020/212 sayılı Karar Özetinden” denilerek gelen bahsettiğim paylaşımda, altı çizilenler hepimizi ilgilendiriyor san ki.. Benden söylemesi demeyeceğim, sonuçta;  BEN DEĞİL, YARGI SÖYLEMİŞ..

Söylenen ise tam olarak şu;

"...sesli kamera kaydının hukuka uygun bir kişisel veri işleme faaliyeti olarak değerlendirilebilmesi için Anayasada belirtilen temel hak ve özgürlüklerin sınırlanmasında gözetilmesi gereken ilkelere uygun olması gerekmektedir.

Bu kapsamda söz konusu kayıt ile beklenen faydanın ses kaydı olmaksızın görüntü kaydı ile elde edilebileceği hallerde ses kaydının da yapılması, gerçekleştirilecek kişisel veri işleme faaliyeti ile ulaşılmak istenen amaç arasındaki dengenin bozulmasına yol açacağından ölçülülük ilkesine aykırılık teşkil edecektir. “

İlk anda, anlaşılamamış olabilir. Bence, tekrar tekrar okumak gerek anlamak için .. Öyle ya, her birimiz hukuk eğitimi alıp, hukuk dilini her gün konuşmuyor ve konuşulanı da işitmiyoruz ki..

Bir diğer bölüm.. Bahsedilen kararın devamında şimdi sıra;

“Bu anlamda, gözetim sistemlerinde görüntü kaydı ile birlikte ses kayıt sisteminin de kullanılmasının sadece görüntü kaydına göre çok daha müdahaleci olacağı açıktır.

Diğer taraftan, kameralar vasıtasıyla görüntü ile birlikte ses kaydı yapılması, bireylerde her açıdan gözetim altında tutuldukları endişesi yaratabilecek olup, kişilerin kamusal alanda bile özel bir kısım diyaloglarının ya da yaşantı kesitlerinin bulunabileceği de dikkate alındığında bu yönde bir uygulamanın hakkın özüne zarar vereceği değerlendirilmektedir.

Ayrıca belirtmek gerekir ki,  güvenlik amacıyla kamu kurumunun halk girişine takılması yönünde ihtiyaç bulunduğu belirtilerek ses kaydı yapan kameraların kullanılması, benzer nitelikteki her türlü ortam açısından da gerekli olduğu yönünde genel bir değerlendirmeye neden olabileceğinden,  kişisel verilerin korunması hakkına yönelik oldukça geniş nitelikte bir istisna oluşması sonucunu doğurabilecektir ki, bu hususun da hakkın özüne zarar vereceği değerlendirilmiştir."

Kişisel veriler konusu hayli önemli.. Bu konuda, farkında iseniz, bankalar başta, çeşitli abonelikler ile ilgili yaptığımız 444 ile başlayan aramalarımızda, ya da aranmalarımız da, bizlere bir hatırlatma geliyor.. Görüşmelerimizin kayıt altına alındığından falan söz edilerek.

Ve hemen her gün, ya arıyor, ya da aranıyoruz, 444 ile başlayan numaralardan.. Yalan mı..

Kişi kadar, kişinin verileri de önemli vesselam.. Bilmek gerek, hakkımızı hukukumuzu..

Şimdi diyebilir siniz.. nereden düştü aklına, okuduk bir şey anlamdık Yargı kararından diye..

Bence başa dönün, ve dediklerimi deneyerek, bir kez daha okuyun.. Sakince, tekrar tekrar..

Hit olmuş, şarkıyı bir iki dinlemede ezber ediyorsak şayet, bence hayati önem arz eden konulara ilişkin de ezberimizi geliştirmek gerek..

O kadar çok, ezber etmemiz gereken var ki ayrıca.. İşimiz zor biliyorum.. lakin, zoru başarmak gerek..