Veriler gelir, yılda bir, ya da ayda bir.. Kolaydır söylemesi, deriz ya bu durumda: 'Dile kolay'

Ne var ki, zordur yaşanılana katlanmak, acı tarifsiz, yitip giden canların, dönüşü  olmayacaktır bir daha..
TÜİK verilherine göz attım dün. Deniliyordu ki; "Türkiye'de 197 bin 261 adet ölümlü yaralanmalı trafik kazası meydana geldi."
TÜİK ayrıca, bu kazaların, 2022 yılında meydana gelenler olduğuna dikkat çekiyordu.
Komşu ilimiz, Balıkesir’de toplam 4 282 adet ölümlü yaralanmalı trafik kazası meydana gelmiş.. Bizde de ardı kazalar.
Şükürler olsun ki, bizdeki kazaların toplamı, komşuya göre az..
Böyle demeye de dilim varmadı ya neyse..Şükrettiğmize bir bakar mısınız hele?..
Çanakkale’de toplam 1 750 ölümlü yaralanmalı trafik kazası meydana geldi bu arada, 2022 de..
Bu arada, ülke genleinde  197 bin 261 adet ölümlü yaralanmalı trafik kazası meydana gelmiş.. Savaş olsa, böylesi bir tablo anca çıkar ortaya..
Ülkemiz karayolu ağında 2022 yılında toplam 1 milyon 232 bin 957 adet trafik kazası meydana geldiğinden bahsedilen, TÜİK verilerinde, ayrıca; Bu kazaların 1 milyon 35 bin 696 adedinin maddi hasarlı, 197 bin 261’inin ise ölümlü yaralanmalı trafik kazaları olduğu bilgisi geliyordu.
Dahası, yıl içerisinde meydana gelen ölümlü yaralanmalı trafik kazalarının %82,5'i yerleşim yeri içinde %17,5'i ise yerleşim yeri dışında meydana geldiğine dikkat çekiliyordu.
Şehir içindeki kazaların nedeni, acele ve telaştan kaynaklı genelde. Bu geçek, bence çok ürkütücü.
Verilere göre; Trafik kazalarında 5 bin 229 kişi hayatını kaybetmiş.. 288 bin 696 kişi ise yaralanmış..
Gelelim ülke çapına.. Türkiye'de 2022 yılında meydana gelen 197 bin 261 adet ölümlü yaralanmalı trafik kazası sonucunda, tam 2 bin 282 vatandaşımız olay yerinde, 2 bin 947 kişi ise yaralanıp sağlık kuruluşlarına sevk edildikten sonra kazanın sebep ve tesiriyle 30 gün içinde hayatını kaybetmişler.
Trafikte daha dikkatli olmamızı söylemeye gerek yok artık sanrım.. Bu dikkat, karşılıklı olmalı ayrıca..
Trafik kaza istatistikleri, sevindirici anlam taşıyan bir rakam da veriyordu.
Trafik kazalarındaki toplam ölü sayısı bir önceki yıla göre %2,5 azalmış.. Bu da önemli bir şey sonuçta..
Türkiye'de 2022 yılında bir önceki yıla göre trafikteki motorlu kara taşıtı sayısı %4,9 artmış.
Bu artışın etkileri olacak elbet.. sanki olmuş da..Neden mi böyle dedim;  toplam kaza sayısı %3,9, ölümlü yaralanmalı kaza sayısı %4,9, maddi hasarlı kaza sayısı %3,7 ve yaralı sayısı %5,1 arttığına göre, de demeliydim ki?.
Bir de şöyle bir araştırma sonucu var. Türkiye'de bin taşıt başına 7,4 ölümlü yaralanmalı trafik kazası meydana gelmiş.. Ne kadar ürkütücü..
İllere göre ölümlü yaralanmalı kaza sayıları incelendiğinde bin taşıt başına en fazla ölümlü yaralanmalı kazanın Bingöl'de en az İstanbul'da gerçekleştiği görülmüş.. Bu da çok şaşırtıcı bir detay bence.
Milyonlarca kişinin yaşadığı, İstanbul’ da, sürücüler daha mı dikkatliler ne?..
Bahsedilen o kazalarda; ölümlerin %53,4'ü yerleşim yeri içinde meydana gelen kazalar sonucunda oluştuğuna dikkat çekiliyordu.
Yerleşim yeri durumuna göre trafik kazaları incelendiğinde, toplam 197 bin 261 ölümlü yaralanmalı kazanın 162 bin 667'si yerleşim yeri içinde 34 bin 594'ü ise yerleşim yeri dışında meydana gelmiş yani.
Trafik kazası ölümlerinin %53,4'ü, yaralanmaların %76,5'i yerleşim yeri içinde gerçekleşen kazalar sonucunda, ölümlerin %46,6'sı yaralanmaların ise %23,5'i yerleşim yeri dışında gerçekleşen kazalar sonucunda oluşmuş..
Rakamları aktarmak dile kolay da, ya yaşanılan o tarifsiz acı? İğne çuvaldız meselesi geldi şu an aklıma..
Trafik kazalarında ölenlerin %44,9'unu sürücüler oluşturmuş.. Her sürücü, bu anlamda ayrıca bir düşünmeli.. Bir anlık hata da, en çok da karşı taraf zarar vermiş sürücüler.. Bu veri, bunu demeye geliyor bence.
Bu bahsettiğim verinin, rakam rakam detaylarından da söz edeyim özetle.
Ülkemiz karayolu ağında 2022 yılında gerçekleşen trafik kazalarında ölen kişilerin %44,9'u sürücü, %31,8'i yolcu, %23,3'ü ise yayaylar olmuş. Trafik kazalarında ölenler ve yaralananlar cinsiyetlerine göre incelendiğinde ise ölenlerin %76,7'sinin erkek, %23,3'ünün kadın, yaralananların ise %69,4'ünün erkek, %30,6'sının kadın olduğu görülmüş..
Trafik canavarı olmayalım artık ne olur!?!..