Tatil, yaz aylarına mı mahsustur sadece?.. Kış gelince; tatil sadece kayak merkezlerini mi akla getirir?


Tatil, yaz aylarına mı mahsustur sadece?.. Kış gelince; tatil sadece kayak merkezlerini mi akla getirir?
Türkiye, yaz ve kış olarak değil, 365 gün tatil yapılası bir coğrafya. Adını ilkkez işititğiniz ttil beldelerinin, dünyüca ünlü örenyerleri var mesela.. Sadece, Troya, Assos, Parion  gelmiyor ki akla Çanakkale denilince..
Ya da; Didim deyip, Apollon Tapınağı'ndan söz etmemek olur mi hiç?!..
Hazır Didim demiş iken, diyeyim istedim.. Çanakkalemizin, dünya arkeoloji tarihine geçen önemli adreslerinden söz etmez isek, ayıp eütkmiş oluruz medeniyetler beşiğişehrimize.
Didim' in, ApollonTapınağı için dile gelen bazı tarihlemeler ve önemli sözler gibi, şehrimizin de pek öneme sahip örenyerleri, he yıl binlerce yerli yabancı turistin uğrak yeri.
Ege kıyılarına tatile çıkanların, deniz, kuml ve dahası paylaşımları yanında, buram buram tatin kokan mekanları anlatır fotoğraf paylaşımı yaptıklarına,  ne yazık ki pek tanık olmuyruz değil mi?!..
Didim'e taktım bu gün. Oranın bahsi geçen tapınağının bu günkü kalıntılarını Seleukos'a borçluyuz diyor bir arkeoloji uzmanı.
I. Seleukos  İsadan önce,  300  dolaylarında  eski  tapınağın bulunduğu yerde, bu gün kalıntılarını gözlenen dev yapının inşaatını başlatmış.
Bu bilgiler, Didim üzerine araştırmaları anlatır pekçok kaypnakta mevcut.
Bir kaynakta, parantez açılarak vurgulanan; (I. Seleukos Nikator Büyük İskender'in Makedonyalı komutanıdır. İskender'in ölümünden sonra başlayan Diadoki savaşlarında Seleukos, Seleukos İmparatorluğunu kurdu. MÖ 358 Yunanistan. 281 Süikaste uğradığı yer Lysimakia Gelibolu yakınlarında) vurgusu pek ilgimi zçekti.
Çünkü, adres de biziz ve Gelibolu gibi, Lapseki de anılmalıydı ya neyse..
Diyeceğim o ki, tatil tamam.. lakin, tatil ile tarih yolculuğu bir arada olur ise sadece araştırınca edinilen önemli bilgiler, tatil bahane, paylaşımlar şahane anlayışı ile buluştuğunda, ülkem insanları daha da bir bilinçlenir diye düşünüyorum...