İktidar Partiye Üye kazanımındaki başarının 17. Sıradan, 47’ ye düştüğü Çanakkale’ de, Biga ilçesine kötü haber olarak ulaşan bir anket çalışmasının sonuçlarına göre, %7’ lik düşüş görüldü.

 7 Haziran 2015 seçimlerinde, bir önceki son üç seçime göre 1 Milletvekilini kaybeden İktidar partiye, 1 Kasım 2016 seçimlerinde oy artıran isim olarak değerlendirilen ve kayıp edilen bir milletvekilliğini yeniden kazandıran isim 2. Sıra adayı Ayhan Gider olmuştu.
Vekil Gider’ in memleketi Biga’ da yaşanan, %7’ lik oy kaybının nedeni üzerine nasıl bir önlem alacağı merak konusuna dönüştü.
Son gelişmeler üzerine, Partili kurmayların Gözlerini çevirdiği ismin, Partisinin Biga İl Genel Meclisi üyesi ve Grup başkanvekili Bülent Korkmaz olduğu öğrenildi.
--------------------------
Şimdi ne mi olacak?
Ne olacağına ilişkin elbette ki benim bir fikrim yok. Ne var ki, görünen köy de kılavuz istemez.
Önceki günlerde, bir Deli fişek olarak isimlendirmem gerekirken, ‘Genç Dinamik’ diye özetlediğim bir ismin, dikkat çeken bir çalışmaya imza attığından, Belde belde, ilçe ilçe ziyaret programındanh bahsetmiştim.
Öğrendiğime göre, ‘Senin ilçelerde ne işin var?’ denmiş bu isime.
Ben de söylemiştim aslında, ‘Teşkilatlardan Sorumlu Başkan Gibi Çalışıyorsun, Tepki Alırsın…” diye.
Neyse ki, ‘o kadar lık’ la kalınmış olsa gerek, o çalışkan isim halen görevinin başında.
Gizli kapaklı konuşmayayım, Kepez Belde Başkanı Alper Altınok’ tan bahsettiğimi açıkça dile getireyim.
Birileri, tam da üye kayıttaki 17. Sıra halinden, 47. Sıraya düşüş haline de belki önlem olacak bir hummalı çalışmanın içine giriyor ve olası referandum sürecine ilişkin de teşkilatlarda bir hareketlilik yaratacak özverili bir hamlede buluyor, sonrasında tepki alıyor.
Ne demişler, ‘Meyve veren ağaç taşlanır…’
İyi de neden? Diye sorasım var lakin, bana ne ki?
Döneyim şimdi Biga’ ya kötü habere. Hadi; 17. Sıradan, 47. Sıraya tepe taklaklığın önlemine ilişkin bir seferberlik yaşandığını dile getirdik de, Biga için bu gelişmeye ne yapılacağa ilişkin bir dedikodu da duymadım.
Seferberlik derken, Merkez ilçenin gününden önce toplanmasının nedenini  böyle anlatmıştı bazı ağabeyler. Ondan ötürü seferberlik diye tabir etmiştim.
Gerçi bu aralar, Yeni bir Seferberlik konusu da var bilindiği üzere. Şimdi aklıma gelen bir başka soru da, benim dile getirdiğim o seferberlik anlatımını, bizzat bana ileten ağabeyler,  bu haliyle biliyorlardı da, seferberlik anlatımını başka konuyu göstererek mi bana  söylediler.
Bu noktada kafam yine karışık. Acaba diyorum; ‘Biliyorlardı ve bu Seferberlik ilanı erken duyulmasın diye mi, lafı çevirip, bana dedikleri o seferberlik sözünü, 17. Sıradan 47. Sıraya düşüşe önlem diye söylediler’  Yani Seferberlik çağrısı erken duyulmasın diye, düşüşe önlem diye anlatımda bulundular.
Böyle ise eğer, vallahi mükemmel…
Neyse ben döneyim şu Biga’ da ki %7’ lik oy kaybı meselesine. İldeki başarının düşüşüne ilişkin yazdıklarıma kulak asan olmamıştı malum. Belki diyorum, %7’ lik kayba karşı sayın vekil Ayhan Gider’ in bir atraksiyonu gelir.
Sonuçta ülke gündemi biliniyor. Milletvekilleri AK Parti Grup başkanvekili Av. Bülent Turan’ da, Ayhan Gider’ de yoğun tempo içinde ve TBMM’ de mesai merhumu gözetmeksizin çalışmadalar.
Fırsat buldukça da seçim bölgelerine gelip; tabiri caiz ise ‘Çanakkale’ nin tozunu attırıyorlar’
Hakikaten bir toz mu kapladı siyaseti? Habire habire silkelenmek mi gerek?
Böyle olsa gerek ki, bir seçimde kayıp edilen vekillik, bir sonraki, hem de kısa süre sonra gerçekleşen yeni seçimde kazanılabiliyor.
İşte bu noktadan hareketle, yerelde siyasetin sorumlularına çok ama çok görev düşüyor.
“Peki yeterli mi bu?” Diye sorulacak olsa, ve de o soru bana gelse, ‘”Sonuç ortada. Siz ce?” diye karşı soruya atıveririm ortaya.
Özetle diyorum ki, ‘Soruya, soru ile karşılık bende…’
Danışılsa bir zahmet, söylenecek çok söz var da, ‘Biz de maalesef biat yok’
Hadi reklam arasını geçeyim hemen. Devam edelim konumuza.
Biga ilçesinde 1 Kasım seçimi sonuçlarına göre, 1. Parti olan iktidardı ve seçim sonucuna göre, AK Parti  % 52,56 oy oranı ile dikkat çekiyordu. 30.931 seçmen Sandıkta İktidar partiye teveccüh göstermişti.
Ana muhalefet parti CHP ise,   30,29 % lik oyu ile 2. Parti olarak sandıktan çıkmış ve 17.824 oy toplamıştı.
Biga’ da sandığın 3. İsmi MHP  ise, % de 12,78 lik oy oranına sahip olmuş, 7.520 seçmen tercihini MHP’ den yana kullanmıştı.
Buraya da dikkat…  Bu arada. İlçede 4. Parti olarak sandıktan çıkan isim, tartışmaların, öfkenin de adresi diyebileceğim malum parti idi.
İlçede Toplam Sandık Sayısı, 245 ‘di ve  Toplam Seçmen Sayısı 65 bin 976 olan Biga’ da sandığa 59 bin 574 kişi giderek   % 90,3 katılım ile Demokrasiye sahip çıkmıştı.
Genel olarak ise Çanakkale’ ye bakıldığında, 1 Kasımın galibi 7 Haziran seçimlerinde 1 milletvekilini sandıkta bırakan İktidar yani AK Parti’ydi.

Demek ki seçim bitti, ilgi de bitti. Seçmenin teveccühünü azaltan ve %7’ lik oy kaybına yol açan halin nedeni ne?
 
Ben de sanki parti müfettişiyim. Bana ne ki, neyse ne…
 
Yeniden ikinci vekilini kazanmasına da yol açan durumu her ne kadar alınan oylar gösteriyor ise de, Yerel siyasetçilerin bir dönem gösterdiği, seçime asılmak diye de adlandırılacak o halden uzaklaşmaları, başarının dibe vurmasına yol açar gerçeğiyle yola çıkıldığında, Biga’ nın bu halinin faturası kime çıkar diye düşünmeden edemiyorum.
 
Biga’ nın bir vekili bir de gurup başkan vekili var. Sayın milletvekili Ayhan Gider ile kol kola yürüyen Bülent Korkmaz’ı var.
 
Başarının karşısında gülücükler eksik olmayan yüzler, belki bu detayları paylaştığımdan ötürü biraz öfkelenecek lakin,  ‘Demedi demeyin’ sözünü bu aralar çok kullanmaya başladım.
 
Nedenine gelince, Meteorolojik veriler. Karakış’a ilişkin olunca tarafıma ulaşan detaylar, ben de Kentlimle paylaşıyorum Vesselam…
 
Şimdi bu anlatacaklarımı da, günümüzden geçmişe ismi vererek dile getireceğim.
 
Görüldü üzere bu gün,  7 Haziran ile başlayıp; 1 Kasım örneğine geldim. İyi de 7 Haziran seçimlerinde ne olmuştu?
 
Seçimin galibi 1 Kasım’ da AK Parti oluyordu da,   %39,75 oy oranı ve 135 bin 607 seçmenin tercihi ile elde ediliyordu da bu başarı, peki bir öncekisinde ne oluyordu?
 
7 Haziran 2015 seçim sonuçlarını şöyle bir hatırlarsak şayet, Çanakkale ili ve ilçeleri 2015 genel seçim sonuçları,  Ege'de seçim sonuçlarının nasıl olacağı en çok merak edilen illerden biri olma özelliğini de taşıyan Çanakkale’ ye yönelik oldukça merak edilendi bilindiği üzere.
 
Bölgede AK Parti ve Cumhuriyet Halk Partisi arasında rekabet malum. 2009 yılından bu yana yapılan seçimlerin analizi yapıldığında, Cumhuriyet Halk Partisi diğer partilere göre bir adım öndeydi üstelik.
 
2009 ve 2014 yıllarında yapılan yerel seçimlerde CHP bölgede en çok oyu almıştı da.
Ancak Ak Parti'nin de bölgede ağırlığı söz konusuydu ve bu da net görülüyordu. 2011 yılında yapılan genel seçimlerde AK Parti bölgede en çok oyu alan parti olmayı başarmıştı bilindiği üzere.
 
 7 Haziran’ ın galibi olan CHP, her ne kadar ikinci parti oluyorsa da 1 Kasım’ da, Yine iki vekilini koruyordu sonuçta.
 
CHP 7 Haziran 2015 ‘ de, 39,54 % lik oyu ile birinci parti oluyor, aldığı oy 134 bin508 olan CHP’ yi, ikinci parti oharak İktidar takip ediyordu. AK parti, 7 haziran’ da, 34,21 % lik oy ile ikinci parti olduğu gibi, bir vekililği de , MHP’ ya kaptırıyordu malum.
Çanakkale’ den, 116 bin 366 seçmen AK parti’yi tercih ederken, sandıkta yüzü gülen taraf MHP oluyor, MHP Çanakkale tarihinde üçüncü kez Milletvekili çıkarıyordu.
 
Oy oranı %20,02 ve sandıktan çıkan MHP yi tercih eden seçmen sayısı da, 68 bin 89’ du.
 
Yani rakamlar ortada. Geçmişin detayları ise bir tık kadar yakın. Soruyorsunuz google amcaya, çat diye veriyor yanıtı.
 
Peki ya, kan kaybının nedeni ve sorumlusu için kime soru sorulacak, ya da hesap?
Bunu sordum ve gördüm ki, google amcanın veremediği bir yanıt ta bu…
 
Tıpkı ‘Ne zaman zengin olacağım?’, ‘Ne zaman öleceğim?’, ‘Benim parti ne zaman iktidar olacak?’ gibi sorulara yanıt gelemediği gibi, google’ un yanıt veremediği bu soruyu açıklayayım dedim.
 
‘Yüzler gülüyor amma…!’ demeden edilir mi şimdi?