Sıcak yaz aylarında hepimizin en sevdiği en huzurlu yiyecekler meyvelerdir…

Ben çocukluğumdan buyana artık çok meyve yemeyen bir insanım ancak meyvenin insan vücuduna saymakla bitmeyen faydalarınıda en iyi bilenlerden biriyim.
Her yemekte mutlaka yemek ardından soframa koyduğum bir tabak meyvem vardır. Kızımda çok sever düşüncesiyle vitamin alması adına sürekli evimden ve soframdan asla eksik etmem meyveleri…
Yaz meyveleri deyince aklımıza gelen bir sürü çeşit olsada ben bugün birazcık meyvelerin in san sağlığı açısından önemine değinmek adına sizler için yine biraz geniş çaplı araştırmalar yaptım. Hadi buyrun birlikte bakalım yaz meyveleri ve insan sağlığı için yararlarına…
Sıcak yaz aylarında hepimizin en sevdiği en huzurlu yiyecekler meyvelerdir… Ben çocukluğumdan buyana artık çok meyve yemeyen bir insanım ancak meyvenin insan vücuduna saymakla bitmeyen faydalarınıda en iyi bilenlerden biriyim.
Her yemekte mutlaka yemek ardından soframa koyduğum bir tabak meyvem vardır. Kızımda çok sever düşüncesiyle vitamin alması adına sürekli evimden ve soframdan asla eksik etmem meyveleri…
Yaz meyveleri deyince aklımıza gelen bir sürü çeşit olsada ben bugün birazcık meyvelerin in san sağlığı açısından önemine değinmek adına sizler için yine biraz geniş çaplı araştırmalar yaptım. Hadi buyrun birlikte bakalım yaz meyveleri ve insan sağlığı için yararlarına…
Yaz Meyveleri:Karpuz/Kavun/Şeftali/Kayısı/Vişne/Kiraz/Üzüm/İncir/Erik/Çilek vb.sayılabilir.
 
Yazın Yetişen ve Yenen Meyvelerin Faydaları Nelerdir?
Yaz meyvelerinin içerisinde yer alan besin değerleriyle ön plana çıkıyor. Birçok konuda fayda sağlayan bu meyve çeşitleri herkes tarafından tüketiliyor. Her bir meyvenin kendine özel bir besin değeri ve faydası bulunuyor. Karpuz, vitamin ve mineral açıdan son derece zengin bir meyvedir. İçeriğinde bulunan beta karoten sayesinde kansere karşı direnç gösterir. Kavun, kabızlığa en iyi gelen meyvelerden biridir. Bağırsak ve cilt kanserine karşı koruma sağlar. Uykusuzluk yaşayanlara çok iyi gelir. 
Erik meyvesi iştah açan ve kalp çarpıntısını gideren bir meyve türüdür. Yaz aylarında en çok tercih edilen ilk üç meyve arasında yer alıyor. Şeftali meyvesi, kalp rahatsızlıklarına ve kansere karşı çok faydalı bir meyvedir. Kırmızı rengiyle ve tadıyla ön plana çıkan çileğin, sakinleştirici ve yüksek ateşi düşüren bir etkiye sahiptir. Kiraz meyvesi idrar sökücü faydası olan bir meyve çeşididir. Vişne ise, susuzluğa en iyi gelen meyvelerden biridir.
1. Karpuz
Yaz denildiğinde akla ilk gelen meyvelerden bir tanesi şüphesiz karpuzdur. Antioksidan vitaminler olan A ve C vitaminlerinin önemli bir kaynağı olan karpuz, yüksek su oranı ile midede doluluk hissi yaratarak düşük enerji ile uzun süreli tokluk hissi sağlar. Beta karoten ve likopenden zengin olması nedeniyle prostat kanseri başta olmak üzere tüm kanser türlerine karşı önemli bir koruma sağlar. Bunun yanı sıra potasyum mineralinden zengin olması nedeniyle tansiyonun dengelenmesine yardımcı olur, kardiyovasküler hastalıkların gelişimini önlerken tedavilerini de destekler. Fakat özellikle de şeker hastaları veya kilo vermek isteyen bireylerin karpuzu ölçülü olarak tüketmesinde fayda vardır. 2-3 ince dilim karpuz 1 porsiyon meyve olarak güvenle tüketilebilir.
2. Çilek
Folik asit içeriği en yüksek olan meyvelerden bir tanesi olan çilek, ilkbahar aylarından yazın başlangıç dönemlerinde kadar bulunabilen oldukça sevilen bir meyve türüdür. A ve C vitaminleri ile selenyum mineralini önemli miktarlarda içermesi nedeniyle kansere ve enfeksiyon hastalıklarına karşı koruma sağlar. Aynı zamanda fosfor, manganez, potasyum gibi minerallerden de zengindir. Polifenol olarak adlandırılan sağlığa yararlı bitkisel bileşenler içermesi nedeniyle kan kolesterol ve trigliserid seviyelerinin dengelenmesine yardımcı olur. Bu sayede kalp ve damar hastalıklarına karşı korur. Bir porsiyonu yaklaşık olarak 5-6 orta boy çilekten oluşur.
3. Kavun
Tüm sarı meyveler gibi önemli bir potasyum kaynağı olan kavun, yazın sevilerek tüketilen meyvelerden bir diğeridir. Antioksidan özelliğe sahip A ve C vitaminlerinden zengin olan kavun, hücre hasarlarını önleyerek kanserleşmenin önüne geçer. Yüksek potasyum içermesi nedeniyle tansiyonu dengelerken idrar söktürücü özelliği sayesinde vücuttaki ödemin atılmasında da oldukça etkilidir. Yüksek oranda su içermesi sayesinde yaz aylarında terle birlikte oluşan sıvı kaybının dengelenmesine yardımcı olur, dehidratasyonu önler. 1-2 dilimi bir porsiyona denk gelir.
4. Şeftali
Yaz aylarının en çok tercih edilen meyvelerinden bir tanesi olan şeftali, yüksek potasyum içeren sarı meyveler grubunda yer alır. Yüksek lif içeriğine sahiptir. Bu sayede sindirim sisteminin düzenli olarak çalışmasını destekler, kabızlık sorununu önler. Potasyum içeriğinden kaynaklanan idrar söktürücü özelliği ile vücuttan ödemin atılmasına yardımcı olurken hipertansiyon hastalarında tansiyonun düşürülmesine katkıda bulunur. Kabuğunun tüylü yapısı nedeniyle kabuklu olarak tüketilecekse çok iyi bir şekilde yıkanması gerekir. Kalp ve damar hastalıklarına karşı korumasına ek olarak A ve C vitamini içeriği sayesinde kanserden korunmaya da yardımcıdır. 1 küçük boy şeftali 1 porsiyon meyveye denk gelir.
 5. Üzüm
Yüksek lif içeriğine sahip yaz meyvelerinden bir tanesi de üzümdür. Üzümde bulunan resveratrol adlı bileşen, bilinen antioksidan vitaminlere oranla 30-50 kat daha fazla antioksidan özelliğe sahip oldukça değerli bir maddedir. Serbest radikalleri indirgeyerek oksidatif stresin azaltılmasını sağlayan bu antioksidan bileşen, düzenli olarak tüketildiğinde kansere karşı önemli bir koruma sağlar. C vitamini ve potasyum içeriği yüksek olan üzüm; sindirim sistemini düzenler, bağışıklık sistemini güçlendirir, kalp ve damar hastalıkları ile enfeksiyon hastalıklarından korur. Fakat glikoz içeriğinin yüksek olması, kan şekerini hızlı yükseltmesi nedeniyle diyabet hastaları tarafından çok dikkatli tüketilmelidir. 1 küçük salkım üzüm (10 adet küçük veya 20 adet büyük üzüm) bir porsiyon meyve şeklinde tüketilebilir.