Zamdan çoban salata bile etkilenecek…

Her sabah uyandıktan sonra  kahvaltı ederken tv de haberleri izlerim.Bir yandan da akşam için ne yemek yapsam diye düşünürüm. Yine böyle bir günün başlangıcında tvyi açtım ve başladım haberleri izlemeye derken günlerdir devam eden  Ukrayna ile Rusya arasında ki savaş  Türkiye'de yağ fiyatlarına sıçradı diye bir alt yazı geçiverdi ekranda. Hadi zeytinyağı almak dünden bugüne hep bir maliyet taşırdı da şimdi sıra her gün yemeklerimizde kullandığımız ayçicek yağına da mı gelmiş ? sorusunu sormadan edemedim kendime.. Bir yandan herşey zamlanırken diğer yandan herkesin sofrasından eksik etmediği çoban salatayı yapmaya çalışmam da çabası oldu benim için eskiden bir sevgi olurdu biz kadınlarda yemek yaparken, hep şöyle derdik yemeğimizi beğenen misafire eşe, dostave evlada: İçine sevgimi katarak yapıyorum her yediğiniz yemeğimi.. E şimdi sevgiyi bir yana bırakta yakında yağsız yapacağız bütün yemeklerimizi sanırım hergün zam üzerine zam haberlerini dinlemekten de gına geldi hepimize belkide… Uyanıyorsun zam, uyuyorsun rüyanda zam kısacası herşeye zam geliyor ve gelmeyede dev am edecek gibi duruyor böyle giderse.
 
Bu zam haberleri bizi etkileye dursunda peki bu yağları üreten yada satan esnaf ne yapsın ki? Yine bir alt yazıda gördüğüm cümleyi de paylaşmadan geçemeyeceğim: Zam haberini duyan yağ üreticileri ve yağı halka arz eden esnaf  yaşanan savaştan dolayı ithalat ve ihracatın  olumsuz etkileneceği endişesiyle yağları taksitle satmaya başlamış. Hadi gelde gülme halimize.
Zam üzerine zam bir kenara  dursun da bugün yaptığım yemeklerin arasında herkesin damak tadına hitap eden meşhur çoban salatamın tarifini sizlerle paylaşmak istedim.
Hadi buyrun salatımızın tarifine geçelim:
 
Çoban Salatası Tarifi İçin Malzemeler
4adetorta boy domates
3adetorta boy yeşil biber
2adetorta boy salatalık
1adetbüyük boy kuru soğan
1/4demetmaydanoz
5yemek kaşığızeytinyağı
4yemek kaşığıtaze sıkılmış limon suyu
1/2çay kaşığıtuz
 
Çoban Salatası Nasıl Yapılır?
Çoban salatayı hazırlamak için; kabuklarını soyup sap kısımlarını aldığınız sulu ve orta boy domatesleri ince ince doğrayın.Kabuğunu soyduğunuz salatalıkları domateslerle uyumlu olacak şekilde kesin.Ortadan ikiye kestiğiniz ve çekirdeklerini çıkardığınız yeşil biberleri yarım ay şeklinde kesin.Kuru soğanı küçük parçalar halinde ya da arzuya göre ince piyazlık doğrayın.
Maydanozu incecik kıyın.Tüm malzemeyi salata kabında karıştırın. Salatanın sosu için; zeytinyağı, taze sıkılmış limon suyu ve tuzu küçük bir kapta karıştırdıktan sonra salatanın üzerine gezdirin.Sosuyla harmanladığınız salatayı, sulanmaması için bekletmeden servis edin. Her türlü ana yemek yanında sevdiklerinizle paylaşın.Hepinize afiyet olsun…