Hürriyet' li yıllarımda, Ege Masası'nda mesaisini genelde benim hatalarımı düzeltmekle geçiren, sevgili ağabeyim...

Uzun uzun, o' nu anlatmaya ne hacet.. Merek eden, google amcaya sorar, yanıtını da alır. 10 parmağında, yüz marifetli bir isim kendisi.. Tek geçerim.. Adamın dibi ayrıca..
Pek güzel bir konuya ilişkin pek güzel sözler etmiş Ali ağabeyim..
Sıkı takipçisiyim kendisinin.. Hayata dair sözleri gibi, bakışına ayrı hayranlık duyduğum olması bir yana, realite'den söz eder, gerisi zaten teferruat öyle değil mi..
Bir paylaşımına haliyle pür dikkat kesildim yine.. Konu önemli ve güncel.. Kurban geliyor.. Ne kaldı şunun şurasında..!
Adamın dibi,'Ali Kayadibi'  bu konuya ilişkin bir paylaşıma imza atttı.
Vurgusu oldukça netti; "Kurban yaklaşıyor..." der iken.. Ve ekliyordu
 "Kurban, özünde yakınlığı ifade eder. Yaratıcıya, inanılana yakın olma gayreti..." diye..
Ve , özünde yakınlığı ifade eden o gündeh bahisle geliyordu dahası sözleri;
"Her yıl Ramazan orucuyla ilgili asırlık meselelere varlık alanında hala çözüm bulamamış, iç huzuruna kavuşamamış insanın dinî uygulamalarla ilgili tartışmalara 2 ay aradan sonra tekrar başladığı döneme girdik. " diye geliyordu.
Ali ağabeyim, uzun uzun değil, kıssadan hisse sözleri ile de kendisine hayranlık duyduğum ender kişilerdendir.
Buyurun bakın, ne de güzel etmiş sözlerini, ne de güzel anlaktmış  asıl meseleyi..
"Sosyal hayatımızda tartışma fikir düzeyinden çok kimlik üzerinden yapıldığı için din gibi hassas bir konudaki uygulamayla ilgili İlahiyat alanında derinlikli çalışmalarıyla bilinen Dr. Saadettin Merdin'in görüşlerini paylaştım.
Çünkü: İlahiyat lisans eğitimim olsa da, gelişmeleri takip edip uzmanlaştığım alan medya iletişim olduğu için görüş ve fikrimin esas konu üzerindeki etki gücünü yitireceğinden endişe ederim.
Kurbanın beşerî hayata dönük, olmayana verme, paylaşma gibi temel işlevi kaybolduğu için sosyal medyada paylaşımı hak ediyor. Bilgisine itimat edilen uzman kişilerin fikrinin bu yolla insanlara ulaştırılması da sosyal hizmettir.
İnsanın iktisatla irtibatının acı biçimde aleyhine işlediği bir dönemde kurban kesememenin yaratacağı vicdan azabını bir nebze dindirecek bir açıklama ihtiyaçtır.
Ekonomik sıkıntıyı aşamamanın ahlâk bozucu etkisi, zamanla inancı zedelediği din psikolojisinin uzun araştırmalarında tespit ettiği bir gerçektir.
İnancın temel kaynakları kitap ve sünnetten (Allah, peygamber) kopmadan meselenin açıklanması da şarttır.
İnsan, ilahî hitabın yegâne muhatabıdır. Kurban kesmenin dini hükmü Saadettin hocanın basitçe özetlediği, benim de sosyal ve bireysel boyutuna işaret ettiğim gibi bakılırsa....
Hayatı kendimize ve ötekine zehir etmemiş oluruz."
Bütün mesele zaten bu işte.. Ali ağabeyimin son cümlesinde özetlediği gibi; Hayata kendimize ve ötekine zehir etmeme..