Yeni varyantı iki harf bir rakamdan oluşunca aklıma birden Çanakkaleyi tam geçtiğini sandığı anda, bir avcı botumuzca avlanan AE 2 Denizaltısı geldi.

Yeni varyantı iki harf bir rakamdan oluşunca aklıma birden Çanakkaleyi tam geçtiğini sandığı anda, bir avcı botumuzca avlanan AE 2 Denizaltısı geldi.
Yakıt immali için yüzeye öıkınca fark edilip, mürettebatı esir düşen o denizaltı.
Bizim elimize geçmesin diye, kaptanın sulara gömüp batırdığı AE 2
Türkiye'nin ve Çanakkale'nin adını adeta ezber ettiği sağlık bakanlığı coronavirüs bilim kurulu üyesi Prof.Dr Alper Şener Omicron’un alt varyantına verilen ismi dile getirip, BA2 adı verildiğini, Salgının kontrolünü geciktirdiğine dikkat çekti dün ve de şöyle dedi “Türkiyede Omicron pikinden sonra  ikinci BA2 Piki görebiliriz. Bu varyantın gündeme gelmesi filmi başa saracak bu durum bazı hesaplarıda yeniden yapmamız gerektiğini düşündürüyor”.
Pandeminin başında Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi'nde Enfeksiyon hastalıkları ana bilim dalı öğretim üyesi olarak görev yapan ve hemen hergün katıldığı canlı yayınlarda Türkiyeyi salgına karşı etkili önlemler konusunda bilgilendiren ardından da İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk Egitim ve Araştırma hastanesi Enfeksiyon hastalıklarında öğretim üyesi olarak göreve başlayan Alper hoca ismini duyduğum anda  aklıma AE 2 denizaltısını  getiren  yeni varyanttan sözederken BA2 nin salgının kontrolünü geciktirdiğini vurguluyordu.
Bu varyantın aşıdan kaçabilme potansiyeline dair kaygılarından söz ediyordu.
Prof. Dr. Şener özetle söyle diyordu:
" Bu varyantların aşıdan kaçabilme potansiyeli olduğuna dair çok ciddi kaygılar var ve halen netleşmiş bir veri yok ancak daha yüksek çoğalma potansiyeline sahip bu varyantın aşılanmaya rağmen hala daha baskın hale gelmesi tedirgin ediyor."
ifadesi net. Tedirgin ediyor.
BA2”nin omicronu bastıracak düzeyde bulaş çemberinde olmasıda  oldukça ilginç olarak yorumlanıyor. Bu ne demek oluyor?
bu varyantlar işi çok karıştırıyor.
Salgının kontrol altına alınmasını geciktiriyor. Avrupa birliği ülkelerinde BA2 gündeme geldi. zamana yayılarak Türkiyede de bu varyantın tespit edileceği görüntüsü hakim. şeklinde  ki bilgileri dile getiren Alper hocanın Danimarkada EA2 alt varyantı Omicron varyantını üç haftada sahadan silindiğinin de belirlendiğini sözlerine ekliyordu.
Alper hocanı paylaştığı bilgiye göre,
Dahası, Omicronu kısa sürede sahadan silmesi söz konusuymuş.
Peki ya Türkiye'de durum?
Türkiye'de de ikinci bir BA2 piki yaşayabiliriz. Bu bilim insanlarının net öngörüsü ve bu durum malesef ki filmi başa sardıracak bir durum Alper hocanın yükselme trendi bir süre daha devam edecek şeklindeki vurgusu vaka artışının beklenen durum olduğuna da dikkat çeken türden sözleri ile geldi. Alper hoca şöyle diyordu:
Yükselme trendini Omicron gündeme geldiğinden beri bekliyorduk, vaka sayılarındaki yükselme trendi bir süre daha devam edecektir düşüncesindeyiz.
Omicron varyantı dünyanın ve Türkiye'nin gündemine oturduğu andan itibaren omicronun alt varyantı olan BA2 konuşulmaya başlandı.
Aynı varyant, Hindistandada dominant hale geldi.
BA2 Baskın hale geldiği ülkelerde hastaneye yatış ve yoğun bakım oranlarında bir artışa sebep olmadığı görülmekte.
Hala beş milyon civarında hiç aşılanmamış gurup var yani varyantlara karşı en hassas grup bunlar. Üçüncü dozunu olmamış ya da  aşılanmamış grup içinde 65 yaş üstü olan ve yandaş hastalığı olan bir kesimde bulunuyor. BA2 bu hasta grubunda her halükarda hastaneye ve yoğunbakıma yatışa neden olarak ölüm vakalarında yeniden bir sıçrama yaşatabilir” bilgilerinin altını önemle çizdi dün
Dün Alper hocanın dikkat çektiği bir şey daha vardı mevcut aşılarda güncelleme olabileceği bu nedemek oluyor?
her yeni varyantla beraber benzer seneryoların yaşanması oluyor.Bu konuda Alper Hocanın bahsettiği bu filmi başa sarmaya engel olacak görüşü hayli önemli.Çünkü tekşey yaygın aşılamaya sadık kalmadan geçiyor varyantların aşıdan kaçma potansiyeli yüksek ancak maskeden kaçma potansiyeli hiç yok kısacası maske varsa bulaş yok
Mevcut aşılarda bir güncelleme gelmesi durumunda çaresiz aşılara yine devam, Antikor oranı ne kadar yüksekse vücut virüs ile karşılaştığında bloke etme oranı da o kadar yüksek virüs bloke edildiğinde bırakacağı hasarda azalıyor. Bilim insanların tamamının görüşü neredeyse tamamen tek
3. dozun önemi çok büyük.Hadi o zaman üçleyelim.