Haberi okuyan bir vatandaşın dedikleri; “İŞSİZLİK DERDİNE, TEKNİK DESTEK...!”

Haberi okuyan bir vatandaşın dedikleri; “İŞSİZLİK DERDİNE, TEKNİK DESTEK...!”
Dahası, bir tık öte muhalif yaklaşım içeren düşünce; “BİR BÜYÜK SORUNA VURGU, ÜNİVERSİTELİYE GELDİ…” şeklinde idi.
Arayınca buluyoruz muhalif olacak bir nokta.. Bu da, böyle bir şey işte.. Ağzınla kuş tutsan, diyecek bir er laf bulurlar bizde..
Haberin konusu ilginç.. Özetle şu; “EZİNE MESLEK YÜKSEKOKULU ÖĞRENCİLERİNE  ‘İŞ ARAMA TEKNİKLERİ VE MÜLAKAT’ KONULU EĞİTİM DÜZENLENMESİ.” 
Çalışma ve İş Kurumu Müdürlüğü tarafından desteklenen bir proje..
Muhalif olunmak istenir ise bir çalışmaya, amacı muhalefet etmek olan kişi bulur bir neden.. Öyle de oldu diyebilirim.
Haber, bizim gazetemiz gibi pek çok yerel basın organında geçti dün.. Haberi okuyan bir vatandaşın dediklerine kulak misafiri oldum. Lafı, işsizliğe getirip, muhalefet ediyordu kendince.
Yani, bir büyük sorunu gelecek nesil yaşayacak öngörüsü ile, ‘Gençleri şimdiden haberdar ediyorlar’ diye mırıldanıyordu.   
Üzerine muhalefet edilen konudan söz edeyim. Şehrimizin bilim Irfan yuvası, ÇOMÜ yani, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’ne bağlı  Ezine Meslek Yüksek Okulu İşletme Yönetimi bölümü öğrencilerine yönelik Öğretim Görevlisi Şükran Deniz Doğanay koordinatörlüğünde,  Çanakkale Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğünde görevli İş ve Meslek Danışmanı Yasin Sezgin tarafından; “İş Arama Teknikleri ve Mülakat” konulu online eğitim düzenlenmesi.
Burudan bakılınca görünen net.. Başka düşünce ile bakılıdğında ise, biraz fulu…Bakma meselesi yani pek çok konu.
Kimilerimiz nasıl bakmak istiyorsa öyle bakıyor ve görüyor..Haliyle de eleştiri başlıyor.
Peki ya bun da ne var..? Gerçekte öyle mi mesele..? Geleceğin güvencesi gençlerimize, “İşsizlik piyangosu size de vurabilir..!” mantığı ile mi verildi bu eğitim..?
Bence öyle değil ya, neyse… Ağzı olan konuşacak elbet.. Kimseye ‘sus’ diyemeyiz..
33 öğrencinin katılımıyla gerçekleşen o etkinlikte;
“CV nasıl hazırlanır?” , “Mülakatta nelere dikkat edilir?” , “Zaman ve stres yönetiminde nelere dikkat etmeliyiz?” gibi sorulara yahnıt olmuş eğitmen.. Ne kadar güzel..
Bir çok iş arayan var, “CV’ ni hazırla gönder, ben de soruşturayım çevremde” dediğimde çoğu genç, şaka yapmıyorum CV’ den habersiz..
İş arayan birinden istenilen bir özgeçmiş gibi düyün,  nerede okudun, nereden mezun oldun, iş tecrüben oldu mu daha önce, ileteşim bilglierin gibi detaylar dediğimde, çoğu işsiz tanıdğım,  “Abi sen biiylorsun, bir el atıver”  deyiveriyor.
Ezine’de, Üniversite öğrencileri hem öğrenim hayatlarında hem de mezuniyetlerinin ardından iş arama sürecini yaşayacaklardan sadece bir kısmı..
Biliyorum ki pek çok öğrenci, parttime çalışıyor da bir yandan okuma mücadelesi verir iken.
Ülke genelinde, mezun olduktan sonra her Üniversite mezunu benzer arayışta olacak, öyle okul bitti iş hazır değil kimse için..Bazı bölümler hariç tabiiki...
Ezine’de öğrenim gören gençler, kariyerleri ile ilgili merak ettikleri konular hakkında bilgi sahibi olmuşlar bu sayede.
Bence, benzer eğtim programları, lise çağındaki çocuklarımızı da hedeflemeli.. Kızım  mesela,  halen kararsız hangi bölümü kazanmak için uğraş vereyimde.
Bir çok gencimizin de umurunda değil, “kazanırsam kazanırım, olmazsa olmaz, bird aha denerim” diyerek geçiştiriyor Üniversite eğtiim süreci hedefini..
Mezun olduktan sonra, hazır işi olanlar yok mu? Var elbet.. Bu konuda, öğrencilerimiz Ortaokul ve Lise düzeyinde bilgilendirilse, çoğu gencimizin hedefi belli olacak meslek seçiminde. Ve şimdiden çaba gösterecekler o bölümü kazanmak için…
Hedefleri olacak yani her bir gencimizin..Nasıl olsa, “Dünya Üniverdsite mezunu var işsiz.. ne gerke var ki..!” düşüncesine de kapılmayacak yeni nesil..
Keşke diyorum, ilgili Müdürlük Milli Eğitim Müdürlükleri ile irtibata geçip, benzer projeyi hayata Liselerimizde de geçirse..
Ben, çok mu büyük düşündüm şimdi..! Hayalmi kurdum acaba kendi kendime..!
Böyle bir düşünceyi, tek ben mi getirdim yoksa aklıma..!
Hep diyorum, zaman zaman uçuk düşünürüm diye.. İşte buyurun size son örnek..
Maskeler işe yarıyor.. Uzmanlar hep uyarıyor, yine geldi benzer uyarı..
wBaşımızın püsküllü sorunu pandemiden bir an evvel kurtulmak için, çağrılara ciddi şekilde kulak asalım.. Haydin hoşça kalın.. Herkese sağlıklı hafta sonları..