Yaşanılanlar, çile denilerek de özetlenebilir.. Ve bu çileyi Her kaptan fazlası ile yaşıyor, misli ile çekiyor çileyi.. Anlaşılan o ki, daha çok da çekilecek bir çile türü bu.

İnsanın içinden, haykıra haykıra o şarkıyı söyleyesi geliyor; "Çile Bülbülüm Çile.." ve de hemencecik nara atmak, "ALLAAAH" diye..
Kendisi ile ortak yanımız, önce insan olmak.. Sonrasında, en keyifli hobi Amatör Telsizcilik.. Sezai kaptan emekli oldu, Tır 'da sürdürüyor mesleğini.
Avrupa'da adım atmadık ülke, direksiyon sallamadık yol, otoban bırakmayan emektarlardan yani.
Geçende bir konuya ilişkin hayli çarpıcı ifadeler ile çekilen çileden bahsediyordu kaptan Sezai Bayram.
Sezai Bayram kaptan için, bayram da yok seyranda.. O hep yollarda..
"ULAN NE ÂLÂ ÜLKE BEEE...." diye ses veriyordu sosyal medyadan, ülkenin adını da büyük harflerle yazıyordu bir kenara. ( SIRBİSTAN ) diye..
Sonrada meslektaşlarının çektiği çileden söz ediyordu..
Kısacası; Sezai Kaptan seyir defterine not düşüyordu yaşanılanlara dair
"Sadece içimden geçeni paylaşmak istedim....." vurgusu yapıyordu bir de. Hem de Net şekilde.
Peki ne mi diyordu yaşanılanlardan bahseder iken.. Gelin birlikte göz gezdirelim kaleme alınanlara.
"Tıpkı televizyonlardaki belgesel kanalında 'Nat Geo Wild ' gibi hayatımız..."! diyordu önce.
Sonra da, akla gelebilecek sorudan söz ediyor; "Neden mi ?" ye yanıt veriyordu pek güzel ifadeleri ile.
"Hadi okuyun da siz karar verin o zaman..." vurgusu da yapıyordu ve başlıyordu yazmaya;
"Ya Allah Bismillah Sırba girdik, girdik girmesine de DİMİTROVGRAD GİŞE’ ler de ne bekliyor acaba durum ne ?..
Hangi yırtıcı var.( belgeseldeki pozisyon, hayvanlar sabah çıkar yiyecek bulmak için ama içlerinde bir tedirginlik acaba hangi yırtıcı var ortalıkta) burayı atlattınızzzzzz afferim ...
Çünkü LEOPAR akşam ki yediğini tam hazmetmemiştir yırttınız paçayı yani...
Geldik NİŞ GİŞE' lerine acaba ‘Apaçiler orda mı’ başladı tedirginlik.. (belgeseldeki karşılığı, artık hayvanlar susadı bir yudum su içmek için tam su göletine yaklaşırken hemen ASLANLAR kaparlar o gibi yani )
Eh orayı da atlattık diyelim....
Geldik BELGRAD GİŞE' lerine SIRTLAN' ların bölgesine  (belgeseldeki karşılığı.. Sürüler başka bir bölgeye geçmek için nehir kenarına gelirler hah işte o anda kapılanlar olur ya o gibi düşünelim, paçayı yırtan yırttı)
Şimdiiii geldik PAZAR YERİNE. Hah işte burası Zurna’ nın zoooortt dediği yerrrrrr... (belgeseldeki karşılığı.. Sürü diğer tarafa geçmek için kıyıdan nehre atladı bir an önce karşı tarafa geçmesi lazım..)  Lazım da  suyun içindeki TİMSAH' lar ne olacak ? Can havli ile orayı geçtin geçtin, geçemedin b... yedin. Ya öldün ya da sakat kaldın ( 1000 euro ile 15000 euro arası karar sizin.. Ha tabi büyük boğa yerine tavuk ile yırtarsanız şaslısınız..
Yani; 1000 euro ceza değil de 20 euroya geçerseniz:))) )
Oh burayı da atlattık çok şükürrrrr. Küçük bir yara ile. Atlattık atlatmasına da üzerimizde yara lekeleri duruyor halen...
TOMY GİŞE lerde ( belgeseldeki karşılığı ...leş kargaları AKBABALAR bir lokma et koparmak için fırsat kollarlar ya hah işte bunlarda onlar. Küçük bir lokma koparmaları ile orayıda atlattık diyelimmmmm..)"
Bitmedi, devamı da geliyordu Sezai kaptanın aktardıklarının. Seyir defterine tutulan notlar vardı daha..
Mesela, şu sözler ile gelenler, çileye dair; 
"Ha gayret az kaldı....derken  ŞİD GİŞE' lerine ulaştık...Aaaa ne var mış orada bakayım.. Hanimiş, hanimiş kuzucuklarımmmm.
Evcil olmayan GÜVERCİNLER..  Ne verirsen yer garipler, bisküviye bile razıdır yavrucaklar (gişedeki polisler:))) ... ( belgeseldeki karşılıkları ufak tefek BÖCEK TÜREVİ )....
Ahaan da gümrük göründü derkennnnn;  o neee..  kapıda dehşet sıra..... bu sefer başlarsınız sağı solu kolaçan etmeye çünkü orası öyle bir yerdir ki sormayın. Hele bir de çalışma saatiniz bitti ise zaten b... yediniz.... Amanınnnn bunlarda ne ?
Yüzlerce MÜLTECİ...( belgeseldeki  EŞEK ARILARI gibi ..size zarar vermeye çalışırlar, dolaplarınızı soyarlar, çadırlarınızı kesip aracınıza girmeye çalışırlar  .. Yani hayatı boyunca karşı tarafı düşünmeyip kendini düşünenler.. her yerde LAVRA bırakır ürer giderler...)
Hadi hadiii..yine iyisiniz hayattan 1 gün daha kazandınız...AVRUPA 'ya hoş geldiniz...tabi bir de buranın geri dönüşüde varrrrr!!!..."
Bu arada, imzasını da atar kaptan... Çile dolu anları anlatır yazdıklarının altına.
Ve Kaptan, seyir defterini tamamlar.. Bize de, "Kazasız belasız yolculuklar, Allaha emanet ol" kaptan demek düşer.. Öyle değil mi..
Çile işte, nerede yok ki!.. Ne de güzel özetlemiş bazı yaşanılanları kaptan Sezai..
Hayırlı yolculuklar kaptan.. Seni, biz Amatörlerin selamı ile selamlayayım şimdi.. 73' ler....:))))