Buz tutmuş koca boğaz.. GFemi personeli, yürüye yürüye gidiyor ekmek teknesine.. Düünün böyle bir manzarayı. Ne kadar şaşırtıcı değil mi..?

Buz tutmuş koca boğaz.. GFemi personeli, yürüye yürüye gidiyor ekmek teknesine.. Düünün böyle bir manzarayı. Ne kadar şaşırtıcı değil mi..?
Olmuş böyle bir vaka.. Hem de fotoğraflanmış..
Çocuk iken, rahmetlmi babam da anlatırdı. Hayal ederdim de, bir türlü canlandıramazdım öyle bir görüntüyü gözümde.
Abartılı bulurdum anlatılanları.. O yıllarda, internet minternet yok ki.. Hele ki goole amca..! Kime soracan, var mı böyle bir hikaye, yaşandı mı sahiden diye.
Bir değildi ki anlatan.. Birebir görsmeseler de, belli ki o dönem haber olmuş bu konuyu gazetelerden okumuşlardı, anlatanlar.
Babam, İstanbul' da, Heybeliada'da yapmış askerliğini.. Öyle anlatırdı.. Buz kütlelerinin, boğazı kapattığından söz ederdi.. Yıl 1954 Aynı yıl facia gibi kış gelmiş.,. Bir de daha beteri mesela. Deprem, sel vesaire..
Gemilerine yürüyerek ulaşan mürettebatı anlatır fotoğraf1929 kışından. Tarih 1 Mrat 1929
Sakarya gemisinin mürettebatı, boğazda demirli gemiye ulaşmak için, yürüyor boğazda..
1954 yılında bir benzeri tekrarlamış koca kış' ın.. Bi de, 1987
İstanbul' da hayat donmuş, durmuş bir yaşamgüzel..
Ben çeyrek asırlık oldum.. 84 ve 87 kışlarını Çankakale'de hatırlayanlardanım.. Hele, 2004 demeyeceğim hiç..
Ne kış' tı be.. Elektrik yok günlerce,  Sarıçay donmuştu.. Bir donma durumu da, Gelibolu'da iç limanda yaşanmıştı.. Kulkaları çınlasın, o vakitler ben gibi DHA muhabiri olan Gelibolu'dan Doğan Zelova, tüm zorlu şartlara karşın donan iç limanı görüntülemişti...
Sarıçay donmuştu yahu.. Bir güzel donmuştu. Hani şu balıkhaneye kamşu eski tahta köprü var ya, oradan geçip karşıya, Barbaros'a, kar görnütüsü çekmeyi planlıyorduk ki, martılar yürüyor suyun üzerinde. Tipi, anlatılamaz yaşanır vaziyette. Şaşa kalmıştık, donan Sarıçayı görünce.
Eski kışlar diye bahsedilen kışlara it fotoğrafı görünce, paşylaşayım istedim.. Kış özlenmez elbet. Ama kış da kışlığını yapmalı..
Çocuklar şimdi kar görmeye hasret.. Biz orta yaşlılar, az buçuk kar keygini varsak da, yeni nesil inanılmaz istiyor kar yağsın.
Nsaıl, tükenen balıklar için; 'sadece fotoğraflarda görürüz' diyorlar..
Üzeri buz tutmuş boğazın fotoğrafı hazır var iken, ben de paylaşayım istedim..
Kış ağır geçmesin.. Şayet öyle olur ise, sokaklarda yaşayan canlar yaşamından olur..
Kediler, köpekler.. hele hele kuşlar.. Kumrular, Serçeler dahası..
Kargalar inatçı olurlar, dayanıklıdırlar, bir şekilde yaşarlar.. Şakır şakır yağar iken yağmur, çatıda adeta banyo yapan tür şu kargalar..
istiflerini bile bozmuyorlar, sağanağın altında..
Hatta, sürü halinde uçuşuyorlar bir de.. Ben onları izler iken valahi üşüyorum..
Nerede o eski bayramlar, nerede o eski ramazanlar, nere de o eski balık bolluğu ve nerede o eski kış'lar demek moda oldu ya bir süredir, ben de biraz o modaya uyayım istedim..
Fotoğraf çok şaşırtıcı, insanlar hakikaten gemiye yürüyor yahu boğazın üzerinde.. Çocuk iken hayal edemezdim de buz tutan bir boğazı,  fotoğrafı görünce ben ikna oldum.. ya siz..?
.