HAKKIN, NASIL ÖDENİR Kİ…!!!

HAKKIN, NASIL ÖDENİR Kİ…!!!
Süslü laflar, caf caflı ifadeler kullanmak yerine, Allaüh sizden razı olsun’ diyerek, özetleyeceğim içimden geçeni.
Bu güne özel çok söz edildi.. Cümleler net ve bir o kadar tüyleri ürperten, coşku veren türdendi. 
Bir ifade pek dokundu yüreğime..
Şöyle başlıyordu söz; “Orta Asya Bozkırlarından gelerek, Malazgirt' le, İstanbul’ un Fethiyle, Çanakkale Zaferiyle, Kurtuluş Savaşıyla tarihimizin altın sayfalarını yazdıran…” ve dahası elbet..
Gazi’ lik önemli Ünvan… Nasıml demişy,evladını Çankakale’ ye uğurlayan ana;  Kalı risen Şehit, döner isen Gazi’ sin””
Anaların dilindeki anlamı büyük ve de çok buruk bir tanım, Gazilik…
Güne özel edilen sözlerden birine de, İktidar parti il Başkanı Naim Makas imza attı dün.
“Vatanımızın her karış toprağına kanlarını akıtarak Orta Asya Bozkırlarından gelerek, Malazgirt'le, İstanbul’un Fethiyle, Çanakkale Zaferiyle, Kurtuluş Savaşıyla tarihimizin altın sayfalarını yazdıran, Türkiye Cumhuriyeti’nin sonsuza kadar payidar kalmasının en büyük teminatı olan, Türk kahramanlığının ışığı Gazilerimizin 19 Eylül Gaziler Günü’nü ülkece kutlamanın gurur ve mutluluğunu yaşıyoruz.” diyordu, anlamları kadar dile gelir iken uzayan o keskin anlamlı cümlelerinde.
Net bir ifadesi geliyordu sonra;
“Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e şükran bir şükranın ifadesi olarak 19 Eylül 1921 yılında Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından Gazilik unvanını Gazilerimize armağan edilmiştir.” diye..
Bu tarihin önemine değiniyordu sonra Başkan.. Diyordu ki;
“Bu tarih, aynı zamanda gazi ve şehitlerimize duyduğumuz minnet ve saygının da açık bir göstergesi olmuştur.”
Her birimizin vardır ailesinde ya bir Şehidi, ya da bir gazisi..
Kimi ‘Çanakkale’ der, Kimi Güneydoğu,. Kimi Yavru Vatan ‘Kıbrıs..’
Şehidi, Gazisi olmayan yoktur ailesinde Türk’ ün.. Kimisinin geçmişte olmuştur, belki Balkan savaşlarında, belki de Kurtuluş harbinde..
Kim bilir, belki de Barbaros’ un Leventti olmuştur., dedesinin, dedesinin, dedesinin, dedesinin en küçük oğlu.. Kim bilir, Ne adsız kahramanlar var, nesli şimdilerde tükenmiş. Kimi, kimsesi kalmamış Şehit, kimi de kimsesiz gazi..
Gaziler için ne desek boşy bence.. Hele Şehitlerimiz…!!!
Şu karşı kıyıda, kuş uçumu birkaç bin yarda da, yüzbinler yatıyor kokun koyuna.. Üstelik de kefensiz..
Tek kutsal örtüsü olmuş, uğruna can verdiği vatan toprağı.. Onunla yatıyor yüz küsür yıldır.. Üşümüyor da, sıcaklamıyor da üstelik.
Gazilik yüce bir Unvan.. Kıbrıs gazisi bir amca oğlum vardı, o da gitti, önceki karı yıl.. Ondan önceki yıllarda da, o’nun gazi arkadaşları gitti he mi de bir bir öte tarafa.
Hepsi yatsın nurlar da.. Mekanları daimi cennet olsun inşallah…
Gazilik unvan.. önemli de üstelik.. Peki ya gaziye karşı edepsizlenenler..!!! Varlar onlar da, hem de hayli çok.. Tanık olduklarımız yok da, işittiklerimiz çok.. Bazen düşünüyorum, benim tanıdığım bir gaziye gözümün önünde edepsizlik yapana rastlasam, tepkim ne olur diye.. Sonra, düşünmeyi kesiyorum, düşünür iken dahi delleniyor insan.. Tövbe tövbe.. 
15 Temmuz gazilerimiz.. Onlar da iyi ki varlardı vesselam.. Bu konuda da sözleri geliyordu Başkan Makas’ ın.. Ancak öncesinde, daha da bir anlamlı şu sözleri;
“Türkiye Cumhuriyeti’nin vatan haline dönüşmesi şehit ve gazilerimizin canları pahasına verdikleri ulvi mücadele ile gerçekleşmiştir.
Ay yıldızlı şanlı bayrağımızın göklerde özgürce dalgalanması, istiklal şairimiz Mehmet Akif ‘inde dediği gibi ‘verme dünyaları alsan da bu cennet vatanı’ sözüyle cennet vatanımız uğruna cepheden cepheye koşan ve şehit olmayı göze alan Gazilerimiz, cesaretin ve fedakârlığın sembolleri, ülkemizin medarı iftiharlarıdır.
Gazilerimizin emanetlerine asla leke sürdürmeyerek, onların aziz hatırasını ilelebet yaşatacağız.
Şehit ve Gazilerimizin bize miras bıraktıkları Cumhuriyetimizi birlik ve bütünlük içinde koruyacak, ülkemizi elbirliğiyle daha da güçlendireceğiz.
Bu duygu ve düşüncelerle, İstiklal Mücadelesinin önderi Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere mukaddes değerlerimizin muhafazası ve terörle mücadelede için hayatlarını tereddütsüz tehlikeye atan gazilerimizi şükran ve minnetle yâd ediyoruz.”
Güne özel bir söz edeceğim şimdi bende.. Şimdi hemen geldi aklıma, az evvel hem de..
“Her daim hatırlan, her daim anılan ol Eeeyy Gâzim..”