AKTARMASI BENDEN, GİDİP GÖRMEK VE DE YAŞAMAK SİZDEN…

AKTARMASI BENDEN, GİDİP GÖRMEK VE DE YAŞAMAK SİZDEN…
Adını işitmeyen yok.. Gidip görenler, bir daha gitmek istiyor.. Hakikaten değişik bir coğrafya.. Her ne kadar, sosyetenin adresi olarak tarif edilse de, vallahi hiç öyle değil… Her köşesi, tam tamam buram buram Anadolu ..
Assos’tan bahsediyorum sizlere.. Daha da bir gelişsin, daha da bir tanınsın mantığı ile, bu gözelim coğrafyadan söz eden bir ismin dile getirdikleri ile, buyurun sizlere cennetten bir köşe  Assos..
Reklamını yapmaya hiç de gerek olmayan bir cennet köşe  Assos.. Giden dönmek istemiyor.. Dönen de tekrar gitmek istiyor..
Peki bu konuda neler denir, nasıl anlatılır Assos..!
………………………………………………………………
Kuzey Ege’ nin incisi deriz hep, sınırları içinde bulunduğu ilçeden söz eder iken..  O ilçemiz elbette ki Ayvacık.. Ayvacık Kültür, Doğa, Turizm ve Spor Derneği sözcüsü Mehmet Ünal Şahin, bir solukta başlıyordu anlatmayla Ayvacık’ı ve lezzetine doyulamaz her bir köşesini.
Sessiz, sakin, doğal ve tarihi yapısıyla, hem yerli hem de yabancı turistlerin ilgi odağı Ayvacık.. Çünkü bağrında binlerce yıl öncesine ait izleri taşıyor her bir köşqesi.
Herkes bilir Antik dönemlerin efsanelerini.. İşyitmiştir, ya da okumuştur bir8 kitapçıktan. Eteklerinde halen dahi tadına doyumsuz yaşam sunan  İda Dağı'na yani Kazdağı’na pek yakındır Ayvacık ve yöresi..
Şöyle de denilebilir aslında,  sırtını İda’ ya dayayan bir ilçe..
Yüzünü ise, birçok efsanenin doğuşuna kaynaklık eden Ege Denizi'ne çeviren, yeşilin ve mavinin en güzel tonlarının yaşandığı bir kavşak Ayvacık.. Çok mu şiirbsel oldu bu tanım, bilemedim ,.lakin az bile bence.
Birazda, Ayvacık Kültür, Doğa, Turizm ve Spor Derneği sözcüsü Mehmet Ünal Şahin’in dediklerine kulak verelim şimdi.
“ İl merkezine 86 kilometre uzaklıkta olan Assos ve kadırga koyu masmavi sularıyla tatillerini geçirmek için bölgeye gelen misafirleri deniz haricinde, doğa güzellikleri, buram buram tarih kokan yapısıyla Çanakkale’nin Kuzey Ege’ye bakan yüzünde ıssız ve bakir kalmış yapısıyla kafa dinlemek için ideal yer. Antik kentleriyle, mavi bayraklı plajlarıyla Türkiye’nin yeni tatil adresi haline gelen Assos, Kadırga Koyu, Sivrice, Sokak Ağzı, hem tarihi hem de muhteşem doğası ile tatilcilerin ilgi odağı konumunda. Her yaz büyük bir tatilci akınına uğrayan bölge turistik tesisler açısından büyük gelişme gösteriyor.” Şeklinde bir uzun cümle kuruyordu sayın Şahin..
Sonra da kelimeler ile anlatılması mümkün olmayacak,  tarifsiz güzelliklere sahip, cennetten bir köşe coğrafyaya ilişkin, dinledikçe dinleme isteği daha da artan sözler ediyordu.
“Bölgede bulunan uzun sahil yolu ve konaklama tesisleri pek çok yerli ve yabancı tatilcinin ilgisini çekmiştir.” diye geliyordu ilk ifadesi.
Son zamanlarda dünyada ve ülkemizde yaşanan pandemi nedeniyle ve birde bunun yanına Marmara Denizinde yaşanan deniz salyasının eklenmesi ardından, tatilcilerin  arayış içine girdiklerine vurgu yapıyordu.. İzole olmak isteyen tatilcilerin genellikle doğa ve denizle iç içe olan tatil bölgelerine yöneldiklerine dikkat çekiyordu.
Ve diyordu ki; “İşte bu yüzden Assos bölgesi yerli ve yabancı turistlerin uğrak noktası”
Hakikaten de öyle.. Assos bölgesinde yaşayan vatandaşların da tespiti tam da bu..
Normalleşmeye, saatler kala  herkesin zihninde bir dizi plan.. Öyle ya,   1 Temmuz’dan itibaren seyahat yasakları, sokağa çıkma kısıtlaması kalkıyor..
Hayatı eve sığdıran pek çoğumuz,  artık kendini sokağa atacak belli..
Ayvacık Kültür, Doğa, Turizm ve Spor Derneği sözcüsü Mehmet Ünal Şahin, normale dönmeye saatler kala, Ayvacık ve Assos diyordu, haklıydı da..
Haklılık payı, yüzde bin sözleri geliyordu Şahin’ in. Diyordu ki;
 “Assos ve bölgesi doğal, tarihi ve kültürel turizm değerleri bakımından zengin bir potansiyele sahip. Turizm, tüm dünyada ve ülkemizde geçmişten günümüze her dönemde önemli sektörlerden biri olmasının yanı sıra gün geçtikçe gelişen ve büyüyen bir sektör özelliği de taşımaktadır.
Bölge halkı bunun bilinci ile yeni yeni işletmeler açarak, ilçemizi turizm sektöründe iyi bir konuma taşıyarak adından bahsettirmiştir.
Kültürel bakımdan zengin olan Assos,  turizm ile birlikte bir ivme yakalayarak, bunun yanında civar köylerde yetiştirilen organik et ve eko tarım ile başarı yolunda sağlam adımlar atmıştır. “
Günümüz şartlarında sürekli gelişen gastronomi, kuş gözlemciliği, doğa kampları gibi turizm aktivitelerinden, Ayvacık’ ın yapısına uygun olanları belirlediğine de dikkat çekiyordu Şahin.
Bunun yanında Assos bölgesine gelen yerli ve yabancı misafirleri, burada daha fazla nasıl kalabilirler diye Assos merkezli turizm rotaları oluşturmayı düşündüklerinden de söz ediyordu.
Bu rotaları sıralıyordu sonra da. Diyordu ki; “Ayvacık Halısı ve Dokumacılık Rotası, Ayvacık Antik Kentler Rotası, Ayvacık Doğa Sporları ve Yürüyüş Rotası gibi sıralayabiliriz. Tabii bunlar daha da çoğalabilir ve bu gibi aktiviteler hayata geçtiğinde inanıyorum ki Assos ve bölgesi turizmden hak ettiğini alacaktır.”
Hep denir, ben de pek severim şu tanımı: Kuzey Ege’nin İncisi Assos.. Hakikaten de öyle.. Turizmin cazibe merkezi olma yolunda ilerlemesine gelince.. Bence, koşuyor koşuyor. Hey maşallah..
Ayvacık’ ın uzun süre Belediye Başkanlığını yapan Mehmet Ünal Şahin; “Ülkemizin hemen hemen her bölgesinde doğal güzellikleriyle tatilcileri bekleyen saklı cennetler bulunuyor.” İfadesi ile dikkat çekiyordu cennet köşelere.
Daveti netti ve bence de pek güzeldi.. Şöyle diyordu Şahin:
“Kalabalık ve gürültüden uzakta sessiz ve huzurlu bir tatil hayali kuruyorsanız, Kazdağı’nın eteklerinde kurulmuş bu şirin ilçede yeşili her tonunu görebilirsiniz.
Yerli ve yabancı turistleri bekleyen beyaz bayraklı plajları, bozulmamış koyları, tarihi ören yerleri sizleri hayatın günlük temposundan alarak, doğa, tarih, deniz üçgeninde güzel tatil imkânı sunuyor. Akdeniz ikliminin birlikte yaşandığı bu bölge doğal güzelliğini kaybetmeden, turizm için cazibe merkezi olma yolunda ilerliyor. İyi korunmuş doğal yapısı, temiz sahilleri, eski dokusu, korunmuş köyleri ve birçok antik kenti ile Assos size daha önce hiç yaşamadığınız tatil deneyimi yaşatıyor. Yaklaşan Kurban Bayramı ile birlikte aylardır evlerinde kapalı kalan vatandaşlarımız inşallah bu aşılama sürecinden sonra rahat bir nefes alarak, tatillerini gönül rahatlığıyla yapacaklar. Bölgemizde hareketlenme Haziran ayının içinde başlayarak Ağustos ayının sonuna kadar sürüyor. Korona virüs tedbirleri kapsamında 24 aydır evlerinde kapalı kalan vatandaşlarımız inşallah bu aşılama sürecinden sonra rahat bir nefes alacaklar. Kurban bayramının da yaklaştığı şu günlerde ilçemizde gözle görülür bir hareketlenme oldu. Hükümetimizin alacağı yeni kararlarla birlikte konaklama tesislerinde rezervasyonların artacağı kanaatindeyim. İlçe halkımız ve sahil şeridinde bulunan turistik tesisler normalleşmeyle birlikte gerekli hazırlıklarını tamamladılar. Bölge olarak turizmde hareketlenme Haziran ayının on beşinden sonra başlayıp Ağustos ayının sonuna kadar sürüyor. Bu bölgede yaz turizmi kısa olup bölge halkı olarak kış turizmine de yönelmek gerekiyor. Bununla ilgili olarak ta dernek çatısı altında çalışmalar yapıyoruz.”
Bana sorsalar şimdi; ‘sen ne diyorsun..!’
 Yanıtım kısa ve hayli açık olurdu. Derdim ki; ‘Vakit olsa, vaktin yanında; ekonomi de yerinde olsa. Çat gibi gideceğim tek coğrafya..’