Adını ezber ettiğimiz isim yine anlaşılır dilden özet geçti.. Kimimiz uyguluyor, kimimiz denilenler ile rahatlıyor, kimimiz de inadına tersindeyiz denilenlerin.  


 
Adını ezber ettiğimiz isim yine anlaşılır dilden özet geçti.. Kimimiz uyguluyor, kimimiz denilenler ile rahatlıyor, kimimiz de inadına tersindeyiz denilenlerin.
 
Şehitler coğrafyası Çanakkale’nin Bilim yuvası ÇOMÜ’ de görev aldığı tarihlerde, tam da pandemi’ nin başladığı tarihten itibaren, bıkmadan, usanmadan, üşenmeden hep ölümcül virüse karşı anlatımlarda bulundu Alper hoca.
 
Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi olarak, Türkiye’ yi de katıldığı canlı TV yayınlarında salgın sürecine ilişkin bilgilendiren isim oldu sayın Prof. Dr. Alper Şener.
Sayın hoca, bir süredir yeni görev yeri İzmir’ de..
 
Ve yine üşemeden, inatla bilgjlendirmeye devam ediyor milleti.
 
Bildik başlık geliyor yani, sosyal medyadan tüm takipçilerine. COVİD -19 GÜNLÜKLERİ
 
Bu kez, birçoğumuzu daha da yakından ilgilendiren konuya ilişkin ediyordu sözlerini.
Malum okullar açıldı.. Pek çoğumuzun okullu bir evladı var.
 
Bu konuda,  merak konusuna dönüşenlere ilişkin ifadeleri, yine har zamanki gibi net ve anlaşılırdı hocanın.
 
Diyordu ki; Okullar Açıldı...
 
Ve ekliyordu;  ‘Kişisel Görüşlerim’ şeklinde..
 
Sıralıyordu sonra, kişisel görülerini sayın hoca..
 
Şöyle geliyordu görüşler, buyurun Alper hocanın dedikleri, sosyal medya hesabı bulunmayan ve hocayı takip edemeyenler, bir de sizler göz atın istedim sıralanan kişisel görüşlere..
 
Prof. Dr. Şener, sıralıyordu tek tek.. İşte o görüşler…
 
1.Olgu sayılarında kısmi artışlar olabilir, takip ve izlem/erken müdahale önemli...ani sıçrama olmaması için,
 
2.Bildiğim kadarı ile...eğitimcilerin ciddi kısmı halen aşılı değil...Okullarda belli aralıklarda tarama yapılması düşünülebilir
 
 -Aktif okula gelen öğrenci sayısı <500 olan okullarda haftalık beş...
 
 -Aktif okula gelen öğrenci sayısı >500 olan okullarda haftalık 10...
 
Öğrenciden alınan sürüntü örneği bir arada- ayırılmadan PCR çalışılmalı...Pozitif çıkması durumunda standart ayırım - filyasyon - karantina uygulanmalı
 
3.Okulda aşılı eğitimci oranı %60'ı geçenlerde buna gereksinim duyulmayabilir...
4.Çocuklarda aşılanma çalışmaları başladı; yaygın aşılanmaya gerek var mı?
 
 -Çocuklarda hafif seyretmesi ve ölümcül vakaların sadece ciddi yandaş hastalığı olanlarda olması,
 
 -Toplumun zaten çocuklar dışında >%60 bağışık olması durumunda... riskli popülasyon için durum değerlendirmesi gerekir ... Varyant yoğunluğu açısından...
 
Varyant yoğunluğu olan ülkelerde yaygın 18 yaş altı aşılanma olabilir...Eğer yok ise saha da  sadece ciddi yandaş hastalığı olan çocuklara aşı yapılması şeklinde öneri gelmesi olası görünüyor...
 
Böyle idi sayın hocanın kişisel görüşleri… Aşı öyle ya da böyle şart.. Aşı herkese gerek…
 
Pandemi kuralları ve uymamız gereken kısıtlar ve şu anki ruh halimiz.. Kimin le konuşsam, evden çıkmak istemediğini, “ne reye gidebilirim ki?” şeklindeki  soruya yanıt arar hale gelindiğini gözlüyorum.
 
Bir şeyler oldu bize, çoğumuzda ev den çıkma isteği yok,  farkındamıyız.. !
 
Bi hayli alıştık sessiz sokaklara, kapalı işyerlerine vesaireye..
 
Sanki, son hal, son yaşam şekli tuhaf geliyor insanlığa.. Ne çabuk alıştık biz oysa ki kapalı mekanlara..
 
“Bağlasalar, evde duamam..”” görüşünde ısrarcı tanıdıklardım var, onlar da da tık yok.. Hepsi evde, inatlaşıyor sanki normalleşme ile..
 
Bu da bir anlamda  güzel aslında.. İnsan kalabalığı yok, işi olan sokakta..
 
Pazarlar da kısıt olmasa, ne yapardı acaba evde oturmaya alışanlarımız, bir de onlar için düşünmek gerek son yaşanılanları.
 
Pandemi nedeni ile zorunlu kısıtlamalara , insan ne çabuk da alıştı.. Uyum sağlamayanları ayrı bir kefeye koyduğumuzda,  duyarı sayımız ne de çoğaldı, bence bu da güzel gelişme..
 
Zorunlu hallerde, kenetlenmek misali.. Öyle de yaptık. Böyle yapanlar,. Bence insanlığın geleceği için başarılı bir görevi üstlendi ve yerine de getirdi. Kutlamak gerek.
 
İlk kutlayan ben olayım diyorum.. İnsanlığın geleceğini güvenli hale getirmek için, kurallara uyup, evde kalanlar, iyi ki varsınız..
 
Tarih, bu duyarlılığı bir gün gelecek, altın harflerle yazacak. Emin olun ki, yaptığınız insanlık içindi..
 
Hayat Eve Sığdı… Gördük ve yaşadık.. Kimilerimiz çok sıkılsa da, şimdiler de mutlu. Çünkü başardık.. Birlikte yaptık.. Vaka sayıları hızla düşüşte.. Çanakkale Mavileşiyor.. Bu da bize çok yakıştı.
 
Nasıl yakışmasın ki ayrıca…!!!  Mavi Catan’ ın, çocuklarıyız biz.. Boğazımız, Kuzey Ege ve Saros ile, üç yanı Mavi Vatan’ la çevrili bir Şehiriz..
 
Mavi Yakışacak elbet Çanakkale’ me.. Bir de şimdilerde Mavilikleri beyaza bürüten Müsilaj illetinden de bir kurtulsak, o zaman yeme de yanında yat..