Hadi gel de Efendi Kaptanı tebrik etme...

Bir boğaz şehrinin kıyısının yaşayanlarıysak, hazır olmaylıız elbet her anbir felakete...
Bir tanker çarpışyır, alev topuna döner, Şeytan kulağına kurşun.. İşte o zaman can pazarı..
36 mil uzunluğundaki Çanakkale Boğazı'ndan, günde onlar bazen dahası da çok sayıda gemi geçiş yapıyor.. Kimi transit , kimi Türk limanlarına yol alan..
Güvenlik haf safhada elbet.. Her geçen gemi, yaptığı sürati, izlediği rotası, olmadı gidemiyor, Römorkör takviyesi sunularak, boğazdan güvenli şekilde geçişi sağlanıyor.
Bu görevi de, 'Sektör' diye isimlendirilen Gemi Trafik Hizmetkleri Merkezi Müdürlüğü, ulublararası kısaltma ismi ile VTS ' in tevrübseli Klavuz kaptanları, Allah nazarlardan skorusun başarılı bir eşiklde şyerine getiriyor.
Olumsuzluklar olacak elbet.. Gemi kazaları, adı üzaerinde kaza..
Kimi zaman, gemenin makine arızası, kimi zaman dümen kitlenmesi sonucu olaşabiliyor bir kaza. Çarpışta, Çatışma, Karaya oturma..
Hele ki, Kotrolden çıkma.. Firen yok ki öyle arabalardaki gibi, bas ki dursun koca gemi...
Durmuyor öyle ha deyince, duramıyor.. Yol aldığı denizde, üzerine binen kendi ağırlığı ile, oluşan kinetik enerjisi, yetiyor hız almasına koca geminin.. Akıntı var bu arada, deli gibi akan sular.. Kimi nokttada 6 mil ve üzeri hızla akan Çanakkale Boğazı.. Tresk akıntüılarımız da meşhurdur hani..
Boğazın akıntı hızı hayli yüksek noktasında, bir Türk gemimizin makineleri arızalanınca kısa süreli kontrolden çıkışı ve sonrası alınan başarılı önlemler hafta sonu cereyan etti.
'Lider Halil' isimli idi gemmiz.. Liderlik etti adeta önlem nasıl alınıra...!
Başta da dedimya, kutlamak gerek Efendi Kaptanı.. !!!
Müthiş bin manevra kabileyeti sergiledi usta Kaptan.. Tecrübesini konuşturdu, 'Funda Demir' talimatını verdi tak diye,  koca gemi karaya sürüklenir iken.. Hem de sefarasyon, yani gemi trafik hatıt içinde, çarpışma çatışma olasılığı yüksek bir rotada, ustaca yaptı yapılması gerekeni.
Dinledğim kadarı ile, tam da o esnada, Demlir döker iken  çekilen görüntelerde işitilen sesi, 8-9 bakla tutturdu ki, koca gemi karaya yaklaşmadran durduruldu.. Helal olsun 'Lider Halil' in Süvari beyine..
Bilmeyenler için tekrar edeyim, Süvari bey, Kepi Kpatanı için kullanılar bir terimdir. Efendi Kaptan da diye hitap edilyir Süvaribeye..

BİR GÜN ÖNCE İSTANBUL BOĞAZI...
YÜREKLERİ HOPLATAN BİR BOĞAZ  GEÇİŞİ HEYECANI, Çanakkale Boğazı' nda yaşanan  heyecan dolu dakikaların bir gün öncesinde, İstanbul'da meydana geldi malum.. Ham petrol yüklü tanker, benzere bir anı yaşadı..
Tam da bir gün sonra, öğle saatlerinde benzeri bir ana tanık olundu Çanakkale'de..
Vehecef' den, yani Deniz bandından VHF telsiz görüşmelerinden  tanık oldum bazı ifadelere.. Gemilerden biri uyarılır iken VTS tarafnıdan, demez mi uyarıyı alan Süvari bey:
"Benim sefer aldığım bir önceki gemim.
Yeni indim, Geçmiş olsan arkadaşlarıma..."
İnsanın tüyleri üpreriyor bir anda.. Belki, inmese yeni bir gemide sefer almak için Geçmiş olsun diyen Süvari, halen 'Lider Halil' in içinde olac aktı belli.
Denizcinin işi zor kardeşim.. Bilirim.. Hem de çok iyi...
Rahmetli Babam dahil, amca çocuklarım, Rahmetli eniştem ve hatta Yeğenim Altay kaptan.. Ne hiyakeyelerbiriktirde hayatlarında, deniz de denizcilikte. .
Bir ben varım kara da, bir de diğer yeğenim desem, hakkıdır sözün..
Kaptan da çok bizim ailede, Çarkçı başı da, Usta gemici de.. Denizciyiz vesselam biz ailecek..
Tanğdık kaptan da çok halhişyle, usta gemici de, çarkçı da..
Uzattım biliyorum şu an.. Ne diyecektim asıl, nerelere geldim..
Diken üzerinde yaşıyor denizci, denize kıyısı olan şehirlerin de insanları bazı b.u durumda.
Kimi gemide, denizi, denizde can pazarında, kimimiz kıyıda, sokakta..
Geçmiş olsun bence herkese.. Makine arızası yapan gemi kaptanı ustaca halletti, aldı gereken önlemini, bu sayede olası bir gemi kazasının da önüne gçeti.. Helal olsun Efendi Kantana ve an itibari ile emri yerine getirip, demir atma manevrasını, Funda demiri  başarı ile uygulayan mürettebatına..