SİYASETİN DİLİNDE, TÜRKİYE’NİN TONTONU’ İDİ RAHMETLİ ÖZAL..

SİYASETİN DİLİNDE, TÜRKİYE’NİN TONTONU’ İDİ RAHMETLİ ÖZAL... AKBULUT BAŞBAKAN OLSA DA,  ÇANAKKALE İÇİN ENİŞTEYDİ. ÇÜNKÜ;  EŞİ SAİME HANIMEFENDİ BAYRAMİÇLİYDİ…
Önceki gün, kalp yetmezliği sonucu yaşamını yitirdi eski Başbakanlarımızdan Yıldırım Akbulut. Rabbim rahmetini esirgemesin.. Nur içinde uyusun inşallah.
 
Başbakanlık yaptığı yıllarda mesleğe yeni başlamıştım bendeniz..  Genel Başkanlık için gerçekleşen büyük kongrede, yine rahmetli diyerek anacağım Mesut Yılmaz galip çıkınca, Yılmazlı Başbakanlık yıllarına da tanıklık ettim gazeteci olarak.
 
Rahmetli Akbulut ile de sayısız anı biriktirdim zihnimde, rahmetli Yılmaz ile de..
Eniştemiz Yıldırım bey, Başbakanlık yılları sonrası pek sık gelirdi Çanakkale’ ye.. Her seferinde feribot çıkışında karşılardık kendini, haberciyiz ya..
 
Rahmetli Yaşar Türe ile birlikte, bizi her gelişinde rıhtımda bekler iken görünce, kısa da olsa selamlaşır, ‘hoş buldum…’ demeyi de ihmal etmezdi sayın Akbulut.. Dönemin valisi Hüsnü Tuğlu’ nın ziyaretine giderdi sayın Başbakan.. Konakta bir süre görüşür, sonra Bayramiç’e doğru yoluna devam ederdi.
 
Pek çok kez, Vali konağında sorularımıza yanıt verdi bu ziyaretlerinde. Ne rahmetli Yaşar ağabeyin,  ne de benim sorularımı yanıtsız bırakmazdı,. Cevapları kısa da olsa..
 
Yıllar geldi su gibi geçti.. Türkiye siyaset tarihine geçen isimler, birer birer göçtü gitti. Önce Türkiye’nin Tontonu çekti gitti fani dünyadan.. Sonra ANAP’ lı yılların diğer bildik, unutulmaz ismi.. Adnan Kahveci.
 
Eski Başbakanlardan Yıldırım Akbukut kalp yetmezliği nedeni ile Ankara'da kaldırıldığı hastanede 86 yaşında veda etti hayata..
 
1935, Erzincan doğumlu eski başbakanımız, 80'li ve 90'lı yıllarda Türk politikasının önde gelen isimleri arasında yer alandı.
 
Anavatan Partisi Genel Başkanlığı, İçişleri Bakanlığı ve dahası Başbakan olandı. Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanvekili ve Başkanı olarak görevlerde bulundu rahmetli eniştemiz.
 
Özal hükümetinde İçişleri Bakanlığı yapan Akbulut, TBMM Başkanı iken Turgut Özal'ın Cumhurbaşkanı seçilmesi üzerine Başbakanlık yapmıştı.. O yıllarda, bizler de bir havalar.. Öyle ya, eniştemiz başbakandı.
 
Sonrası malum, siyaset bu.. Böyle diyorum, çünkü önceleri Çanakkale’ ye gelişlerinde teşkilattan isimler de yer alırdı karşılamada, sonra sanırım eniştenin isteği üzerine, gelenler azaldı iskeleye.. Biz daimi oradaydık, karşılayandık. Rahmetli Yaşar abim le…
 
Rahmetli enişteden bahsedeyim diyordum ki, e-posta adresime bir mail üştü.. Kayseri’den,  Türkiye’nin Tontonu için kaleme alınanlar geldi.. Kalp kalbe karşı demek ki..
 
Mesleki büyüğüm Mehmet ağabeyden bahsediyorum sık sık.. Sayın Uzel, bu kez Rahmetli Özal için kaleme aldığı yazısını paylaştı benimle.. Ben de sizlere de aktarayım istedim..
 
Mehmet ağabey rahmetlik Özal’ ın ölüm yıldönümünü anımsıyor; “TÜRKİYE’NİN TONTONU, EKONOMİNİN MİMARI…” başlığı atıyordu önce, sonra da devam ediyordu;
 
“Turgut Özal,13 Ekim 1927 de Malatya da memur bir ailenin çocuğu olarak doğmuş, eğitim ve öğrenimini farklı şehirlerde tamamlamıştır.. Bu arada Kayseri Lisesinden mezun olmuş. Devlet kademelerinde müsteşarlık dahil üst düzey görevlerde Başbakanlık ve Cumhurbaşkanlığı görevlerinde bulunan Turgut Özal,17 Nisan 1993 yılında vefat etmiştir.. Hayatı boyunca her anını ülkesine ve milletine hizmetle geçmiş..” şeklinde ifadeler ile, biyografisinden söz ediyordu.
 
“Merhum Turgut Özal’ ın, yıllarca çeşitli sebeplerden dolayı içe dönük ve durağan bir çizgide kalan Türkiye’ de;  TURGUT ÖZAL’ ın yenileşme ve modernleşme fikirleriyle  21 yüzyılın hazırlık dönemine girmiştir..” vurgusunu yapıyordu Mehmet ağabey..
 
Ve değerlendirmesine devam ediyordu sonra da, şöyle ki; “Özal bu değişim dönüşümü şöyle dile getirmiştir, ”Değişim için üç önemli konuyu söyleyeceğim..
 
Üç önemli konu üzerinde hassasiyetle durmamız, bu prensiplerle devam etmemiz lazım.. Bunlar üç ana hürriyettir.. Bir tanesi fikir ve düşünce hürriyetidir. İkinci önemli hürriyet, esas itibarıyla din ve vicdan hürriyetidir..
 
Üçüncü hürriyette teşebbüs hürriyetidir.. Modern siyasi dönemin en mühim gereği sayılan hürriyet kavramının artık bireyin sosyal hayatında ve ekonomik girişiminde olması gerektiğine inanan Özal, bu sayede bireyin girişimiyle toplumsal gelişimin sağlanacağını düşünmektedir..”
 
Mehmet ağabeyin;  “21.Yüzyılın güçlü Türkiye’ sinin devlet eliyle değil girişimci vatandaşların teşebbüsleriyle inşa edileceğine inanmıştır..” diyerek bahsettiği merhum Özal için daha çok şey söylenir.. Tek tek saymakla bitmeyecek kadar çok sözler onlar..
 
Rahmetli Cumhurbaşkanının, ölüm yıldönümüne özel düşünen ve düşündüklerini kaleme alan Mehmet ağabey, hafta sonu Cumartesi günü şöyle diyordu kısaca;

“17 Nisan.. Özal kaybettiğimiz gün.. Özal’ sız geçen yıllar.. Özlüyoruz Rahmet ve minnetle anıyoruz..27 yıl oldu yıl 1993..yıl 202ı ‘Allahın verdiği ömrü O’nun izninden başka alacak yoktur.! Biz ona teslim olmuşuzdur..’ şeklindeki o sözlerini anımsatıp diyordu ki ardından;
 
“17 Nisan.. Özal dualarla anılıyor.. Büyük Devlet Adamı..8.Cumhurbaşkanımız..Turgut Özal’ı ölümünün 28.yılında rahmet anıyoruz.. Özlüyoruz.. Özal’sızlığa alışamıyoruz.. Nur içinde yat.. Türkiye’nin tontonu.. Ekonominin mimarı.. Mekanın cennet olsun.. Hizmet hayatı boyunca Türkiye’nin kalkınması, ileri bir ülke haline gelmesi için çalışan cesaretle hayata geçirdiği yenilikçi hamlelerle toplum hayatına iz bırakan milletimizin gönlünde müstesna bir yer edinen taht kuran.. Turgut Özal.. Türk Milleti, ülkesine sevgiyle ve tükenmek bilmeyen bir çalışma azmiyle hizmet eden Turgut Özal’ı daima minnet ve şükranla hatırlayıp her zaman rahmetle anacağız.. Çağdaş Türkiye’nin mimarı…Ekonominin cesur kaptanı Turgut Özal,millet öncelikli politikalar izlemiş ve halkın değerlerini temsil etmiş bir liderdi.. Düşünce hürriyeti, din ve vicdan hürriyeti ve teşebbüs özgürlüğüne büyük önem vermiş, Türkiye’nin geleceğine ve düşünce hayatına önemli katkılar sunmuştur.. Özal’ı yıllarda demokrasi, kalkınma, açık toplum, reform, ekonomik büyüme, yatırım projeleri, ilerleme, değişim, yenilikler, çağ atlama ve teknoloji en önemli konuşulan, gerçekleşen ve içi doldurulan kavramlar olmuştur. Bu nedenle Özal; halkın beklentilerinin ve özlemlerinin karşılık bulduğu bir liderdi.. Karizmatik kişiliği, sorunlara gerçekçi yaklaşımı, değişimden yana olan tavırlarıyla Türkiye’de önemli gelişmelere ve yapısal dönüşümlere imza atan liderdi..”
 
Şimdi tam benlik bir söz ile kendime döneyim; “Türkiye Siyasetinin bence en unutulmazı, 9. Cumhurbaşkanı merhum Süleyman Demirel olacak.. 
BABA unutulur mu hiç…!