İşte bu konuda, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay'dan mücadele çağrısı geldi geçen hafta sonuna saatler kala..

İşte bu konuda, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay'dan mücadele çağrısı geldi geçen hafta sonuna saatler kala..
Başkent’ ten ses veren Oktay, "Hepinizi meteorolojik olayların takip edilmesi, iklim değişikliği ile mücadele konularında eşgüdüm içinde hareket etmeye ve Türk Dünyası Meteoroloji Birliği oluşumuna katkı vermeye davet ediyorum" ifadelerini kullandı.
Geçen günlerde sağanak yağış ve ardından kar almasa idik, Çanakkale olarak kara kara düşünmeyi sürdürecektik..
Baraj tam takır olmaya yüz tutmuştu ki, bir dizi önlemi devreye aldık hatırlarsanız..
Bu rastlanılan sorunun nedeni de bahsedilen iklim değişikliği.. Bu nederledir ki bende denilenleri aktarmak istedim..
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay: "İklim değişikliği ertelenemeyecek kadar ciddi bir sorundur ve mücadelede ülkelerarası iş birliği olmazsa olmazdır" sözleri ile hepimizi ilgilendiren bu önemli konuya dikat çekiyordu.
Ve ekliyordu; "Ülkemize millet bahçelerimizle birlikte yeni ekolojik koridorlar kazandırıyoruz"
Bu arada demeden edemeyecğim. Yer altı barajları çalışmasının nedenlerinden biri de, iklim değişikilğine bağlı kurkalık.. Hani işittik ya gçende, iki yer altı barajı da biz de Çanakale’ de inşaa edilecek..
Hemen her gün rutine bağladığım Başkent turu esnasında fark ettim bu dikkat çeken sözleri.
Haliyle kaleme alınan haberi pür dikkat okudum.  Ankaralı meslektaşım, Mevlüt Hasgül yazıyordu dile gelenleri.
Abonesi olduğumuz İHA’ nın bülteninden edindim dahası bilgileri.
Haberde; -Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Türk Dünyası ülkelerine çağrıda bulunarak, “Hepinizi hava ve su kaynaklı atmosfer olaylarının takip edilmesi, doğal afetlerin önlenmesi, etkilerinin azaltılması ve iklim değişikliği ile mücadele konularında eşgüdüm içinde hareket etmeye ve Türk Dünyası Meteoroloji Birliği oluşumuna katkı vermeye davet ediyorum” dedi.  Denilerek geliyordu özetle içerik.
 
Konu şu efendim, Tarım ve Orman Bakanlığı Meteoroloji Genel Müdürlüğü (MGM), 84. Kuruluş yıl dönümünü nedeniyle bir tören düsenleniyordu Başkent’ te..
Türk Dünyası Meteoroloji servislerini “Çevrimiçi Türk Dünyası Meteoroloji Forumu” etkinliği altında bir araya getirerek kutlama etkinilği yapılıyordu yani.
Böyle bir tören, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın himayelerinde, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin koordinesinde Tarım ve Orman Bakanlığı Afet ve Acil Durum Koordinasyon Merkezi’nde ilk defa gerçekleştiriliyordu da denilebilir.
Etkinliğe, Azerbaycan Cumhuriyeti Başbakanı Ali Asadov, Azerbaycan Cumhuriyeti Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Muktar Babayev, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy katıldı. Foruma, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da yazılı birer mesaj gönderen isimlerdendi.
"Aile fertleri olarak önümüzdeki dönemde asıl sorumluluğumuz, bu bağları güçlendirmek, aramızdaki işbirliğini daha da ilerletmek olmalıdır" diyerek, bir önemli başlık açan isim ise Cumhurbaşkanı Erdoğan oldu.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, güne özel verdiği mesajında;
“Türk dünyası olarak geride bıraktığımız dönemde korona virüs salgını sebebiyle aralarında dostlarımızın, sevdiklerimizin de bulunduğu pek çok insanı kaybetmenin acısını yaşadık.
Ama yine aynı dönemde 30 yıllık işgalin ardından Dağlık Karabağ'ın tekrar anavatanla kucaklaşmasının sevincini de yüreklerimizde hissettik. Bu vesileyle bir kez daha 44 gün süren destansı mücadeleleriyle büyük bir zafere imza atan Azerbaycanlı kardeşlerimizi tebrik ediyorum. Hem Dağlık Karabağ Savaşı hem de salgın sürecinde yaşadıklarımız, savunmadan diplomasiye, sağlıktan tarıma, turizmden enerjiye her alanda Türk dünyasının birlik, beraberlik ve dayanışmasının önemini göstermiştir. Aynı dili konuşan, aynı dine inanan; tarihi bir, kültürü bir, medeniyeti bir, 300 milyonluk çok büyük bir aile olduğumuzu bu vesileyle tekrar gördük. Aile fertleri olarak önümüzdeki dönemde asıl sorumluluğumuz, bu bağları güçlendirmek, aramızdaki işbirliğini daha da ilerletmek olmalıdır. ‘Türk Dünyası Meteoroloji Birliği’ kurulması düşüncesinin bu yönde atılmış kıymetli bir adım olduğunu düşünüyorum. Salgın sebebiyle çevrimiçi orak düzenlenen toplantımızın başarılı geçmesini diliyor, sizleri bir kez daha saygıyla selamlıyorum.” diyordu.
“Ne çiftçilerimizin emeklerinin heba olmasına, ne de nehirlerimizdeki su seviyesi değişiklikleriyle oluşacak kuraklık tehdidine kayıtsız kalamayız” ifadeleri ile Forumdaki konuşmasında, çarpıcı bir başlık açan  Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, meteorolojik afetlerin, atmosferin coğrafi sınırları olmayan yapısıyla tüm toplumları etkilediğine vurgu yapıyordu önce.
Sonrasında ise; “Etkisi giderek daha fazla hissedilen iklim değişikliği, şiddetli hava olaylarının daha sık meydana gelmesine neden olmaktadır. Küresel ısınmayla birlikte dünyamızda ekosistemlerin ve insanların ayak uyduramayacağı kadar hızlı değişimler yaşanmaktadır.
Ne yazık ki; neredeyse her gün dünyanın farklı bölgelerinden sel, kasırga, kuraklık ve orman yangını haberleri alıyoruz. Şiddetli hava olayları nedeniyle Türkiye’de de sel, heyelan ve hortum gibi afetler yaşıyor, bu afetlerde canlarımızı ve yatırımlarımızı kaybediyoruz.
Ne çiftçilerimizin emeklerinin heba olmasına, ne de nehirlerimizdeki su seviyesi değişiklikleriyle oluşacak kuraklık tehdidine kayıtsız kalamayız” diyordu.
Özellikle meteorolojik afetler konusunda “zamanında ve isabetli tahmin, erken uyarı ve bu afetlere karşı dayanıklılık” konularına büyük önem verdiklerinin altını çiziyordu sayın Oktay.
Net şekilde şu görüşü savunuyordu;  “Eminim sizde ülkelerinizde her türlü afete karşı önlem almanın yanında iklim değişikliği olgusunu önemsiyor ve uzun vadeli stratejiler oluşturuyorsunuz.
Hepimizi; ülkelerimizi ve geleceğimizi tehdit eden iklim değişikliği olgusuna karşı ayrı ayrı yürüttüğümüz çalışmaların başarıya ulaşması için topyekün mücadelemizi ve işbirliğimizi güçlendirmemiz elzemdir.
Bu sebeple gerçekleştirilen Türk Dünyası Meteoroloji Forumu’nu ve buradan çıkacak eşgüdümü son derece önemsiyorum”
İklim değeikliğine bağlı yaşayacaklarımızın boyutunu şu an kestiremesem de, bence şu bir gerçekki Su yok ise hayat yok… Neyse, karamsar olmayayım. Kimsenin de içini karatmayayım. Yeni hafta herkese sağlık ve mutluluk getirsin. Hoşça kalın…