“BÖYLESİ SİYASETE, CAN KURBAN…!”

Bir garip paylaşım, bir tuhaf sorgu.. Vallahi ne yalan söyleyeyim pek hoş bir hareket olmuş sosyal medyadan vatandaşa sorup, gelen yanıtlara göre tavır alacağını duyurmak..
Ya da şöyle mi demeli bu durumda;
“OYLAMADAN ÖNCE, KENDİNE OY VERENLERE SORDU!!!…”
Lapsekililer ile bir süredir Çarşamba sohbetlerindeyim Çınaraltı kıraathanesinde..Eskiler bilir Çınaraltı’ nın önemini.. Gerçi benim çay yudumladığım, Lapsekililer ile sohbet kurduğum Çınaraltı, eskisine yakın bir noktada, Yılmaz’ ın ora…
Lapsekili günlerimiz oluyor her Çarşamba.. Türkiye’nin en büyük yatırımlarından 1915 Çanakkale köprüsünün yükseldiği güzel coğrafyada.
“KİRİYA MI ÇIKSIN, YOKSA BELEDİYECE Mİ İŞLETİLSİN?” SORUSU ÜZERİNE GELEN YANITLARDA, BAŞKA KONULARA VURGU YAPAN LAPSEKİ’Lİ; “GÖRÜYORUZ, BİLMEK DE İSTİYORUZ..” DER GİBİYDİ…
MESELA, BETON SANTRALİNİ SORGULAYAN YORUMLAR GELİYORDU HAYLİCE…
--------------------------------
Her Çarşamba günkü Lapseki ziyaretlerinde, Siyasetçiler kadar vatandaşlar ile de koyu sohbetler kuruluyor diyebilirim..
Ve ne gariptir ki, Lapseki insanı karşısına çıkan fotoğrafı iyi görüyor ve de iyi okuyor..Bu da bence kesin..
Ne okkalı yorumlarda bunuyorlar pek çok konu hakkında.. Buna örnek tonla.. Lakin, ben son birinden bahsedeceğim..
Dün gerçekleşen, yani 5 Kasım 2020 Perşembe günkü Belediye Meclis toplantısının bir gün öncesinde, 4 Kasım’ da Lapseki Belediyesi Meclis üyesinin sosyal medyadan yaptığı bir paylaşım çok dikkat çekici idi.
Oylanacak bir konu için, kendisini seçen Lapsekiliden görüş istiyor ve ona göre oy verecğini duyuruyordu Lapsekili bir Belediye Meclis üyesi..
SORUSU SORU DOĞURDU..!!!
Sosyal medya hesabından, kendini seçen vatandaşa; “ Çok değerli Lapsekili hemşerilerim..” hitabı ile söze başlayan isim  Lapseki Belediyesi’nin, CHP’ li Belediye Meclis üyesi Mehmet Bilgin’ idi..              
Dün (05.11.2020’ den bahisle; “ yapılacak olan Kasım ayı olağan Meclis toplantısında Sosyal Tesisler-1 adlı işletmenin 10 yıl süre ile kiralama ihalesine çıkartılması konusu görüşülecektir. Bu işletmenin belediyemiz tarafından mı, yoksa özel şahıs veya kurumlar tarafından mı işletilmesini istersiniz? Düşüncelerinizi benimle paylaşırsanız, oyumu sizin isteğinize göre kullanacağım. Sevgi ve saygılarımla...” diyordu CHP’ li Bilgin..
Soru net ve hayli açıt.. Peki ya, yanıtlarda geçen konular ve bir konu..!!!
                
Bir Lapseki’ li; “Ama bizim belediyemiz bir zamanlarda hazır beton işine girmişti ve bu işi büyütecekleri demeçleri vardı sonrasında tam olarak devir mi edildi satışımı gerçekleştirildi ve oradan kar mı edildi zarar mı edildi bilemem.
Aynen burada da ikinci tesis açıldı birçok masraf edildi madem zarar oluyor niye ikincisi yapılıp bir sürü masraf ediliyor hiç yapım olmadan ihale etseydi? Ayrıca orasını başka bir belediye yapmıştı sanırım ilçemize bir jest bizim belediyemiz çalıştırsın diye.” diyordu önce, sonra da ekliyordu;
 “Ha birde aklıma geldi sahi Sayın Cumhurbaşkanımız bile millet bahçeleri yapacağız çay kek yenilecek demişti işte bizimde millet çay evi…” diye..
Bir başka yanıt ve içinde gelen yorum da ha vardı, onlarcası gibi. Örneğin şu ifadeleri kullanan bir başka Lapsekili; “Belediye çıkarsın ihaleye alsın kirasını baksın işine.. Belediyenin yapacak bir sürü projeleri var. Sahilden köprüye gidene kadar daha ne tesisler olacak. İnşallah iyi işletebilecek şahıs veya kuruma nasip olur..” diye de ekliyordu.
 Yorumlar çoktu, sunulan fikirler de.. misal; “Belediye kiraya vermeden kendi organize edebiliyorsa en güzeli. Bence Hizmet aşamasında öncelik para kazandırmak değil doğru hizmet verebilmenin derdinde olunmalı. İşinin ehli kişilerle de para zaten kazanacaktır.” görüşü..
Dahası ne sözler, ne fikirler..”Belediyelerin cafe , bar , çay bahçesi , restuarant gibi işletmecilik faaliyetlerinden daha önemli işlerinin olduğunu düşünüyorum.” diye söze başlayan bir Başka Lapsekili “kirasını alabiliyor ve denetleyebiliyorsa özel olması daha iyi olur kanımca.” görüşünü savunmaktaydı.
Lapsekili soruyu anlamış ve yanıt sunuyordu yani.. Gözlenen o ki; Yanıtlar da yorumlar da bir hayli çoktu..
“Belediye işletmeye devam etsin. Çalıştırdığı elemanlarını ve garsonlarını çok iyi eğitsin ve denetlesin ki herkes memnun kalsın.  Hijyen ve müşteriye hitap tarzı çok önemli. Belediye işletirse az karla çalıştıracağı için fiyatlarda uygun olur ve ekonomik kriz ve pandemi yaşayan ülkemde Lapseki halkı bu imkandan yararlanabilir. Ben karşıda Gelibolu sosyal tesisine de gidiyorum ve belediyenin işlettiği tesiste her şey çok güzel. Kısaca belediyenin kalmalı, özelleşmemeli, fiyatlar uygun ve kalite tavan olmalı.Doğal ve yerel ürünlerden yapılan yiyecek ve içecekler satılmalıdır. Hazır limonata değil, taze limondan yapılan limonata satılmalı gibi. Yöresel peynir helvası gibi. (Kadir Usta’dan).El açması ve ev yoğurdu ile sunulan mantı gibi. Yerel yönetimlerin tek amacı, vatandaşa hizmet götürmek ve onu mutlu etmektir.”diyen bir başka vatandaş, ne de güzel örnekler veriyordu bence de…
Uzatmayayım iyisi mi.. Soru net yanıtlar da.. Bizim gazete basım için matbaada iken, Meclis sona ermek üzereydi.. CHP’ li Bilgin, ne oy kullandı bilemiyorum lakin, sanırım sorusuna yanıt niteliğinde denilenlerin çoğundan hareketle oy vermiş olmalı..