Şifa ve sihir yüzyıllardır birbirlerine karışabilen kavramlardır. T

Şifa ve sihir yüzyıllardır birbirlerine karışabilen kavramlardır. Tedavi edici özellikleri mucizevi olarak tarihin bir zamanlarında sihirli gibi kabul edilen bitkiler olduğu gibi, sihirli olduğu düşünülen taşlarında tedavi edici özelliği olduğuna inanan insanlar olmuştur.

Eski tarihlerde taşlardan beklentileri olan insanlar şifalı olarak tabir edilen günümüz taşlarına o günlerden anlam yüklemişlerdir. Halbuki tıpta ilaçla yapılabilecek bir tedavinin alternatifi olarak kesinlikle taşlar seçilmez.

Taşların psikoterapik faydası
Batıl bir inanç olan şifalı taşlar kişiye ancak psikoterapik fayda sağlayabilir. Bunun da belli sınırlar içinde olması gerekir. Kanser hastasına “bu taşı al kanserinden kurtulursun” demek, tıpta hastanın hayatına kasıt etmekle aynıdır. Tamamen suçlu da bulamayacağımız, doğada bulunan taşlarla ve süs amaçlı kullanılan mücevher taşları arasındaki ayrım ile ilgilenen bilim dalı gemolojidir.
 
 
Taşların kristal yapılarının etkileri
Doğal yolla elde edilen taşların yanı sıra imitasyon olan her yerde kolayca ulaşılabilen süs taşları da mevcuttur. Taşlardan tamamen fayda görmezsiniz demekte yanlış olur. Fakat her taş şifalıdır anlayışı geçersizdir. Bir taşın üzerinizde etkili olabilmesi için kristal yapısı analiz edilmeli, size uygun hale getirilmelidir. Bunu da takı, kolye veya süs satan bir yerden temin edemezsiniz. Bunun için bir gemoloji laboratuvarına uğramanız gerekir.
 
Vücuttaki fazla elektriğin atılması
İnsan vücudu işlevlerini yerine getirmek için reseptörler aracılığı ile elektrik geçişlerini kullanır. Sinirlerden beyne elektrik akımı ile bilgiler iletilirken, kas hücrelerinde fizyolojik işlemler için kullanılır. Şifalı taşlar bu noktada insana fayda sağlar. Yorgunluk, stres gibi durumlarda vücutta biriken fazla elektriğin atılmasını sağlayabilirler. Bu işlemi her taş yapmaz. Şifalı olarak adlandırılan taşların kristal yapısı elektrik akımını titreşim haline getirirler.
 
Taşlar ve nazar
Özellikle kişiden kişiye geçtiği düşünülen, halk arasında nazar olarak bilinen durumda mavi kalsedon taşını kullananlar fayda gördüklerini belirtir. Burada dikkat edilmesi gereken nokta her taş sizi nazardan korumaz.
 
Taşlar ve elektrik akımı
Taşlarında kendi içinde bulundurdukları elektrik akımı ve vücudunuzun elektrik akımı dengelenmelidir. Size şifa verdiğini düşündüğünüz taş belki de tamamen tesadüfen ve psikoterapik olarak fayda vermektedir.
 
Uyarı:
Muhakkak bir taş kullanıp fayda görmek isteyen bireyin bir gemoloji laboratuvarında kendi vücut akımı ile kullanmak istediği taşın akımını eşitlemesi gerekir. Unutmamak gerekir ki hiçbir taş tıbbi tedavinin yerini tutmaz. Özellikle şifalı diye belirtilen taşlar size sadece psikoterapik yönden fayda sağlayabilir. Şifalı taşlar ile tedaviye inanan kişiler kulaktan duyma bilgiler ile yola çıkmamalı, muhakkak böyle bir tedaviye ihtiyaç duyarlarsa da bir gemoloji laboratuvarına başvurmalıdırlar.