Entelektüel olunca imam, vurgusu da, şakası da bir ayrı oluyor vesselam.. Geçen Cuma idi, “Şaka mı bu?” diye attığımız manşet..!

Entelektüel olunca imam, vurgusu da, şakası da bir ayrı oluyor vesselam..
Geçen Cuma idi, “Şaka mı bu?” diye attığımız manşet..!
Aslında, bahsettiğimiz bir sosyal medya paylaşımıydı. Beraberinde, nokta yerine gülücük Emojisi yer alan..
Koronovirüs tedbirleri kapsamında, bilindiği üzere İbadethanelerimiz de kapalıydı. Hatta cenaze namazlarımız bile Mezarlıkta kılınır olmuştu. Sosyal mesafe bir yana, sıklaştırılmış saflar meselesinden kaynaklıydı tüm bu tedbirler..
Bizim, vatandaştan gelen tepkiler üzerine kaleme aldığımız konunun kahramanı, genç imam ile buluştuk hafta başı. Yani dün..
“-Ağabey bari sen anlasaydın.. Şaka , espri yüklüydü yazdıklarım” dedi..
Aslına bakar isek, halkıydı da, cemaat yanlış anlamış, konu etmiş o paylaşımı, meseleye çevirmiş yani..
Sohbeti koyulaştırdık. Din’den de konuştuk, Çanakkale’den de. Taaa, 1915’ lere dahi döndük. Cepheden günümüze yansıyan anılar üzerine de geçti sohbet, şaka yollu ironilere ilişkin örneklere yönelikte.. Kısacası, birkaç bardak Tavşan kanı kıvamında çayı yudumlar iken konuştuklarımız, pek keyif vericiydi diyebilirim.
Alışa gelmiş bir din adamı değildi , Şakacı imam.. Entelektüel bir kişiliğe sahipti diyebilirim. Spor tutkusu da var, sanat sevdası da.. Bu arar Yüksek lisans konusunu seçmiş, başını kitaplardan ve okumaktan kaldıramaz durumda yani, entelektüel genç imam..
Emojilerle sonlana  paylaşımlar, kimi zaman gülümsetir bizleri. Gülmeyi anlatır görsele ’Gülücük simgesine’  bakar iken insan ruhu, haliyle tetikleniyor ‘mutluluk tepkisi ver’ emri oluşuyor beyind, insanda işte bu anda bir gülme durumu..
Uzunca süredir unuttuğumuz neşeli günleri de bir anda getirmese bazı gülümseten o paylaşımlar, sahiden gülmeyi unutacak tüm insanlar.
Genç imam ile sohbetteyiz hafta başı..Neler neler konuştuk, ayrıca ne kahkahalar attık.
Mesela, dedikodu kazanının yol açtığı durumlar üzerine de sohbet açtık.. Örnek vereyim mi..?
Kulaktan kulağa yaymada usta olduğumuz, dedikodu da denilecek duyumlara, sonunda bizlerinde inanır olduğumuz muhteşem hayal ürünü bazı  söylentiler mesela..
İşte böyle tür benzer konuları;  “İnanmayın, yok öyle bir şey..!” vurgusu ile saatlerce haykırsak sokak sokak, “dedikoduya inanan inanıyor bir kere, aksini kabul ettirmek ne mümkün..!”
Vatandaşın dilinde, koronavirüs sürecinde  dillenen. Mesela: “Kıraathaneler açılacak mış yarın..” şeklindeki söylem gibi, “Camilerde namaz serbest, hem de eskisi gibi” şeklindeki söylenti, kısa sürede yayılmıştı Şehrimin sokaklarında.
Akıl işi değil elbet, doğruluk payı olmadığı şüphesiz  söylentilere kulak kabartmak.. Ancak, yurdum insanının gönlü saf.. “Olur mu, olur..!” der bazı zaman..
Entelektüel genç imamın,  şaka yüklü paylaşımının gayesi, yayılan dedikodunun asılsızlığını dile getirmek olsa da, emojisi yetmemiş: ”Bu bir şaka..” şeklindeki vurgusuna.
 Baştan beri hitap eder iken kullandığım, ‘Entelektüel” kelimesine takılmayın.
“Ne ki bu?”da demeyin.. Anlatacağım. Bel ki, biraz da ben gülümsetirim..
Çok basit aslında. Yazın google’a,, ‘Entelektüel..’ hemen geliyor ekrana.
İşte buyurun. Entelektüel; “Entelektüel, zekâsını ve analitik düşünme yetisini mesleği gereği ya da şahsî amaçlarına erişmekte kullanan kişi. Entelektüel kelimesinin kökeni Latince intellectus (anlamak) sözcüğüne dayanır ve günümüzde genellikle şu anlamlardan birinde kullanılır:
Kapsamlı bilgi ve birikim gerektiren soyut konularla derinlemesine ilgilenen kişi.
Mesleği, mal ve hizmet üreten diğer meslek gruplarından farklı olarak, fikir ve bilgi üretmek ve/veya yaymak olan kişi (akademisyenler, bilim insanları vb).
Kültür ve sanat konularında uzman kabul edilen, bu konulardaki bilgisi birikimi kültürel bir otorite olmasına olanak sağlayan ve toplum karşısında çeşitli konularda değerlendirmeler yapan kişi.”
Gelelim daha da bilgili sözlere; “Geçmişte tahsilli, bilgili kişiye münevver denilirdi.” diye başlanmış anlatmaya, sonra da dahası;
 “Daha sonraları aydın sözcüğü "kültürlü, okumuş, görgülü, ileri düşünceli (kimse)" anlamında
Tartışılan ve tepki gösterilen, bizim de konu edip haber yaptığımız, lakin sorusunu da yönelttiğimiz o paylaşım için; “Şaka mı bu?” diye de sormuştuk ya.. Demek ki doğru tahmin ve doğru soru.. Şaka kardeş şaka..
Emoji de, bir gülücük simgesi vardı..  Ya birden fazla ve ilk bakıldığında üzüm salkımını anlatır olan kullanılsaydı..!
Bu kez de;  “Verilen bu mesaj da ne ki..?” diye hiç sorgulanmaz mıydı..!!!
Altına ne değerlendirmeler gelir, ne iddialı fikirler savunulurdu.
Genç imamın takipçileri, hemen hemen hepsi, anlaşılan pek bir komik bulmuşlar ve dahası gülen yüz emojisi ile desteklemişler ifadeleri..
Haftanın ilk günleri, neşeli başlasın, öyle de sürsün inşallah. Haydin hoş çakalın.. Ve elbette ki sağlıkla kalın..
 
 
 
 
 
.