Tabii “SENEDE BİR GÜN…!” olunca Çevre günü, daha ne beklenir ki..?

Tabii “SENEDE BİR GÜN…!” olunca Çevre günü, daha ne beklenir ki..?
Bir önemli tarihin adını taşıyan oto gar çevresine bakıp, nasıl çevreci olunmaz, bu da bir merak konusu benim için..!
Uzatmayayım, devam edeyim gündem yaratacak sözlerin edileceği bu gün ile..
Keşke her gün aynı olabilsek. Öyle ya, Çevre hepimiz için önemli bir değer..
Gel görelim, öyle değil mesele.. Yılda bir kez, tıpkı Yılbaşı kutlaması gibi bizler için bence,  bu önemli mesele..
Diyeceksiniz ki, “Kendi adına konuş..!”
Olur öyle yapayım.. Çünkü; Çevre felaketi bi ton mesele için yazmaktan yaşadığım yorgunluğu hiçe sayıp, ‘ha de öyle yapayım bendeniz.!’
Oysa ki, dilimizde tüy bitti, vesselam… Paşa gönlünüz olsun, öyle yapayım.. Yine kendi adıma konuşayım..
Bugün, önemli bir gün.. Dünya da bizim, hepimize gerekli,  çevresi de..!
Kopyala yapıştır metodu pek sevsem de, ne denilebiliri düşünür iken, bu metodu uygulayım dedim.. Yanlış anlaşılmasın, bahsettiğim metot, sadece bu günlük..
Lakin, fakat, ancak, diyerek nerede bizim için Çevrecilik de demeyeceğim..! ÖVyle ya, kızan darılan olur, ne me lazım..!
Bahsedeceğim konu pek ilgimi çekti. Belki sizlerin de çeker diye düşündüm ve bu yüzden bahsedeceğim..
Orman Genel Müdürlüğü geçen aylarda dile getirmişti.  Kamuoyunu bilgilendirmişti.  Mevzuu şu;
Sanayileşmeye bağlı olarak artan hava kirliliğinin ormanlar üzerindeki etkilerinin izlenmesi amacıyla ilk olarak 1985'te Almanya'da ‘Hava Kirliliğinin Ormanlar Üzerine Olan Etkilerinin İzlenmesi Programı’ başlatılmış biliyor muydunuz..?
Şahsen ben bi haberdim bu uygulamadan. Cennet ülkem Türkiyem’ de,  2006'da Hollanda hükümetiyle yapılan iş birliği sonucu alınan projelerle çalışmalara girişilirken, daha sonra bunların program olarak uygulanmasına karar verilmiş bilgisine laştım bendeniz..
İlgniç edğil mi..?
Projenin amacı on numara. Projenin açılımı ise şöyle;  "Ormanlar Üzerine Hava Kirliliğinin Etkilerinin İzlenmesi ve Değerlendirilmesi Uluslararası İşbirliği Programı. kısa adı ise (ICP Forests)"
Türkiye dahil 42 ülkede yürütülüyormuş bu program..
2008'den itibaren yoğun izlemeye dayalı olarak Seviye-1 ve Seviye-2 programları devreye alınmış üstelik..
 Söz konusu programın çalışmaları Orman Genel Müdürlüğü Orman Zararlılarıyla Mücadele Dairesi Başkanlığınca gerçekleştiriliyormuş..
Yani, bu kapsamda halen Türkiye'de 850 Seviye-1 ve 52 Seviye-2 gözlem alanında, 12 konuda izleme yapılıyormuş.. Detaylı bilgi değil mi..?
Türkiye dahil 42 ülkede  faaliyetlerin sürdürüldüğü,  7 bin Seviye-1 ve 500 Seviye-2 gözlem alanı bulunuyormuş bu nasıl bilgi ama..?
 Seviye-1, Avrupa'ya özgü geniş ölçekli ormanlardaki insan etkisi ve doğal stres faktörleri hakkında mekan ve zamanla meydana gelebilecek değişimler üzerinde periyodik gözlemlerden oluşuyormuş ayrıca...
 Gelelim, diğerine; Seviye-2 çalışmalarıyla orman ekosistemleri ve stres faktörlerinin durumları arasındaki ilişkilerin daha iyi anlaşılabilmesi için seçilen kalıcı gözlem alanlarında özellikle hava kirliliğinin yoğunluğu izlenmesi anlamı taşıyor.. Bu da bence önemli bir not..
Çarpıcı olacak belki ama, en çok gözlem alanı Antalya'da bulunuyormuş.  Ülke geneline yayılışına bakıldığında en çok Seviye-1 ve 2 gözlem alanı sırasıyla Antalya, Muğla, Kastamonu, Balıkesir, Mersin, Bolu, Denizli, Isparta, Konya ve Kütahya'da bulunuyor mesela.. Çanakkale neden yok ki, biz de yoksa orman mı kalmadı..? Şaka şaka, bizde çok sanayi yok.. Olanın da zararı yok olmalı..
Neyse, yorumlamayayım. Devam edeyim bilgilerle..  Gözlem alanlarından alınan numuneler, toplanan veriler ve yağmur suyu gibi örnekler İzmir'de kurulan son sistem laboratuvarda analize tabi tutuluyor ve elde edilen veriler Orman Bilgi Sistemi Veri Tabanı'na girilerek sonuçlar raporlanıyormuş.. Zor iş gibi gözükse de, uzmanlarına göre, iş zor değil..
Sonra da,  söz konusu raporlar ışığında risk haritaları çıkarılıyormuş. Avrupa ile koordineli yürütülen programla elde edilen sonuçların, ICP Forest Program Koordinasyon Merkezi ile de paylaşıldığını da öğrendim bu arada..
Ve uygulama konuları ortak uygulama programlarına dayalı yürütüldüğü gibi, Seviye-1 kapsamında bu zamana kadar ICP Forests kılavuzları doğrultusunda ağaçların taç durumu ve hasar etmenlerinin görsel değerlendirmeleri,  ağaç büyümesi ve toprak örneklenmesi ile analizi konularında çalışmalar gerçekleştirilmekteymiş ayrıca..
Ayrıca diyerek devam edeyim.. Yani,  Seviye-2'de ise Seviye-1 çalışmalarının haricinde ozon zararı, toprak çözeltisi ve analizi, ibre-yaprak örneklemesi ve hava kalitesi konularında gözlem çalışmaları yapılmaktaymış..
 
Güne özel bir slogan duydum, aktarmadan edemeyeceğim. “Çevre, Deniz ve Ülkemiz İçin, mücadele..” nasıl slogan ama…!