Eskiden şakalaşırdık. Şimdilerde rahmete kavuşan ağabeylerim, mesleki büyüklerim. Sorarlardı:  “Naaa pıııyon…?” diye.

Eskiden şakalaşırdık. Şimdilerde rahmete kavuşan ağabeylerim, mesleki büyüklerim. Sorarlardı:
 “Naaa pıııyon…?” diye.
Yanıt basit; “Yazıyorum…!”
Yüz gülümseten klişe söz gelirdi onlardan; “Yaza yaza hükümeti düşürecen..!” diye..
Hey gidi hey. Rahmete kavuşan meslektaşlarım.. Rahmetle anıyorum sizleri. Ustalarım, büyüklerim. Nur içinde yatın…

ARŞİV UNUTMAZ; “TARİHTEN BİR AN..!”
Yazmaya devam elbet şimdi de..Ara sıra  arşivleri de yoklamasak, unutacağımız çok şey olacak geçmişten. Son günlerde, kimilerine göre biz,  “Taktık bir meseleye..”
Vallahi, böyle de düşünülebilir. Belki de haklılar.. Tamam da; Nasıl takmayalım ki bu meseleye..?
Mesleki büyüklerimi, ustalarımı andıktan sonra, döneyim ben gündeme. Malum, günlerdir yazıyoruz..
Demokrasi Şehiti Fatin Rüştü Zorlu’nun, bir türlü adının yaşatılamadığı şehri,  yani mebusu seçiildiği ÇANAKALE’ mi..!
Önce, yazılanlar karşısında hayli beğeni yüklü yrumlar gelidğinden söz etmeden edemeyeceğim elbette.
Misal; “DEMOKRASİ ŞEHİDİMİZİN ADI ÇANAKKALE'DE YAŞATILMALIDIR...” vurgusuna imza atan, eski Çevre Bakanı, 90’ ların Çanakkale’deki  güçlü siyasetçisi ve Milletvekili A Hamdi Üçpınarlar..
Sayın bakan, “27 Mayıs Yassıada kurbanı Adnan Menderes, Çanakkale Mılletvekili ve Dışişleri Bakanı Fatin Rüştü Zorlu ile birlikte Hasan Polatkan' ın mezarlarını yasağa rağmen özel izinle ilk kez ziyaret eden kişilerdendim” diyordu bir açıklamasında.
Kısaca bir sözü vardı, bir o kadar da netti.  "Çanakkale'ye ve yöneticilerine çağrımdır. “ diye başlıyordu o söz ve şöyle noktalanıyordu;
“Demokrasi şehidi Fatin Rüştü Zorlu'nun adı en çok Çanakkale'de yaşatılmalı ve sahip çıkılmalıdır"
Döneyim şimdi başlara. Hani bir başlık attım ya, işte o başlığa dönelim. Hani dedim ya;

 “ARŞİV UNUTMAZ;TARİHTEN BİR AN..!”
Tarih: 2018.. Dönemin iktidar parti il Başkanı Av. Gültekin Yıldız’ ın bir sözünden hareketle haber olan teklif.
Milliyet gazetesinin, internet sayfasındaki haber ve şu anlatım;
“AK Parti Çanakkale İl Başkanı Av. Gültekin Yıldız, yönetim kurulu üyeleri üyeleri ile birlikte Çanakkale İl Milli Eğitim Müdürü Osman Özkan’ı ziyaret etti.
Başkan Yıldız ziyarette Çanakkale’de bir okula Fatin Rüştü Zorlu’nun isminin verilmesi önerisinde bulundu.”
Bundan iki yıl önce kaleme alınan bir haber bu bahsettiğim..
Dönemin Milli Eğitim Müdürü, acaba ne yapmıştı..? bu teklif üzerine. Bilindiği kadarı ile hiç bir şey…
Haberin sonraki cümlesine de ayrıca takıldım.. Nedenini anlatır isem, sanırım tepki alacağım.
İyisi mi, dertsiz başıma dert almayayım. Yorumsuzca, o kalan kısmı aktarayım.
Haberin devamında şu ifadeler yer buluyordu;  “AK Parti Çanakkale İl Başkanı Av. Gültekin Yıldız, İl Başkan Yardımcıları, AK Parti Merkez İlçe Başkanı Yıldıray Ölçek ile birlikte Çanakkale İl Milli Eğitim Müdürü Osman Özkan’ı ziyaret ederek,  2018-2019 Eğitim-Öğretim yılının öğrenciler, öğretmenler ve tüm eğitim camiası için hayırlı olması dileklerini iletti.
Ziyarette Çanakkale’de yapılan eğitim yatırımları değerlendirilirken ayrıca devam eden 38 okul inşaatıyla ilgili bilgi alındı.
Bunun üzerine AK Parti Çanakkale İl Başkanı Av. Gültekin Yıldız, ‘27 Mayıs darbesi sonrası 16 Eylül 1961 tarihinde merhum Başbakanımız Adnan Menderes ile birlikte idam edilen Menderes’in dava arkadaşı, dönemin Dışişleri Bakanı ve Çanakkale Milletvekili olan Fatin Rüştü Zorlu’nun demokrasi tarihimiz ve Çanakkale’miz açısından çok önemlidir’ diyerek, Fatin Rüştü Zorlu isminin Çanakkale’de yaşatılması için bir okula adının verilmesi önerisinde bulundu.”
Gelelim, susma hakkımı kullanıp yorumlamayacağım diye düşündüğüm az önceki halime..
Tamamda,  yok arkadaş düşünmeden edemiyorum. Teklif göründüğü üzere pek net.. Teklifi işitenler de birden fazla. Kimileri halen görevde, kimileri nerede, inanın ben bilmiyorum..
38 okuldan birine, bu teklif edilen isim sahiden neden verilmemiş olabilir..? Bunu merak etmemek şu an elimde değil..
Hadi teklifi geçtim. Başlarda bahsettiğim sayın bakan.. Siz neden bir okula, bir sokağa, bir caddeye, ne bileyim işte, adı yaşanabilecek bir yere işte.. Neden verdirmediniz Zorlu ismini…!!!
Düşünmek bir yere kadar elbet. Fazla düşünmeyeyim iyisi mi.. Ne olur ne olmaz..
Millet olarak önemli gün ve haftalarda, içimizden geleni avaz avaz bağırır gibi hissetmiş olsak da, an geliyor unutuyor muyuz ne.. !!!
Yılda en azından bir kez andığımızda, pek çarpıcı ifadeler kullandığımız Demokrasi şehiti merhum Fatin Rüştü Zorlu ismi, umarım en kısa süre içinde ölümsüzleşir.  Bir okul, bir sokak, bir cadde, bir bulvar, vesaire bir adresten söz edilir iken de dile getirilir…
Hay Allah, az daha unutacaktım.. 90’ lardan bir anı düştü aklıma. Seçim startı verilmiş siyasetçiler sahada.. Dönemin DYP’ si, dönemin iktidarı ANAP’ a; “Hesap soracağız…” sloganı ile siyasette. Dönemin ANAP’ lı Çanakkale Milletvekili Mustafa Cumhur Ersümer, siyasi dille yanıt veriyor;
“Rahmetli Menderes, Zorlu ve Polatkan’ ın naaşlarını, Milletimizin bir Fatiha okuyabileceği Anıtmezara taşıdık. Bunun mu hesabını soracaksınız..?” 

Arşivde o kadar çok konu var ki aslında, iyisi mi arşivi de pek kurcalamamak gerek..Sonuçta, “Dün dündür, bugün bu gün..”