Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) yurt içi fuar takviminde yer alan ve bu yıl 17’nci kez kapılarını  açanBiga Gıda, Tarım ve Hayvancılık ve Teknolojileri Fuarı   yoğun bir katılımla yaşandı. Teknolojiden, yem sanayiine, tarımsal kurumlardan, özel sektöre, hayvan üretiminden gübre üretimine kadar, birbirinden farklı firmalar ürünlerini tanıttı.  Fuar alanında gerçekleştirilen Açılış programına Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı  Ebubekir Gizligider, AK Parti Çanakkale Milletvekili Ayhan Gider,  Biga Belediye Başkanı Bülent Erdoğan, Biga Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şadan Doğan, STK Temsilcileri, siyasi parti temsilcileri ve çok sayıda vatandaş katıldı.
 
Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı ile Başlayan Programın açılış konuşmasını Biga Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şadan Doğan gerçekleştirdi.  Doğan "Güney Marmara'nın parlayan yıldızı, bölge ekonomisinin lokomotifi, birlik ve beraberliğin simgesi , doğal güzellikleri ile göz kamaştıran  vatansever ve çalışkan insanları ile bilinen  bigamızda açılışını yaptığımız Güney Marmara'nın  en büyük fuarıdır.  Bu yıl 17. Kez Biga Fuarına ev sahipliği yapmanın haklı gururunu yaşıyoruz.  Göreve geldiğimizden bu yana yaptığımız kurumsallaşma  çalışmalarımızın başarıya ulaştığını görüyoruz.  Fuarımızın bugünkü duruma gelmesinde emeği geçen komite başkanlarımıza, komite üyelerine, işbirliği içinde olduğumuz Ziraat Odamıza, Borsamıza, Belediyemize, Kaymakamlığımıza  teşekkür ediyorum.  İnanıyorum ki bundan sonra çok daha başarılı işler gerçekleştireceğiz.  Bu yıl bir gurur da iş dünyası adına şahsım ve Yönetim Kurulu olarak üstledik. Biga İş dünyasının yegane temsilcisi  Biga Ticaret ve Sanayi Odamız 50 yaşında  bu gurur hepimizin.  50 yıllık odamızın 50. yılında  odamızda emeği geçenlere teşekkür ediyorum ve biz hep birlikte büyük bir aileyiz.
Biga'nın 2. Yüzyılı İçin Çok Çalışacağız
Biga Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şadan Doğan, biga'nın gelecek yüz yılına ilişkin yaptığı değerlendirmesinde ise "Geçtiğimiz yıl Biga'mızın 100. yılına ulaşmanın mutluluğunu yaşadık.  O yıl bir şeye dikkat çekmiştim. Elbette 100. yıla ulaşmak büyük bir gurur  Ancak 100. yıla ulaşmamızın hepimize getirdiği bir görev vardır.  İşte bu sorumluluk bilinci ile Bigamızın gelecek vizyonunu  planlamak zorunda olduğumuzu ifade etmek istedim.  Ticaret Üretim serbest bölgesi, Karabiga limanı,  Karabiga yat limanı, Biga demiryolu,  OSB Genişleme sahası,  3. Sanayi tarım ve sera OSB,  Güzel Sanatlar Lisesi,  yıkılan okulların yapılması,  üyelerimizin tanıtımı, Biga Üniversitesi, iş garantili meslek lisesi  gibi bir çok projemizin ortaya çıkış yılı olmalı.  Biga'mız bir sanayi, tarım, hayvancılık, üniversite ve turizm kentidir.  Biga'nın gelecek ikinci yüz yılı bu maddelerde yer almaktadır.  2. yüz yılı planlarken bize ışık tutan  meslek komitelerimizn çalışmaları oldu.  Komitelerimiz çalıştı, esnafımızı, halkımızı dinledi ve talepler değerlendirildi çözümler üretildi.  Bugün bu noktaya gelmemizi sağlayacak en büyük çalışmayı ortaya koydular" dedi.
Yere Sağlam Basan Projelerimiz Var
Şadan Doğan konuşmasında Biga'nın birliğine de değinerek İlçenin gelişimi için yere sağlam basan projeleri olduğunu dile getirerek "Göreve gelirken 'Biga için hayallerimiz var' demiştik.  işte o hayalleri hep birlikte gerçeğe dönüştürmeyi başardık.  Yeni yüz yıl için de ayağı yere basan projelerimiz var.  Bu projelerimizi hayata geçirmek için de büyük bir gayretle çalışmaya devam edeceğiz.  Biga olarak bunu başaracağız.   Bizler İş dünyası olarak ülkemizi çağdaş medeniyetler seviyesine ulaştıurmak için  çok çalışıyoruz. Biliyoruz ki çok çalışmak tek başına yeterli değil.  Oluşan dairenin etrafında birlik olmak zorundayız.   Göreve gelirken arkadaşlarıma  birlikte güçlüyüz ve Biga'yı birlikte büyteceğiz demiştim.  Biga'da birlik ve beraberlik olmayı ne kadar önemsediğimizi herkes bilir.  Bugün burada Biga İş dünyası olarak ev sahipliği yaptığımız fuarımızda  hdefimize ulaştığımızı net bir şekilde görebiliyoruz.  Bizi başarıya götüren de bu birlik ve beraberliktir" dedi.
Biga'yı Daha İleriye Taşıyacağız
Biga Belediye Başkanı Bülent Erdoğan ise yapacakları çalışmalarla Biga İlçesini daha da geliştirerek ileriye taşıyacaklarını belirterek  “Hep birlikte tarımın, hayvancılığın ve teknolojinin buluştuğu fuarımızdan gönüllerin şehri Biga’mızı daha ileriye taşıyacağımıza olan inancımızı, geçmişten aldığımız güçle yineliyoruz. Burada tarımın sürdürülebilirliğini vurgulamak istiyorum. Bigalı çiftçilerimizin ürünleri ile sadece ilçemizin değil; ülkemizin de ihtiyacına destek veriyorlar. Tarım sadece geçim kaynağı değil; toplumumuzun refahını arttıran bir unsurdur. Biga, coğrafi konumuyla Türkiye nüfusunun üçte birine 2,5 saatte erişebilir noktada. Toprak yapımız, pazarlara yakınlığımız ayrı değerlerimizdir. Bölgemizde üretilen tarım ürünlerinin, seracılıkla da üretimimizi arttırarak ülke üretimimize daha fazla katkı sunmalıyız. Biga’da yılın her günü ve saatinde devam eden bir tarım faaliyeti vardır. Bu sebeple seracılık ve Sera OSB gibi modern tarım uygulamaları büyük öneme sahiptir. Biga’nın lojistik potansiyeli düşünüldüğünde ilçemiz daha da önemli bir hale gelmektedir. Coğrafi işaretli ürünlerimiz Biga’nın zengin mutfak kültürünün de bir yansımasıdır. Bu ürünlerin tanıtımları da yapılarak Biga’nın gıda mirasını daha geniş kitlelere ulaştırmak bizlerin görevidir. Ülkemiz son 21 yılda büyük değişimler yaşadı; ülkemiz dünyada daha rekabetçi bir hale geldi. Türkiye yüzyılına olan inancımızla canla başla çalışmak hepimizin asli görevidir” dedi.
Yeni Yüzyılda Yeni Tarım Politikaları Hayata Geçiyor
 
Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ebubekir Gizligider yaptığı konuşmada ise bakanlığın faaliyetleri hakkında özetle şu bilgileri fuara katılanlara aktardı “Çanakkale çok şanslı bir şehir. Sadece havası, doğasıyla değil, şüheda fışkıran toprağıyla, deniziyle değil; aynı zamanda ülkeye örnek olan bir siyasi iklimin de ili olması itibariyledir. Farklı siyasi partilerden milletvekillerimizin çok değerli tespitleri oldu, kendilerine teşekkür ediyorum. 27’nci dönemde Tarım ve Orman Bakanlığımızın girişimleriyle, siyasi partilerin değerli milletvekillerinin de önerileri ile hangi toprakta, hangi ürünlerin yetiştirileceğine toprak karar verecek. Artık toprağın doğal mirasına geri dönmek zorundayız. Toprak artık ne diyorsa; onu ekeceğiz onu üreteceğiz. Hangi ürünün nerede nasıl ekileceği bir çalışma ile eş güdümle destekleme çalışmaları da yapacağız" dedi.
 
 3 Gün Sürecek
 
Güney Marmara’nın en büyük tarım fuarı olma özelliğine sahip Biga Gıda, Tarım ve Hayvancılık ve Teknolojileri Fuarı,  yapılan konuşmaların ardından  düzenlenen kurdele kesiminin ardından  üretici ve ziyaretçilere kapılarını 17’nci kez kapılarını açtı. Her geçen gün daha da büyüyen Biga Fuarı’na bu yıl 130’dan fazla firma, kurum ve kuruluş katılım gösterdi. Fuarın açılış töreni, Çanakkale iş dünyası, siyasetçiler ve STK’ların buluşma noktası oldu. Çanakkale’de tüm siyasi partileri, tüm kurum ve kuruluşları bir araya getiren fuarda, iktidar ve muhalefet siyasetçilerinin olumlu görüş bildirmeleri de Biga adına yakışır bir ortam oluşmasına neden oldu.
 
 
Cuma Deren - Şerife Erdem