Dünya savaş tarihinin en çetin mücadelelerindne biri olan ve mehmetçiğin destansı zaferi ile sona eren Çanakkale Savaşının zilerine dünyanın her tarafından rastlamak mümkün.  Bu izlerden biri de Kanada'da rastlandı. Bu nedenle Tarihi Alan’da  savaşan Karibu Alayları için 2022 yılında  anıt dikilmiş ve geçtiğimiz ay açılışı gerçekleşmişti.  Türkiye de mütekabiliyet esasına göre bu eyalette bir anıt dikilmesi kararı alınmıştı.  Bu kapsamda Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı koordinasyonunda yürütülen faaliyetler neticesinde ortaya çıkan ve I.Dünya Savaşında Çanakkale’de hayatını kaybeden Türk askerlerinin aziz hatırasını, Türkiye'den binlerce kilometre ötede olan Kanada'da sonsuza kadar yaşatacak Çanakkale Ruhu Anıtı dikilmesine karar verildi.
Kültür ve Turizm Bakanlığınca tasarlanmış ve Karabük’te dökümü gerçekleştirilen anıt, kısa zaman önce yapımı tamamlanan ve Türkiye'den Kanada’ya nakliyesi gerçekleştirilen anıt Newfoundland eyaletinin başkenti St. John's’a dikildi. Üzerinde Çanakkale Şehitler Abidesi ve Türk Bayrağı formlarını taşıyan anıtn açılışı , Vali İlhami Aktaş başkanlığında Çanakkale heyetinin katılımı ile gerçekleştirildi. Açılışa Vali İlhami Aktaş ve Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir'in yanı sıra, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti Dışişleri Bakan Yardımcısı Ahmet Yıldız, Türkiye Cumhuriyeti Kanada Büyükelçisi Esra Demir, Vali İlhami Aktaş, Gelibolu Tarihi Alanı Başkanı İsmail Kaşdemir, Kanada Büyükelçiliği Ticaret Baş Müşaviri Hakan Akgün ve Büyükelçilik  yetkilileri katılırken, Kanada tarafından da  Foote, Newfoundland ve Labrador Başbakanı  Dr. Andrew Furey, Adalet ve Kamu Güvenliği Bakanı  John Hogan, Parlamento Üyesi Joanne Thompson, Newfoundland ve Labrador Eyalet Valisi Judy, Newfoundland ve Labrador Hükümeti Turizm, Kültür, Sanat Bakanı Steve Crocker ve çok sayıda bürokrat katıldı.
Dostluk İlişkilerini Güçlendirecek Bir Anıt
Tarihi Alan Başkanlığı tarafından yapılan açıklamada “Ülkeler arasındaki bağları güçlendirmede en etkili yollardan birinin kültürel alandaki iletişim olduğunu görmekteyiz. Türkiye ve Kanada arasındaki mütekabiliyet esasına istinaden dikilen bu anıtlar; ülke halklarının kültürel alanlarda iletişim kurmasını sağlayıp barış, hoşgörü ve karşılıklı anlayış ile birbirine yaklaşarak dünya barışı için bir platform oluşturacaktır. Bu kapsamda, Çanakkale şehitlerinin aziz hatırasını Türkiye'den binlerce kilometre ötede olan Kanada'da sonsuzluğa kadar yaşatacak ve iki ülke toplumları arasında dostluk ilişkilerini pekiştirecek bir anıt yapılmıştır ve açılışı da iki ülke heyetleri ve vatandaşlarının katılımlarıyla gerçekleştirilmiştir.” denildi.
 
Haber Merkezi