Bunun yanı sıra yanan bölgelerin yeniden kazandırılması için de çalışmalar başlatan ÇOMÜ, 'Çanakkale Yangınları Sonrası Acil Durum Eylem Planı' hazırladı. düzenlenen basın toplantısı ile  eylem planı hakkında bilgiler verilirken  Yaklaşık 135 hektarlık alanın zarar gördüğü alanların yeşillendirilmesi için öncelikli olarak ağaçlar dikilmesi  planlandı. Bu kapsamda ilk fidan dikimi de  Yangında Hasar gören Ulupınar Köyünde gerçekleştirildi.
Ağustos ayında Kayadere Köyünden başlayarak 9 köyü adeta cehenneme çeviren, Çanakkale'ye yangın tehlikesi yaşatan büyük yangının yaraları saırlırken, bir yandan da bölge'nin yeniden yeşillendirilmesi için çalışmalar başlatıldı.  Sivil Toplum Kuruluşlarının yanı sıra  kamu kuruluşları da bölgeye destek oluyor. Bu kapsamda Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi tarafından da 'Çanakkale Yangınları Sonrası Acil Durum Eylem Planı'  hazırlandı. Düzenlenen toplantı ile  hazırlanan eylem planı kamuoyu ile paylaşıldı. Planın açıklandığı Basın toplantısına ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Cüneyt Erenoğlu, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Dinçay Köksal, ÇOMÜ Orman Yangınları Çalışma Komisyonu Başkanı Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Murat Şeker, Astrofizik Araştırma Merkezi ve Ulupınar Gözlemevi Merkez Müdürü Prof. Dr. Faruk Soydugan, ulusal haber ajans temsilcileri ve yerel basın mensuplarıyla, akademisyenler ve idari personel katıldı.
ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. R. Cüneyt Erenoğlu toplantıda yaptığı konuşmasında Temmuz ayı içerisinde bildiğimiz üzere çok büyük orman yangını meydana geldi. Yaklaşık 135 hektarlık alan zarar gördü. Sonrasında biz hızlı bir şekilde Sayın Valimiz himayesinde üniversitemizde kentin tüm paydaşları yangın çalıştayı yaptık. Yapılan çalıştayı raporladık, bunu ilgili birimlere ve üniversitemizin web sayfası aracılığıyla sunduk. Gözlem evi binası bizim için sembolik bir öneme sahip. 26 Ağustos günü Güney Marmara Kalkınma Ajansı desteğiyle birincisi Balıkesir Sındırgı da ikincisi de burada planlanan gökyüzü gözlem etkinliğimiz vardı. Tam yangın günü burada ölü bitki örtüsü temizleme faaliyeti yaptık. Aynı gün yangının çıktığı saatte Vali beyden aldığım haber doğrultusunda biz hemen yangının ilk çıktığı noktaya gittik. Orada söndürme çalışmaları devam ederken kontrol altına alınma durumu sırasında rüzgarın etkisiyle tekrardan alevlenerek barajı aştı ve Beren köyüne sıçradı. Bizde üniversitemizin mevkiisi durumunu göz önünde bulundurarak hemen kriz masası oluşturduk. Üniversite binalarında tehlike oluşturacak kimyasalları ve yurtta kalan öğrencilerimizi tahliye ettik. Üniversiteyi güvenli hale aldık ama sonuçta dış çepe de bir mücadele de var. Başta yangın mücadelesi veren köylere yardıma gittik. 3. Günün ardından yangın kontrol altına alındı ve soğutma çalışmaları devam etti. Kent olarak ciddi bir badire atlattık. Hepimize geçmiş olsun diyorum" dedi.
Ulusal Ağaçlandırma Kampanyası Başlatıyoruz
 
 Rektör Cüneyt Erenoğlu Konuşmasının devamında “Yangınların ülkemizin doğal ve kültürel varlıkları için büyük bir kayıp olduğunu bir kez daha vurgulamak istiyorum. Astrofizik Araştırma Merkezi ve Ulupınar Gözlemevi, ülkemizin önemli bilimsel araştırma merkezlerinden biri. Yangının, hemen öncesinde alınan önlemler neticesinde gözlemevindeki önemli araştırma cihazlarının yanı sıra, gözlemevinde yürütülen bilimsel çalışmalarında hasar almadan atlattık. Yalnızca Astrofizik Araştırma Merkezi ve Ulupınar Gözlemevi çevresindeki orman örtüsü ciddi zarar gördü.  Yangının ardından, üniversite olarak, Gözlemevi çevresinin yeniden ağaçlandırılarak canlandırılması ve bilimsel çalışmalarının nitelikli bir ortamda devamı için gerekli çalışmaları başlattık.  Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi olarak kentle her alanda bütünleştirmek istiyoruz. Üniversitelerin eğitim öğretim, araştırma geliştirme ve toplumsal misyonları var. Toplumsal katkı bağlamında üniversitemizi şehrimizle bütünleştirmek önemli hedeflerimizden biri.   Bu anlamda yangına ilgili sadece üniversitemizde değil şehrimiz için de her anlamda teknik ve akademik destek vermek istiyoruz" dedi.
55 Bin Öğrenci 55 Bin Ağaç Dikecek
Rektör Erenoğlu "İçinde bulunduğumuz yerleşke dışında yangından zarar gören bölgede, ulusal ağaçlandırma kampanyası başlatıyoruz. 11.11.2023 tarihinde gerçekleştirmeyi planladığımız ağaçlandırma kampanyası ile 55 bin öğrencimizin her birine bir fidan olacak şekilde 55 bin ağacı Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğü’nün gösterdiği alanlara dikmeyi planlıyoruz.   Bu kampanyayla, yangın nedeniyle zarar gören ormanlık alanlardaki ağaç varlığını yeniden kazandırmayı ve bu bölgenin doğal güzelliğini korumayı hedefliyoruz. Ulusal ağaçlandırma kampanyamıza, sizlerin nezdinde tüm vatandaşlarımızı davet ediyoruz. Kampanyaya katılmak isteyen vatandaşlarımız, üniversitemizin internet sitesinden veya sosyal medya hesaplarından bilgi alabilirler. Bu vesileyle, yangınla mücadelede büyük bir özveri ve gayret gösteren tüm kurum ve kuruluşlarımıza yeniden teşekkür ediyorum" dedi.
Çanakkale Çok Büyük Bir Risk Atlattı
Kampüs yerleşkesinin ve şehrin çok ciddi bir şekilde yangın riski ile baş başa kaldığını dile getiren Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Murat Şeker "Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi  olarak ormanlarla içi içe bir kampüste bulunuyoruz.  Mühendislik Fakültesi, Fen Fakültesi, Ziraat Fakültesi ve merkez raboratuarımız olmak üzere önemli gruplarımız, hastanemiz. Ormana çok yakın alanda bulunuyor. Dolasıyla Ziraat Fakültesi Dekanı olarak benim içinde zor bir süreç oldu. Yangın, yer ve hava ekiplerin çabasıyla hızlı bir şekilde söndürüldü ve başarılı olundu. Çanakkale çok büyük bir risk atlattı ve Üniversitemizde bu riskten ucuz kurtuldu. İçinde bulunmuş olduğumuz bu gözlem evi yine üniversitemizin çok önemli bir yeri ve burası yangından en çok etkilenen mevkiii oldu. Gözlem evi değerleri yüksek cihazlarla ve tehlikeli olabilecek kimyasallarla dolu halde. Dolayısıyla bunları etkin bir şekilde tahliyesi anlamında büyük bir çaba sergiledik. Yangının kontrol altına alınmasından sonra rektörlüğümüzün talimatı üzerine bir çalışma komisyonu oluşturduk. Ziraat fakültesi olarak yangın öncesinde, sırasında ve sonrasında ele alınacak önlemlerle ilgili öğretim üyelerimiz tarafından rapor oluşturuldu. Yangından önce ele alınması gereken konuların çok önemli olduğunu düşünüyorum. Çünkü biz ormanla içi içe geçen bir yerleşke içinde bulunuyoruz. Orman tahsisli çok fazla alanımız var ve bu alanların kampüse zarar vermeden rehabilite edilmedi gerekiyor. Çanakkale ormanlarında en çok kızılçamlar mevcut ve yangını çok hızlı bir şekilde körüklemesine ve hızlanmasına sebep olan bir ağaç türü. Dolayısıyla Kızılçam yerine kampüs çevresine zeytin ağaçları ve yangına dirençli olduğunu bildiğimiz sandal ağacı, kocayemiş gibi türlerle kampüsü koruma altına almamız gerekiyor’’ dedi.
Yapılan Bilgilendirme konuşmalarının ardından ÇOMÜ, 'Çanakkale Yangınları Sonrası Acil Durum Eylem Planı'  kapsamında  milli ağaçlandırma gününde 55 bin öğrencinin katılımı ile yapılacak 55 bin fidan dikimi öncesi  ağaçlandırma çalışmasını başlatmak amacı ile fidan dikimi gerçekleştirildi.
 
Burcu Erdal